Hoe om te gaan met een ‘offday’?
Je hoort het wel vaker, iemand heeft een ‘offday’. Grappig is dat de term door de verschillende mensen ook op verschillende manieren uitgelegd wordt. Men laat het in de eigen perceptie variëren van ‘even niets aan het hoofd’ tot ‘onder de dekens kruipen tot de volgende dag’ en alles wat daar tussen zit. De gemene deler qua uitleg is wel dat je even niet zo lekker in je vel zit, maar wat is het nu exact als iemand zegt een ‘offday’ te hebben en hoe ga je er mee om?
Iedereen een 'offday'?
Strikt genomen heeft iedereen wel eens een ‘offday’, maar omdat de term niet door iedereen (op dezelfde wijze) gebezigd wordt, valt het niet zo op. Hoe is de ‘offday’ nu het beste uit te leggen? En wellicht nog belangrijker, hoe ga je er mee om?
Wat is het?
Op internet kom je de meest uiteenlopende teksten tegen, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde, namelijk het gegeven dat je die dag – meestal vanaf het begin van de dag – geen goed gevoel hebt. Een soort baaldag, je hebt weinig energie en je hebt moeite de dag te beginnen. Je focus schiet alle kanten op en per saldo ben je weinig productief ofwel het lijkt allemaal mis te gaan op zo'n dag.
Als zo’n dag je overkomt, trek je het liefst het dekbed over je heen en zit je de dag uit met de hoop dat het morgen allemaal anders is. Het goede nieuws is, dat dit ook niet zelden het geval is. Maar op het moment dat het je overkomt, heb je daar natuurlijk niets aan.
Hoe ga je met de ‘offday’ om?
Lapmiddel
Om te beginnen is er een lapmiddel, wat toch nog wel eens wordt toegepast, namelijk ‘comfortfood’. Bij menigeen gaat er bijvoorbeeld chocolade, chips, koeken of frituurspullen doorheen als er een ‘offday’ is. Maar net zo goed als het toegepast wordt, is het ook bekend dat het slechts een moment iets voor je doet. Geen oplossing dus voor je slechte dag en bovendien niet goed voor je gezondheid.
De oplossing zit hem ook niet in tabletten, gezondheidspreparaten en gezonde voeding, al wordt het wel eens als argument gebruikt. Gezonde voeding is gewoon het beste voor je lichaam en altijd goed, maar niet specifiek om je tijdens een ‘offday’ beter te gaan voelen.
Oplossing
De oplossing zit hem ook niet in het jezelf opsluiten en daarmee afsluiten van de buitenwereld. Als je jezelf opsluit is de kans groot dat je in cirkeltjes blijft denken en daarmee jezelf alleen nog maar meer in de weg gaat zitten. Waar het om gaat is dat je – door kleine dingen te doen – dat negatieve gevoel een beetje probeert om te buigen. Je kunt niet van een negatief gevoel plots een positief gevoel krijgen, zo werkt dat normaal niet. Maar je kunt wel met wat nuancering het positieve(re) gevoel weer binnen laten komen.
Bron: Concord90, Pixabay Er zijn enkele zaken die je kunt doen om die offday iets meer ‘vorm’ te geven. Te denken valt aan:
Doelen stellen
Het begint met je doelen bij te stellen voor die dag. Je start hiermee door niet te veel van jezelf te verwachten. De kans op (nog meer) teleurstelling is groot en dat kan je er die dag al helemaal niet bij hebben. Op deze wijze gun je jezelf wat meer ruimte en haalt eventuele druk weg.
Planning
Loop je eerdere gemaakte planning goed door en verzet concreet afspraken. Dan is het ook uit je systeem. Dit heeft te maken met het gegeven dat je het een nieuwe plek geeft (nieuwe datum/tijdstip) en er dus niet meer over na hoeft te denken.
Externe prikkels
Zet je telefoon uit (behalve als je juist een goede vriend of vriendin belt om mee te praten), geen tekstberichten én bekijk je email niet. Als je je telefoon aan laat staan kan je geprikkeld worden door bijvoorbeeld allerlei social mediaberichten* of e-mail waar je misschien toch de neiging bij krijgt te (moeten) reageren. Je kunt het ook oplossen door de geluiden van alle social media op ‘uit’ te zetten, dat maakt het veel rustiger.
* Social media lijkt ‘sociaal’ en wellicht juist goed voor zo’n dag, maar niets is minder waar. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat men op social media grotendeels de leuke dingen plaatst, de dingen die goed gaan en waar breeduit gelachen wordt. Dan lijkt het alsof het bij een ander allemaal veel leuker is en daar nooit iets negatiefs te bekennen valt. Het contrast wordt hiermee alsmaar groter
Praten
Ventileer je offday-gevoel met een goede vriend, vriendin of familielid. Een offday kan ook met een stukje eenzaamheid te maken hebben (het is natuurlijk een momentopname) en wat aandacht c.q. erkenning kan je helpen.
Leuk
Maak een lijstje van zaken die je normaal als leuk ervaart, iets waar je blij van kunt worden. Gedachten zijn krachten en je kunt er zomaar een glimlach van om de mond krijgen.
Tegenovergesteld
Je kunt je gevoel een beetje voor de gek houden door iets te doen wat het tegenovergestelde is van wat je zou willen doen, namelijk onder de wol kruipen.
Als je de geest voor de gek wilt houden, is het goed om zaken te ondernemen die je uit je comfortzone halen en/of onverwacht zijn. Doe iets dat je normaal niet snel of als vanzelfsprekend zult doen. Enkele voorbeelden:
- Ga naar buiten en groet alle mensen die je tegenkomt. En ach, niet iedereen zal je teruggroeten, maar dat maakt niet uit. Je groet komt zeker aan en de kans dat je meer gegroet wordt dan wanneer je zelf niets zegt, is vele malen groter.
- Maak een praatje met de caissière van de supermarkt of drogisterij, als je dit normaal nooit doet.
- Trek leuke kleren aan, bel iemand op dat je een bakkie komt doen en verras die persoon met een kleinigheidje c.q. een gebbetje.
- Doe alsof het een heerlijke zonnige dag is. Denk hierbij bijvoorbeeld terug aan een recente zonnige vakantiedag, diep leuke herinneringen op of ga mediteren waarbij je basis een prettige omgeving is.
- Ga naar de boekenwinkel, zoek een leuke kaart uit en stuur die naar iemand die (ook) een oppepper kan gebruiken.
Bron: Unsplash, Pixabay Vaker een offday?
Heb je het idee dat je wel vaker een offday hebt, dan is het misschien goed eens wat nadrukkelijker naar jezelf te kijken. Mogelijk heb je last van een constante stressfactor en dat kan zijn weerslag op je functioneren hebben.
Ga je wel eens met jezelf in gesprek? Als je vaker (maar niet doorlopend) een offday hebt, dan kan het ook met onderstaande zaken te maken hebben.
- Manage je de verwachtingen van de ander goed of ren je jezelf voorbij, omdat je het voor iedereen goed wilt doen?
- Neem je met enige regelmaat veel hooi op je vork en las je te weinig momenten voor jezelf in?
- Laat je je wel eens overprikkelen en hoe ga je daar vervolgens mee om, om die rust (weer) in je hoofd te krijgen?
Vaak is gericht een stapje terug al voldoende. Echter, als dit niet het geval is, dan is het goed eens met een professional te praten hoe je dit het beste vorm kunt geven. Zowel stress, overprikkelt raken als het managen van verwachtingen wordt door iedereen weer anders vormgegeven. Het is heel persoonlijk en er is dan ook geen eenduidige oplossing voor te geven.
Tot slot
Af en toe een dag dat het allemaal niet lekker loopt, je energie zo gering is dat je moeite hebt je uit je bed te lichten en het de hele dag donker (bij voorkeur in je bed) mag zijn, is niet zo vreemd. Er zijn maar weinig mensen die het fenomeen in zijn geheel niet herkennen. Ga er vooral niet tegenin, maar probeer het vorm te geven. Overkomt het je vaker, dan is het goed eens wat dieper in je gevoel te duiken en wellicht een professional in te schakelen.