Optimisme helpt tegen stress

Optimisme helpt tegen stress Voor de een de bekende open deur en voor de ander een eyeopener, maar optimisme helpt stress tegen te gaan. Natuurlijk zijn er verschillende soorten stress, maar dat neemt niet weg dat positiviteit een rustgevende factor is en je daarmee je stressniveau omlaag krijgt (of je voorkomt dat het stijgt). Er zijn ook onderzoeksresultaten die uitwijzen dat je onder gelijke omstandigheden een langer leven in het verschiet hebt, als je positief bent. Als je weinig optimistisch bent, kan je dit proces dan keren en zo ja, hoe?

Wat is optimisme?

De een is van nature een rasoptimist en/of is in de vroege jeugd omringd met veel positiviteit en de ander moet er moeite voor doen om het positieve ergens van in te zien (of erger nog, iedere zaak wordt per definitie vanuit een negatief perspectief bekeken). In grote lijnen kunnen de meeste mensen zich er wel een voorstelling bij maken, maar wat is optimisme exact?

Optimisme, afkomstig van het Latijn ‘optimum’ dat ‘het beste’ wil zeggen, gaat over het geloof in het beste van alle mogelijkheden. Volgens de verschillende online woordenboeken wordt het onder meer vertaald naar:
  • ”De verwachting dat gebeurtenissen gunstig gaan uitvallen.”
  • “Houding waarbij je alles van de gunstige kant bekijkt.”
  • “Neiging om alles van de beste zijde te beschouwen.”
  • “Met een positieve instelling door het leven gaan.”

Optimisme brengt rust

Stress is op verschillende manieren uit te leggen, maar de basis is eigenlijk in alle situaties psychische spanning en druk. Ontstekingswaarden in het lichaam gaan omhoog, ook al ben je er niet bewust van. Aanhoudende stress is daarom een aanslag op het lichaam en maakt het voor het lichaam iedere keer weer moeilijker om te herstellen. Omdat we ons steeds meer bewust zijn dat stress veel met het lichaam doet, proberen mensen op talloze manieren het stressniveau omlaag te halen. Soms met (kortstondig) succes en soms ook niet.

Stressniveau omlaag

De verschillende onderzoeken die gedaan zijn naar stress en het bestrijden door kalmte en vooral veel optimisme, geven positieve resultaten. De ontstekingswaarden in het lichaam blijken namelijk langzaam omlaag te gaan. Dit geconstateerd hebbende, gaat het er natuurlijk om dat je optimistisch en rustig kunt blijven. Voor degene die dit niet van nature in zijn systeem heeft zitten, is het een kwestie van jezelf in de juiste richting zetten én houden. Het spreekt voor zich dat je het echt moet willen, jezelf voor de gek houden werkt namelijk niet bij het lichaam.

Het positieve gevoel stimuleren

Als het positieve gevoel er niet van nature in zit, is het een utopie om te veronderstellen dat je het jezelf ‘even’ aan kunt leren en direct je stressniveau kunt verlagen. Echter, alle mensen gaan door veranderingsfases, leren daar (meestal) van en gaan vervolgens een nieuwe levensfase in. Je kunt er dus wel voor kiezen om bewust bezig te zijn, met op regelmatige basis optimisme in je leven toe te laten.

Er zijn wat zaken waar je actief mee aan de slag moet, om dat bewustzijn te creëren. Dat bewustzijn helpt je vervolgens om meer optimisme (als vanzelfsprekend) binnen te laten komen. Daarmee creëer je aansluitend ook wat meer rust in je hoofd en dat helpt weer om je stressniveau omlaag te krijgen.

Bron: Samuel1983, PixabayBron: Samuel1983, Pixabay
Vraag jezelf actief zaken af
Pak het serieus op en verdiep je als volgt in de volgende vraagstellingen:
  • Ga bij jezelf na waarom je zoveel van jezelf ‘moet’. Dit kan van alles zijn, zowel op privégebied als werkgebied. Denk goed na over dat ‘moeten’ en over wat het je voor de rest van je leven brengt, of kan het ook anders? (zaken anders inrichten of zaken nalaten)
  • Hoe kijk je tegen perfectie aan en waarom moet alles (nagenoeg) perfect zijn? Is goed niet goed genoeg? Ben je in staat om over het goede, maar niet perfecte, met een glimlachen (om jezelf) na te denken?
  • Wil je iedereen of minimaal zoveel mogelijk mensen (altijd) tevreden stellen? Als dat zo is, waarom is dat en wat doet met jou? Waarom zou je geen keuzes kunnen maken, denk je dat mensen je er op aan zullen kijken en is dat belangrijk voor je?
  • Als je drukke tijden tegemoet gaat, wat zou je in de toekomst dan eerder kunnen doen om de drukte op het laatste moment voor te zijn? Of zijn er zaken die je anders in kunt richten? Of is het een optie zaken langs je heen te laten gaan?
  • Doe je allemaal dingen die ook goed voelen? Als er zaken zijn die minder goed voelen, waarom doe je dat dan? Wat levert het je op?

"I am an optimist. It does not seem too much use being anything else." Winston Churchill (Voormalig Premier van het Verenigd Koninkrijk)

Relativeren

De antwoorden helpen je bij je bewustzijn om zaken los te laten. Als je in staat bent om te relativeren, dan helpt dit weer om de andere (lees ook: positieve) kant van zaken meer in te zien en je te beseffen dat er geen bloed uit vloeit. Dat komt omdat je je langzaam maar zeker gaat realiseren dat het in het leven niet gaat om ‘van alles te moeten’, ‘andere plezieren voor eigen acceptatie’ of ‘perfectie’. Als dit op enig moment tot je doordringt, dan helpt het je vervolgens weer om wat rust in je hoofd te brengen.

Daarmee natuurlijk niet gezegd dat je nooit iets voor een ander c.q. de gemeenschap kunt doen, maar ga eerst bij jezelf na waar je zelf ook positiever van wordt. Als de druk er wat vanaf gehaald wordt, kan je jezelf ook de tijd gunnen om weer 'open minded' de wereld in te kijken. Het relatieve van alles in te zien en er misschien zelfs om te lachen. Het levert je doorgaans meer bewegingsvrijheid op en helpt je ook in letterlijke zin beter te ademen, om die zuurstof vervolgens door je aderen te laten stromen (op een wijze dat je het ook echt gaat voelen*). Wat goed voelt, levert positieve energie op en maakt dat je tot meer in staat bent. Daarmee snijdt het mes dus aan beide zijden.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
* = soms kan een eenvoudige meditatie hier bij helpen. Ga bijvoorbeeld op de vroege ochtend of vroege avond buiten staan, kijk omhoog naar de sterrenhemel en laat even alleen het geluid wat er op dat moment is, tot je doordringen (en is het stil, dan is dat het ‘geluid’ dat je hoort). Haal enkele keren diep adem en doe dit zo laag mogelijk, men noemt dit ‘de buikademhaling’. Je plat met het inademen je middenrif af en je buik bolt op. Adem vervolgens iets rustiger weer uit. Sommige mensen doen het met de armen gespreid om de longen gevoelsmatig nog groter te maken en probeer nergens aan te denken dan de geluiden die binnenkomen. Doe dit iedere dag enkele keren. Behalve dat het goed voelt, is buikademhaling per definitie ook goed voor lichaam en geest. Dit heeft te maken met het gegeven dat je gedwongen wordt rustiger en voller te gaan ademen. Dit heeft weer tot gevolg dat je meer in contact met je lichaam komt en je geest rustiger wordt.

Tot slot

Op onze eigen wijze maken we allemaal veel mee in het leven en toch staat de ene persoon optimistischer, onder datgene wat hij/zij meemaakt in het leven, dan de ander. De natuur geeft je het een en ander mee. Als de natuur je weinig optimisme heeft meegegeven en je bent in je vroege jeugd ook niet blootgesteld aan veel positiviteit, dan moet je er meer moeite voor doen om het toe te laten. Om het vervolgens ook daadwerkelijk in je systeem te krijgen. Het is echter de moeite waard, want het kan je in een druk en stressvol bestaan absoluut helpen om zowel lichamelijk als geestelijk die druk wat te verminderen. Immers als er (een beetje) stoom uit de ketel is, is de druk weg en zal het deksel er niet vanaf vliegen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hormonale verschil tussen mannen en vrouwenHet hormonale verschil tussen mannen en vrouwenIn het boek 'Venus is hot, mars is cool' uit 2010 beschrijft John Gray de reden waarom mannen en vrouwen zo verschillend…
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…
Het placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect is het meest bekend binnen de geneeskunde. Een pilletje wordt gegeven, waarbij de patiënt een herstel…
Omgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Verschillende persoonlijkheden reageren verschille…

Codependentie en narcistische oudersCodependentie en narcistische oudersCodependentie is een psychische aandoening waarbij iemand zijn eigenwaarde volledig afhankelijk maakt van de bevestiging…
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.happynews.nl/2015/01/21/optimisme-is-verrassend-gezond/
  • Healthy Magazine, dec. 2016: “Healthy start” en “De boom in met tradities”
  • http://www.praktijk-verbinding.nl/posts/waarom-een-goede-buikademhaling-essentieel-is
  • Afbeelding bron 1: Samuel1983, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.