Het uiterlijk het innerlijk laten weerspiegelen

Het uiterlijk het innerlijk laten weerspiegelen Het gaat uiteindelijk om het innerlijk van de mens. Hoewel niemand dat zal ontkennen, is er ook wat voor te zeggen dat het uiterlijk het innerlijk completeert. Als je veel hebt meegemaakt, dan kan dit zijn sporen nalaten en is het uiterlijk mogelijk niet meer congruent met hoe je je na deze periode voelt. Dan zijn er bijvoorbeeld televisieprogramma’s die daar commerciële waarde in zien en laten mensen onder het mes gaan om het ‘oude’ gezicht terug te brengen. Behalve de mogelijkheden qua cosmetische chirurgie, kan je op een andere manier ook het uiterlijk het innerlijk laten weerspiegelen.
Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Waarom innerlijk en uiterlijk congruent?

Als we spreken over ‘schoonheid’ dan denken we vaak dat dit over het uiterlijk gaat, maar schoonheid heb je ook van binnen. Als je zoals men het zegt ‘een goede inborst hebt’, dan is het niet vreemd dat je het enigszins gelijk wilt hebben met de buitenkant. Er kunnen echter allerlei redenen zijn, waarom dit niet (meer) zo is. Denk hierbij aan een geestelijk zware periode die je hebt doorstaan voor jezelf of iemand uit de directe omgeving. Maar het kan ook iets uit de jeugd zijn wat je meetorst of je hebt erg veel, misschien wel té veel, op je bordje gehad.

Los van lichamelijke factoren zoals een ziekte, is het vaak de geestelijke ballast en/of aanhoudende stress die het uiterlijk en innerlijk uit elkaar drijft. Het lichaam veroudert in feite al vanaf je 25ste en waar het tot pakweg het 35ste tot 38ste levensjaar nog flexibel kan zijn en veranderingen ‘opvangt’, zal dit na deze leeftijd steeds lastiger worden. In het verlengde daarvan, lijken mensen vaak mee te gaan in het gevoel. Als men op enig moment dan weer echt in de spiegel kijkt, dan schrikken mensen. Het innerlijk en uiterlijk zijn plots niet meer congruent, iets wat pas opvalt als je bewust naar jezelf kijkt en dit in verhouding staat tot je gevoel. Die congruentie is voor de meeste mensen belangrijk.

In balans komen

Er zijn enkele zaken die je kunnen helpen om die balans weer te bereiken. Natuurlijk geldt dat je met cosmetische chirurgie ook aan de slag kunt, maar dat heeft vaak meer met je portemonnee dan met je houding te maken. Of je geeft je op voor de verschillende televisieprogramma’s waar je aan de hand van je te vertellen levensverhaal in aanmerking komt voor corrigerende chirurgie.

Wil je echter met je houding aan de slag om uiterlijk weer in balans te komen, dan kunnen wat aandachtspunten wellicht helpen. Voor alles geldt dat het een tweede natuur moet worden en niet iets wat je slechts één keer doet.

Positieve aspecten van jezelf

Je uitstraling is belangrijk en als je na een zware periode weer die uitstraling wilt die je eerder kenmerkte, dan is het benoemen van positieve aspecten van jezelf een goed begin. Maak een lijst met je positieve eigenschappen, zowel innerlijk als uiterlijk. Zorg dat je deze lijst op een zichtbare plek hebt liggen en dat je deze regelmatig even doorneemt.

Bron: Peggy Marco, PixabayBron: Peggy Marco, Pixabay

Werk aan jezelf

Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen en het niet van andere mensen af laten hangen is belangrijk. Zowel wat je binnen krijgt als wat je aan de buitenkant toepast. Gezonde en goede voeding, af en toe een schoonheidsspecialiste, zoek de kapper eens op, kijk eens wat make-up voor je kan betekenen en draag goedgevormde (niet te krap, maar ook zeker niet te ruim) en prettig zittende kleding. Als je er niet alleen uitkomt, vraag dan om advies. Geniet vooral ook van het proces zo met jezelf bezig te zijn.

Een rechte rug

Kijk met een rechte rug en opgeheven hoofd de wereld in. Spreek mensen ook als zodanig aan. Je maakt op deze wijze gemakkelijker contact en het nodigt meer uit om te groeten (en begroet te worden), wat je uiteindelijk weer vrolijker maakt.

Trouw aan jezelf

Jezelf trouw blijven is in deze periode ook erg belangrijk. Trends en/of de goed bedoelde meningen van je omgeving, kunnen je op het verkeerde been zetten. Als het dan niet het plaatje wordt zoals je dit voor ogen had, dan word je zomaar enkele stappen teruggezet. Dit, terwijl je juist in deze periode vooruit wilt komen. Volg je zelf ingeslagen weg.

Jezelf zijn

Zorg dat je altijd jezelf bent. Dat klinkt wellicht gemakkelijk. Echter, om wat voor reden dan ook kan je voor de buitenwacht leuker proberen over te komen of voer je zelfs een toneelspel op. Doe dit niet, blijf dicht bij jezelf en mensen die om je geven accepteren je zoals je bent. Bovendien prikken nogal wat mensen er doorheen als iets niet ‘echt’ is.

Energie

Zorg dat je je omringt met mensen die energie geven en vermijd energievreters. Mensen waar ook jij blij van wordt. Energie zal dan ook gemakkelijker over en weer gaan. Dit geeft dan weer een goed gevoel. Je herkent de energieveter aan je eigen uitgeputte gevoel na een gesprek met zo iemand. Het zijn mensen die veel negativiteit uitstralen.

Aarden

Zorg dat je goed in je lijf zit en dus niet grotendeels in je hoofd (veel mensen hebben die neiging). Doe fysieke dingen, zodat je je lijf voelt en er bewust mee bezig bent. Het maakt niet uit of je gaat zwemmen, wandelen, in de tuin gaat harken of fietsen. Ervaar wat je voelt, de zon op je huid of de wind in je haar. Zorg dat je kunt blijven aarden.

Lachen

Maak er een gewoonte van dat je iedere dag zeker één keer goed kunt lachen. Bij voorkeur een lach waarbij je je lijf voelt, denk hierbij aan een buiklach. Natuurlijk mag een heerlijke schaterlach ook. Dat zet je omgeving ook nog eens aan het lachen. Lachen geeft een prettig gevoel en is goed voor je uitstraling. Lachen is erg goed voor lichaam en geest, dus begin iedere dag met jezelf bewust in de spiegel toe te lachen.

Bron: Marcisim, PixabayBron: Marcisim, Pixabay

Blijf in jezelf investeren

De periode dat je geestelijk weer meer tot jezelf komt, maar het lichamelijk (nog) niet optimaal is, sluit je niet zomaar af van de een op de andere dag. Zo werkt dat helaas niet. Daar moet je actief mee aan de slag gaan en eventueel zelfs een sponsor regelen. Iemand die je goed kent en je op mindere momenten mee kan nemen in positieve zin. Het is ook een kwestie van volhouden en tevreden zijn met de persoon die je bent. Misschien gaan die wallen niet meer weg of blijft dat buikje, als je goed in je vel zit is het het totaalplaatje wat maakt wie je bent.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse outfit voor hem of haarDe lente zet door en dan gaan we ons vaak beter en vrolijker voelen, willen dit vervolgens uiten en daar horen nieuwe kl…
Krijg wat je wilt en wil wat je hebtKrijg wat je wilt en wil wat je hebtDit is een enorme uitdaging in het leven, krijg wat je wilt en wil wat je hebt. Veel mensen hebben uiteindelijk iets gek…
Schoonheid vanuit het innerlijkSchoonheid vanuit het innerlijkOm er jong en stralend uit te zien, grijpen we als vanzelfsprekend naar verzorgingsproducten, make-up of voedingssupplem…

Praktische hulp bij codependentie: je innerlijke kindPraktische hulp bij codependentie: je innerlijke kindCodependentie is een veel voorkomende psychische afhankelijkheid van de bevestiging en waardering van andere mensen, die…
Praktische hulp bij codependentie: de eerste stappenPraktische hulp bij codependentie: de eerste stappenCodependentie is een progressieve, psychische afhankelijkheid van bevestiging, liefde en goedkeuring van andere mensen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • http://www.beautyprofs.nl/blog/123/vind-de-balans-tussen-innerlijk-en-uiterlijk
  • http://www.onbeperkttalentvol.nl/innerlijk-en-uiterlijk-de-kracht-van-balans
  • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Peggy Marco, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Marcisim, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.