Wat doet kleur met de mens?

Wat doet kleur met de mens? Kleuren kunnen heel bepalend zijn en toch realiseren we het ons vaak niet. Kleur is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Sommige kleuren springen er nog wel eens uit en dit heeft dan weer te maken met het vele gebruik, zoals zwarte kleding bij een uitvaart. Maar kleur heeft veel meer invloed en kan je stemming voor een deel beïnvloeden. Hoe werkt het met kleuren en wat kan je met kleuren zeggen?

Wat is kleur?

Kleur is opgebouwd uit licht. Iedere kleur heeft een eigen golflengte, energie en frequentie. Met kleur kan je direct iets uitdrukken en er zit energie in kleuren. Kleur is dan ook een heel effectief middel om in te zetten als je zonder woorden iets wil zeggen. Kleur is in staat iets te vertellen over de eigenschappen en de energie van het object, de omgeving etc.

Enkele voorbeelden

Zo heeft rood iets vurigs en een sportauto moet power hebben. Een sportauto is dan ook niet zelden rood van kleur. Donkerblauw heeft een betrouwbare en solide energie, vandaar dat bijvoorbeeld zakenmensen, politici en bankmedewerkers niet zelden in donkerblauw gekleed gaan.

Bron: CalinFdp, PixabayBron: CalinFdp, Pixabay

Allemaal dezelfde associatie?

In feite hebben de meeste mensen dezelfde associatie met kleur, alleen ervaren mensen het verschillend. Dit heeft dan weer te maken met hoe ze ergens tegenaan kijken en of ze er vervelende ervaringen mee hebben gehad. Neem nu de diepgroene tinten. Bij de natuurliefhebber gaat het hart er een beetje van open, maar de man of vrouw die niets met de natuur heeft, vindt het mogelijk een flauwe ‘geitenwollensokken’ kleur waar kraak-noch-smaak aan is.

Kleur kan je humeur beïnvloeden en mede daarmee ook je productiviteit. Het beste is dus om je te omringen met de kleuren die het meeste voor je doen. In je eigen leefomgeving is dat gemakkelijker dan in een zakelijke omgeving. Echter, ook daar zie je steeds meer kleuren die in een zakelijke sfeer passen. Dit kan creativiteit zijn, maar ook positiviteit of zelfs blijheid.

Wat zeggen kleuren zoal

Enkele van de meest voorkomende kleuren met de uitleg waar de meeste mensen de betreffende kleur mee associëren.

Zwart

Zwart is eigenlijk geen kleur in de traditionele zin van het woord. Maar bij zwart hoort voor veel mensen somberte, triestheid, verdrietig zijn. Logisch dat veel mensen zich tijdens een uitvaart zo uitdrukken. Maar zwart kan je ook dusdanig toepassen in huis of in kleding dat het chique is. We associëren zwart verder ook met macht, tijdloos en rebellie.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Blauw
Er zijn talloze kleuren blauw, maar voor veel mensen is blauw toch hun favoriete kleur. Blauw is een kleur die veel op kan roepen. Het kan als een heel frisse en vreedzame kleur gezien worden en dan leg je de link met de lucht en het water. Maar blauw kan ook koel en zelfs kil zijn. Een koele slaapkamer, wat overigens goed voor je nachtrust is, benadruk je met blauw. En koel of kil is ook wel eens formeel en zakelijk. Echter, met de juiste combinatiekleur als oranje of wit maak je blauw ook een betrouwbare kleur. Verder staat blauw ook voor beschermend, technisch, wijsheid, stabiliteit.

Rood

Van rood wordt menigeen vrolijk. Het is een warme en passievolle kleur. Rood is ook leven en levendig, maar is ook een soort alarmkleur. Het komt naar de voorgrond en wil er graag zijn. Rood heeft nogal wat associaties en mede daardoor wordt rood ook als onrustig ervaren. Rood staat verder voor: vitaliteit, romantiek, liefde.

Paars

Paars zit tussen blauw en rood in en eigenlijk gaan steeds meer mensen deze kleur waarderen. Paars is emotie, maar paars heeft ook iets rustigs, kalmerends. Paars wordt ook nogal eens met het spirituele geassocieerd en het tegenstrijdige is dat paars ook een koppeling heeft met luxe. Dit kunnen we absoluut uitersten noemen, maar zegt dus ook iets over hoe iedereen ergens op een andere manier tegenaan kan kijken. Verder staat paars ook voor: melancholiek, ijdelheid, artisticiteit, verfijnd.

Geel

Geel kent ook vele gezichten, want geel is blijheid en verwarmend in verband met de zon. Maar geel heeft ook iets hards. Weinig prettige gevoelens tussen twee mensen kunnen in geel uitgedrukt worden. Positief is de nieuwsgierigheid die geel in zich heeft, net als het speelse karakter van de kleur. Verder herkennen we in geel ook stimulatie en energie.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Groen
De eerste en mogelijk enige directe associatie die de meeste mensen met groen hebben is de natuur. De natuur staat (in de populaire seizoenen) voor groei, frisheid en energie. Het is een rustige kleur en veel mensen voelen zich prettig bij groen en groen heeft dus een rustgevende werking op mensen. Groen kennen we ook als een kleur voor ontspanning, vrede en balans.

Oranje

Oranje geeft de ene mens de bibbers en de ander wordt er vrolijk van. Nederland kunnen we als hét oranje land typeren, bij oranje hebben nogal wat mensen dus ook het collectieve gevoel. Het is feestelijk, actief stimulerend voor veel mensen. Verder staat oranje voor inspirerend en interessant.

Wit

Wit wordt gekoppeld aan reinheid, onschuld en vrede. Het is een neutrale kleur die eigenlijk altijd kan. Te veel wit kan steriel maken, maar in de juiste verhouding vormt het ook de perfecte balans tussen yin en yang. Er zijn maar weinig mensen die een hekel aan wit hebben. Verder staat wit voor puurheid, koude winter/sneeuw en het huwelijk.

Terminologie rond kleur

 • Primaire kleuren: dit zijn krachtige kleuren die niet door menging met andere kleuren samengesteld worden. Rood, geel en blauw.
 • Secundaire kleuren: dit zijn mengingen die voortkomen uit primaire kleuren, zoals oranje als menging van rood en geel of groen als menging van blauw en geel.
 • Complementaire kleuren: het gaat hier om kleuren die elkaar aanvullen. Zo vormen geel en paars een goede combi en blauw en oranje.
 • Analoge kleuren: het betreft hier kleuren die dicht bij elkaar liggen. Denk aan rood met oranje, dit geeft een ander effect dan rood met blauw als combi.
 • Ton sur ton: dit wil zeggen dat de kleuren in dezelfde tint zijn. Van donker naar een lichte variant.

Tot slot

Kleur is veelzeggend en het is niet weg te denken uit het leven. Daarom valt een zwart-witfoto ook zo op. Daar zijn de contrasten de licht en donker schakering van wat er feitelijk aan kleur te zien was op het moment dat de foto genomen werd. Je geeft een sfeer aan met kleur en of je dat nu in de tuin, in het huis of met je eigen kleding doet: je kunt er een statement mee maken. Kleuren geven de mens kleur.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Kleuren: de theorieKleuren: de theorieNatuurlijk weet iedereen wat een kleur is, hoewel men het misschien niet onder woorden kan brengen. Als klein kindje zij…
Tekenen met kinderen: kleuren mengen met kleurpotloodTekenen met kinderen: kleuren mengen met kleurpotloodKinderen kleuren graag met kleurpotlood en als ze dat doen, mengen ze de kleuren ook. Als je ze er echter van bewust wil…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…

De competitieve persoonlijkheid in een werksituatieDe competitieve persoonlijkheid in een werksituatieJe hebt mensen voor wie het hebben van succes bij de uitvoering van een taak voorop staat. Al in hun jeugd ontdekten ze…
Hoe werkt het geweten bij moeilijke keuzes?Hoe werkt het geweten bij moeilijke keuzes?Ons geweten wordt bepaald door de cultuur waarin we opgroeien. Dat geeft houvast. De aangeboren bouwstenen van het gewet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
 • http://www.stylingenmatching.nl/index.php?p=1_25_kleur-en-interieur-kleur-in-huis-betekenis-van-kleur
 • http://www.moodles.nl/tips/design/kleurgebruik/welke-gevoelens-emoties-roepen-kleuren-op
 • http://www.cursuscentrumcase.nl/publicaties/kleuren_energie
 • Afbeelding bron 1: CalinFdp, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Curaçao - Annastaal
 • Afbeelding bron 3: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.