Het antwoord vinden op levensvraagstukken

Het antwoord vinden op levensvraagstukken Iedereen loopt met levensvraagstukken rond. De een heeft wat meer (complexe) levensvraagstukken dan de ander, maar iedereen heeft wel iets in het hoofd spelen. Soms zijn deze vraagstukken goed zelf op te lossen of dient een antwoord zich vanzelf aan (waarbij je je af kunt vragen in hoeverre dat “vanzelf” is). Echter, soms heb je levensvraagstuk(ken) waar meer aandacht naar uit moet gaan en dan kan de vraag spelen, hoe hier mee om te gaan.

Antwoorden komen wel

Het mooie van levensvraagstukken is dat de antwoorden uiteindelijk altijd komen. Maar soms wil je actief aan de slag gaan en dat heeft weer vaak te maken met het gegeven dat we geconditioneerd zijn en graag controle willen houden. We bepalen graag zelf de momenten, maar de praktijk wijst eigenlijk altijd anders uit. Het is vaak niet af te dwingen.

Een ieder start zijn/haar leven met een leeg tot redelijk leeg blad. Gaandeweg het leven doen zich situaties voor c.q. ontwikkelt je leven zich (eventueel met obstakels) in een richting. Ogenschijnlijk gaat dit vanzelf, maar daar is niet iedereen het over eens. Antwoorden komen soms snel op je pad of minder snel en zo nu en dan kan je het proces bespoedigen door naar je innerlijke stem te luisteren. Ook hiervoor geldt dat dit de een beter afgaat dan de ander.

Luister naar je hart

Het klinkt soms wat pathetisch, maar “luisteren naar je hart” is én belangrijk én moeilijk. Toch ligt daar de weg naar je antwoorden. Waar het om gaat is het voelen dat je hart een sprongetje maakt van iets je voelt dat het goed is, lief, aardig en het bij je past als yin en yang.

Doemdenkerij of de deur open laten

De doemdenker zal als eerste zeggen dat er ook brood op de plank moet komen en je met “blij makende zaken” je geld niet mee kunt verdienen. Einde discussie, althans zo lijkt het.
Echter, overal is een vorm in te creëren, je moet het alleen wel open laten. Door met doemdenkerij de deur dicht te slaan, zie je geen mogelijkheden meer voor antwoorden op je levensvraagstukken en worden deze vraagstukken alleen maar zwaarder en zwaarder. Ze kunnen leiden tot de bekende crisis halverwege het leven en dan gaan mensen vaak extreme dingen doen, alsof dat antwoord geeft. Of ze hangen als zware molenstenen om je nek. Hoe het ook zij, het is opvulling van tijd, maar brengt je niet verder.

”Wees geduldig met alles wat er onopgelost is in je hart, en probeer de vragen zelf lief te hebben” Rainer Maria Rilke

Bron: Kloxklox Com, PixabayBron: Kloxklox Com, Pixabay

Leer lief te hebben

Gelukkig weten steeds meer mensen hoe prettig het is om iemand lief te hebben. We komen op deze wijze steeds dichter bij ons hart en dat maakt de mens rijk. Echter, het “iets” liefhebben, blijkt toch nog een stukje moeilijker. Toch kan dit je met name helpen bij de grote (of iets minder grote) levensvraagstukken.

Je hebt nog geen antwoorden op je levensvraagstukken en door alsmaar op zoek te zijn naar dé oplossing, kan je in je eigen net verstrikt raken. Je draait als het ware rondjes in je eigen gedachten en logisch dat je daar de antwoorden niet zult vinden.
Echter, op het moment dat je je levensvraagstuk los laat, maar het gegeven als zodanig wel lief hebt, komt je al dichter bij de oplossing (denk maar bij jezelf “ik zie het wel” en voel het ook als zodanig). Je levensvraagstuk is op dat moment dus niet die zware molensteen die - naarmate het antwoord uitblijf - zwaarder wordt, maar de vraag mag er zijn, prima zelfs en het antwoord zie je wel verschijnen.
Het loslaten is moeilijk en logisch dat je het niet direct zo voelt, maar onbewust zet je een stap in de goede richting. Een richting die je zelf nog niet bedacht had en waar eerder ook geen ruimte voor was.

Laat het beklijven

Omarm je levensvraagstuk dus en ben er blij mee. Iets wat eigenlijk nooit zomaar vanzelf gaat, maar tijd en aandacht vraagt. Logisch, want dit zijn processen die – als het niet in je natuur zit – je jezelf eigen moet maken. Het moet een tweede natuur worden en dat gaat nooit vanzelf.

Er zijn wat zaken die je helpen het in je hoofd vast te zetten. Denk aan:
  • Schrijf het op het (school)bord wat je in de keuken voor je boodschappen of andere wetenswaardigheden of activiteiten hebt.
  • Heb je een elektronische agenda, agendeer het dan zo, dat het periodiek in je agenda verschijnt en je er niet omheen kunt.
  • Een gewone agenda kan je voorzien van een geel plakkertje wat je mee laat verhuizen naar de volgende week/maand.
  • Maak er een spirituele tegelspreuk voor jezelf van hang hem bijvoorbeeld in je toiletruimte.
  • Draag iets bij je wat aan je levensvraagstuk doet herinneren. Dat kan bijvoorbeeld een sieraad zijn.

Tot slot

Als je er maar regelmatig mee geconfronteerd wordt en het je gedachten aan de gang zet. Zeker dat het enig moment beklijfd en kijk dan hoe situaties zich plots voordoen. Waarbij je jezelf de vraag kunt stellen hoe “plots” het daadwerkelijk is.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parapsychologie: pendelenParapsychologie: pendelenPendelen is zo oud als de mensheid. Er zijn dan ook altijd orakels geweest die aan de hand van – in dit geval – een drup…
Wintersport: de beste funparken in Europa voor freeskiërsWintersport: de beste funparken in Europa voor freeskiërsJaren geleden was wintersport skiën en langlaufen. Maar vooral sinds de jaren tachtig uit de vorige eeuw hebben nieuwe s…
Spirituele counseling, wat is het?Spirituele counseling, wat is het?Het duikt steeds vaker op, de term ‘spirituele counseling’. Je ziet het voornamelijk als bedrijfsonderdeel van mensen di…

De selfie: een narcistische illusieDe selfie: een narcistische illusieHet nemen van selfies is een fenomeen dat tegenwoordig sterk ingeburgerd zit in onze cultuur, wat duidelijk te zien is o…
Zelfdoding jongeren door identiteitscrisis en antidepressivaZelfdoding jongeren door identiteitscrisis en antidepressivaZelfdoding bij jongeren is een belangrijke doodsoorzaak. Worsteling met de identiteit in de adolescentiefase, bij vooral…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Archimedesscrown, Pixabay
  • http://www.victoriavitae.nl/index.php/coaching/27-articles/61-levensvraagstukken
  • Psychologie 11/2013: “Levensvraagstukken actief benaderen”
  • Afbeelding bron 1: Kloxklox Com, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.