Feeder zijn of feedee: wat houdt dat in?

Feeder zijn of feedee: wat houdt dat in? Op 17 oktober 2012 stonden Roel en Jessica centraal in het programma 'Je zal het maar hebben' van BNN. Roel verwende zijn vrouw met lekker eten, teneinde haar letterlijk vet te mesten. Hij werd namelijk seksueel opgewonden van dikke vrouwen en Jessica voeden was voor hem een uitlaatklep. Jessica op haar beurt, vond het heerlijk door hem gevoed te worden en genoot van Roels aandacht. Ze koesterde haar dikke lijf en ging er zelfs uitdagend mee op de foto om mannen seksueel te prikkelen. Hoewel Roel aangaf enorm veel van Jessica te houden, namen ze beide de gezondheidsrisico's, veroorzaakt door Jessica's overgewicht, voor lief. Beiden gaven aan zich gelukkig te voelen in hun relatie: Roel was daarbij de feeder (hij maakte eten voor haar) en Jessica de feedee. Hoewel lang niet alle vrouwen gelukkig zijn in zo'n relatie, zijn er ook vrouwen zoals Jessica, die het heerlijk vinden om zich door hun geliefde te laten te laten vetmesten.

Wat is een feeder?

Een feeder is kortgezegd iemand die (zeer) zwaarlijvige vrouwen voedt om daar (seksueel) genot aan te beleven. Feeders zijn meestal mannen, al zal het wellicht ook voorkomen in lesbische relaties en zullen er zeker ook vrouwen zijn die hun man proberen vet te mesten. Wetenschappelijk is er echter nog te weinig onderzoek naar gedaan, om bovenstaande bewering te staven. Vandaar dat dit artikel zich beperkt tot de man als feeder en de vrouw als feedee. Tot nog toe is er ook geen Nederlandse term voor dit fenomeen.

Een feeder stelt zichzelf ten doel zijn partner in gewicht te laten toenemen. Soms gebeurt dit in overleg. De feeder vertelt zijn partner hoe mooi hij haar vindt wanneer ze dik is. Hij maakt vet en calorierijk voedsel voor haar klaar en wordt seksueel opgewonden als hij haar daarvan ziet eten. Soms spreken ze samen een streefgewicht af, al zit er voor de feeder meestal geen grens aan. Want: hoe zwaarder, hoe mooier, is zijn beleving.

Het gebeurt ook regelmatig dat de vrouw in eerste instantie niet door heeft dat haar partner een feeder is. Wanneer zij aangeeft, zichzelf te zwaar te vinden en wil afvallen, zal dit op heftig verzet stuiten bij haar man. Hij gaat manipulatief gedrag vertonen door haar bijvoorbeeld te zeggen dat 'ze niet voldoende van hem houdt omdat ze het niet voor hem over heeft, mooi dik voor hem te zijn'.

Een feeder zelf ziet er vaak goed uit. Hij kan slank en gespierd zijn. In de BNN-documentaire vertelde Roel dat hij zichzelf behoorlijk strak hield als het om sporten en eten ging. Jessica vormde daarbij ook zijn uitlaatklep. Alsof hij door haar te laten eten, ook zelf uit de band kon springen.

Wat is een feedee?

De feedee is kortgezegd degene die gevoed wordt. Feedees zijn vaak onzekere en afhankelijke vrouwen, die blij zijn met de aandacht die de feeder aan hen besteedt. Ze zijn niet gewend om complimentjes te krijgen en voelen zich eindelijk geaccepteerd. Ze willen niets liever dan hun partner tevreden stellen en eten met graagte wat hen wordt voorgezet. Dat ze daar dikker van worden vinden ze niet erg. Hun feeder steekt zijn tevredenheid over haar toegenomen gewicht immers niet onder stoelen of banken.

Feitelijk zijn er twee soorten feedees te onderscheiden. De eerste groep beleeft net als haar feeder seksuele opwinding aan het dik zijn en dikker worden. De tweede groep voelt zich juist verraden als ze erachter komt waar haar partner mee bezig is. Deze vrouwen willen niet dik zijn, maar door hun afhankelijke aard kost het hen vaak veel moeite zich uit deze relatie te bevrijden.

Feeder en feedee willen hetzelfde

Op de omstreden site van 'Mooi dik' werden in het verleden regelmatig seksueel getinte blogs geplaatst over feedees in relatie met hun feeder. De blogs verhaalden hoe een dikke vrouw, haar best deed om in korte tijd zoveel mogelijk kilo's aan te komen, teneinde haar man (de feeder) te behagen. Niet alleen werd er tot in detail geschreven hoeveel deze vrouw at, maar ook hoe geweldig de seks was nadat haar man na lang op reis te zijn geweest, erachter kwam hoeveel ze was aangekomen.

Het lijkt er in sommige feeder/feedee-relaties op dat de partners elkaar in zekere zin nodig hebben. De feeder heeft vaak een moeilijke jeugd gehad en verdooft gevoelens van onlust door zich te richten op de feedee. Het genot dat hij eraan beleeft om zijn vrouw vet te mesten, is niets minder dan een verslaving. Vooral als de feedee een onzekere, afhankelijke vrouw is, die zich graag aan hem onderwerpt. Door haar extreme overgewicht wordt ze vaak letterlijk afhankelijk van hem. Ze kan zich moeilijk bewegen en heeft hem nodig voor simpele dagelijkse dingen, zoals het strikken van haar schoenveters.

De feedee op haar beurt, beleeft er plezier aan om hem te behagen. Ze geniet van het eten dat hij haar voorzet en is blij wanneer de weegschaal meer gewicht aangeeft omdat haar partner haar in dat geval beloont met (seksuele) aandacht. Ze voelt zich mooi en gewaardeerd door hem en ook voor haar werkt dat verslavend.

In de BNN- documentaire over Roel en Jessica zie je dit ook terug: ze hebben elkaar nodig in hun beider verslaving en houden de feeder/feedee - relatie zelf in stand. Hoewel ze voor de camera uitspreken hoeveel ze van elkaar houden, doen ze beiden luchtig over de gezondheidsrisico's voor Jessica. Wat vooral in het geval van Roel vreemd overkomt, omdat je zou denken dat je juist het beste wilt voor iemand van wie je zielsveel houdt.

Een fetisj?

Een fetisj is een term die gebruikt wordt als het gaat om seksuele opwinding die getriggerd wordt bij het zien van een bepaald voorwerp. Een opwinding die niet gebruikelijk is, als het gaat om gangbaar seksueel verkeer tussen twee partners. Iemand kan bijvoorbeeld opgewonden raken bij het zien van een pak luiers of fopspenen.

Feeders worden opgewonden bij het zien van (zeer) dikke vrouwen. Het geeft hen bovendien een kick hun geliefde vet te mesten.
De feedees op hun beurt kunnen soms seksuele opwinding ervaren tijdens het naar binnenwerken van enorme hoeveelheden voedsel en het dikker worden op zich. De vrouw in de blogs van 'Mooi dik' vertelde hier uitgebreid over.

Aankomen wordt een doel op zich. Sommige vrouwen, zoals Jessica in de eerder genoemde documentaire, etaleren hun dik zijn ook door zichzelf te laten filmen. Ze worden zelf seksueel opgewonden bij de gedachte dat mannen hier naar kijken en er opgewonden van worden. In juni 2015 zond SBS 6 een documentaire uit over de 25 meest bizarre filmpjes ooit gemaakt. Daarin was een vrouw te zien, die zichzelf bewust vet mestte en daar filmpjes van maakte. Ook riep ze mannen op, met haar te vrijen. Zelf had ze geen relatie, maar verdiende haar geld aan seks met mannen, die graag een keer met een dikke vrouw naar bed gingen. Als het van de desbetreffende mannen mocht, zette ze daar zelfs filmpjes van op internet.

Misschien is het koesteren en openlijk etaleren van het dik zijn, ook wel een zich afzetten tegen de gangbare waarden en normen in deze maatschappij, waarin dik zijn als verwerpelijk wordt gezien.

Niet elke vrouw vindt het leuk

Feedees die zich met wederzijds goedvinden laten vetmesten, zien zichzelf niet als slachtoffers. Hoe anders is dit voor de doorgaans onzekere vrouwen of meisjes die onbedoeld in zo'n soort relatie verzeild raken. In het blad 'Mijn geheim' stond ooit een artikel over een meisje, dat verkering kreeg met een knappe, sportieve jongen. Hij paaide haar met lieve woordjes, waar zij, onzeker als ze was, enorm gevoelig voor was.

Toen hij aangaf dat hij haar graag wat dikker wilde zien, deed ze haar best om aan te komen voor hem. Waar ze eerst ronduit slank was, werd ze na een aantal jaren ronduit dik en moest ze zelfs haar geliefde sport (dansen) opgegeven. Ze voelde zich alles behalve gelukkig in haar te dikke lichaam, maar wilde haar vriend ook niet kwijt. Een behandeling in een kliniek voor eetstoornissen was nodig, om haar leven weer op de rails te krijgen.

Wat maakt het zo moeilijk om nee te zeggen?

Een feedee is vaak een afhankelijke, wat onzekere vrouw, die gevoelig is voor de liefdevolle complimenten die haar partner haar geeft. Ze is wellicht niet gewend om gewaardeerd te worden en vindt het moeilijk zichzelf te accepteren. In eerste instantie denkt ze in haar vriend de ware gevonden te hebben. Hij is liefdevol en attent en trakteert haar op lekker eten. Dat ze daar dikker van wordt, vindt ze in eerste instantie niet erg. Hij houdt immers van haar zoals ze is.

Het moment waarop ze erachter komt dat haar partner haar bewust vetmest, kan heel pijnlijk zijn. Vaak gebeurt dit nadat ze aangeeft dat ze niet verder wil aankomen of zelfs wil afvallen. Op dat moment verandert de feeder in een manipulator, die van alles probeert om haar toch te laten eten. Het is immers zijn verslaving aan seks met dikke vrouwen, die maakt dat zij voor hem alle aantrekkingskracht verliest op het moment dat ze weer slanker wordt. Zij kan zich enorm verraden voelen, maar ook onzeker; want waar is zij zonder zijn complimenten? Door de jaren heen is zij in zekere zin afhankelijk van hem geworden. De relatie werd immers in stand gehouden doordat hij haar kon voeden. Dit patroon doorbreken kost vaak veel pijn en is een moeilijk proces doordat hij haar niet zomaar zal laten gaan en zij op eigen benen zal moeten gaan staan. Het leven van een feedee draait namelijk vaak alleen maar om het eten en haar partner behagen. Buiten haar partner heeft ze doorgaans weinig sociale contacten.

Niet zonder risico's

Extreem dik zijn is niet zonder risico's. Hoewel feeders desgevraagd aangeven veel van hun feedee te houden, houden ze geen rekening met de gezondheidsrisico's, die het dik zijn van hun partner met zich mee brengt. Alles is namelijk ondergeschikt aan het opwindende gevoel, veroorzaakt door het vetmesten van hun vrouw. Ervan uitgaande dat feedersgedrag een verslaving is, is dit goed verklaarbaar. Iemand die drugsverslaafd is doet immers ook van alles om aan een shot cocaïne te komen, ongeacht de risico's.

Wanneer feeder en feedee verwikkeld zijn in een relatie zoals die van Roel en Jesscia, zullen ze hun levensstijl niet graag opgeven vanwege de gezondheidsrisico's die het dik zijn van Jessica met zich mee brengt. Juist omdat zij beiden enorm veel bevrediging uit hun relatie halen, zijn ze bereid Jessica's gezondheid hieraan op te offeren.
Gezondheidsrisico's zijn onder andere:
 • Afnemende mobiliteit door extreem overgewicht
 • gewrichtsklachten
 • suikerziekte
 • hart- en vaatziekte
 • de dood

Conclusie

De relatie tussen een feeder en een feedee ligt zonder meer ingewikkeld. Zeker omdat sommige feedees het patroon zelf in stand houden, doordat ze ervoor kiezen, zich te laten vetmesten. Dit levert haar namelijk een hoop complimentjes en positieve aandacht op van haar partner, die haar graag dik ziet.

Aan de andere kant kan het voor de feedee, die niet meer overmatig wil eten, heel moeilijk zijn om los te komen van haar feeder. In eerste instantie was ze namelijk gevoelig voor zijn complimentjes en haar weigering om dik(ker) te worden betekent in veel gevallen beëindiging van de relatie, wat haar gezien haar emotionele afhankelijkheid van een attente partner, behoorlijk zwaar zal vallen.
© 2015 - 2024 Sigrid1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?Wat is een seksuele fetisj en hoe kom je er vanaf?Een seksuele of erotische fetisj , is een voorliefde voor een bepaald voorwerp of materiaal, dat over het algemeen genom…
Wat is een seksuele fetisj?Wat is een seksuele fetisj?Een seksuele fetisj is een vorm van fetisjisme waarbij het seksuele genot wordt gehaald uit bepaalde rituelen of voorwer…
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…

Cognitive Dissonance Theory (cognitieve dissonantie theorie)Cognitive Dissonance Theory (cognitieve dissonantie theorie)De Cognitive Dissonance Theory is een theorie ontwikkeld door Leon Festinger in 1957. De theorie gaat uit van het standp…
Passie en motivatiemomenten van jongerenPassie en motivatiemomenten van jongerenNiet alle jongeren hebben passie voor iets maar kennen wel motivatiemomenten. Er zijn bepalende factoren waardoor motiva…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Klimkin, Pixabay
 • http://munchies.vice.com/nl/articles/ik-belandde-per-ongeluk-in-de-armen-van-een-feeder
 • http://www.feabie.com/
 • http://www.goeievraag.nl/maatschappij/overig/vraag/149042/motivatie-achtergrond-feeder
 • http://www.viva.nl/sex-en-liefde/feeders-liefde-door-de-maag/
 • http://www.mijngeheim.nl/pagina/35jaarmijngeheim/item/1125/ - Artikel: voor hem deed ik alles
 • http://campusblog.nl/2011/01/feeder-en-feedees/
 • Mooidik.blogspot.com/
 • BNN: Je zal het maar hebben - 17 oktober 2012
Sigrid1968 (74 artikelen)
Laatste update: 30-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.