Gelukkig leven volgens Christophe André

Gelukkig zijn, dat is toch wat iedereen graag wil? Maar wat is geluk en hoe kunnen we echt gelukkig worden. Dit zijn de onderwerpen waar de Franse psychiater Christophe André zich mee bezig houdt. Hij is onder andere bekend door zijn boeken; Gelukkig leven en De kunst van het geluk.

Christophe André

Christophe André is 51 jaar en is geboren in Montpellier. Hij werkt tweeënhalve dag in de week in het ziekenhuis St. Anne in Parijs als psychiater, daarnaast geeft hij ook les aan de Universiteit van Paris-X in Nanterre en voor de rest werkt hij thuis aan zijn boeken en bereidt hij lezingen voor. De boeken die André schrijft gaan allemaal over geluk. De oorsprong van dit onderwerp komt uit de gesprekken die hij had met zijn patiënten gedurende zijn loopbaan. Zijn patiënten leden bijvoorbeeld aan een negatief zelfbeeld en hadden allerlei klachten als depressies, faalangsten en sociale fobieën. Hij zag dat zijn patiënten niet beschikten over de capaciteiten om gelukkig te zijn en hij wilde ze daar graag bij helpen.

Wat is geluk?

De definitie die André hiervoor geeft in zijn boek Gelukkig leven luidt als volgt: ´De ervaring van Geluk gaat boven welbehagen uit, het overstroomt de persoonlijkheid, ontsnapt aan zijn controle en aan zijn grenzen, zowel psychisch als fysiek.´ André is van mening dat de mens van nature niet gelukkig is. Dat heeft volgens hem een evolutionaire oorzaak. Toen de mens nog moest jagen en verzamelen om in leven te blijven, moest de mens constant op zijn hoede zijn voor dreigend gevaar en moest men dus altijd alert en bezorgd zijn. Het was noodzaak om constant alert te zijn op gevaren en problemen en daardoor hebben we de neiging om op het kwade te letten. De laatste jaren ziet men dat er steeds meer aandacht is voor gelukkig, bewust en goed leven. Dit komt onder andere doordat we ons in de westerse maatschappij niet meer zoveel zorgen hoeven te maken over het overleven. Over het algemeen zijn er weinig zorgen als een dak boven ons hoofd en voedsel. Daardoor is er meer ruimte om te kijken naar de kwaliteit van leven. Ook de vermindering van de invloed van religies draagt bij aan de toename voor belangstelling met betrekking tot ´gelukkig leven´. De vermindering van de invloed van religie zorgt ervoor dat de behoefte aan zingeving veel aandacht krijgt.

Werken aan gelukkig zijn

Het is volgens André hard werken om gelukkig te zijn, maar een werk dat de moeite waard is. Twee belangrijke voorwaarden volgens André om gelukkig te leven, naast een dak boven ons hoofd en voedsel, zijn; sociale banden en contact met de natuur. Verder is het heel belangrijk om in het moment te kunnen leven. Geluk vindt men in kleine dingen. Wanneer men bijvoorbeeld geniet van een gezellige avond met de familie, moet men zich niet alvast zorgen gaan maken over de problemen op het werk van morgen. Op die manier verhinderd men zichzelf om gelukkig te zijn. Je moet de gelukkige momenten beseffen en beleven op het moment zelf.

Wat is het nut om gelukkig te zijn?

Wat brengt het ons op als we gelukkig zijn? André legt in zijn werk uit dat het ons een interessanter leven brengt. We leven niet voor het geluk, maar het leven is mogelijk en mooi doordat geluk bestaat. Geluk is alleen mogelijk, omdat de dood bestaat. Doordat de mens weet dat hij ooit zal sterven is het een goede reden om te streven naar geluk. En dit geluk moet daarom in het hier en nu genoten worden, omdat we niet weten wat de dag van morgen ons zal brengen.

Tips voor een gelukkiger leven

  • En tot slot een aantal tips voor een gelukkiger leven:
  • Leef in het hier en nu. Het is belangrijk om af en toe stil te staan. Neem momenten in je op, herinner ze en geniet ervan
  • Houdt je sociale contacten in stand. Laat geen dag voorbij gaan zonder iemand waar je van houdt te ontmoeten of zonder te denken aan iemand waar je van houdt.
  • Accepteer vervelende dingen in je dagelijkse leven; vervelende opmerkingen, irritaties etc. Dit hoort erbij, Accepteer het, stap er overheen en denk aan fijne dingen of mensen die van je houden en waar jij van houdt.
  • Houd contact met de natuur. Maak iedere dag een wandeling of kijk naar de natuur.
  • Ben je bewust van de mooie dingen die je op een dag meemaakt. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, besef het en ben er dankbaar voor.
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie door welvaart en gelukreclame?Depressie door welvaart en gelukreclame?In de uitzending van het programma VPRO Thema 'Iedereen depressief?' op dinsdag 28 december 2010 stelt Jules Tielens, ps…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Iedereen gelukkig?Geluk, wie wil dit niet? Wat is het begrip “geluk” en hoe wordt het geïnterpreteerd door de samenleving.
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 05-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.