Negatieve kant van de warme zon
“Is er een negatieve kant van de zon?” zal mening antwoord zijn op de titeltekst. Maar die is er wel degelijk. Niet zozeer de snelle huidveroudering en de mogelijke vorming van huidkanker, want je bent er zelf bij als je te lang en/of onbeschermd in de lente- en zomerzon verblijft. Nee, het gaat om andere aspecten van de verwarmende zon. Aspecten waar we vaak zelf nauwelijks bij stilstaan, maar die er - bij een oplopende temperatuur - wel toe doen.
Zonlicht is essentieel
Zonlicht op de aarde is essentieel, zonder zonlicht is geen leven mogelijk op deze aarde. Als we er verantwoord mee omgaan en de zon “de ruimte laten” is het allemaal prima te doen. Alleen is de wereld voor de mens een beetje “maakbaar” geworden, althans zo gaan we er mee om. Daarmee maken we ook veel kapot en leven we niet met de stroom mee. Controle is in deze erg belangrijk. Dit, terwijl we weten dat we met de stroom mee, veel verder komen.
Aangezien het klimaat aan het veranderen is, zouden we er meer in mee moeten gaan. Maar dat doen we vooralsnog niet echt. We bekleden immers onze binnenruimtes met airco en zijn vervolgens enkele dagen later verkouden, omdat we van de koele airco in de beklemmende hitte van de zon terechtkomen. Maar we kleden ons ook van het een op het andere moment te warm op het moment dat de herfst haar intrede doen. Bovendien isoleren we onze woning dusdanig, dat er geen “ademhaling” meer plaatsvindt. Er valt nog veel te doen om de balans te vinden.
Negatieve aspecten
We willen de negatieve aspecten vaak niet horen, maar de zon heeft ze wel degelijk. In de zomermaanden kan de zon zo warm zijn, dat het invloed heeft op ons functioneren. Het gaat soms geleidelijk en merken het niet eens op.
Geluk
Het lijkt vaak alsof we gelukkiger zijn als de zon schijnt, maar onderzoek wijst uit dat dit niet het geval is. We blijken het gelukkigst als het rond de 20 graden is. Als we richting de 30 graden gaan, worden we langzaam maar zeker een stuk ongelukkiger. Dit heeft naar alle waarschijnlijk te maken met het gegeven dat ons lichaam optimaal functioneert bij een bepaalde temperatuur. Dit is rond de 20 graden dus.
Geluk zit hem dus ook niet in de temperatuur, want in de Verenigde Staten wees een onderzoek uit dat de mensen in het mid-westen, waar de temperatuur lager ligt dan in het zuid-westen, gelukkiger zijn dan daar waar de zon harder schijnt.
Kritisch
We worden naarmate de temperatuur stijgt minder kritisch. Argumenten die we normaliter “aanpakken” slikken we nu gemakkelijker voor zoete koek. Het gevoel je goed te voelen, maakt je net iets milder c.q. minder kritisch als mens (wat in sommige gevallen misschien ook weer wel goed is).
Agressie
Er is wetenschappelijk aangetoond, dat wanneer het net enkele graden warmer is dan normaal, het aantal agressieve momenten met 14% stijgt als het om groepsverbanden gaat. In geval van individuen stijgt het ook, maar minder sterk. De stijging is dan zo’n 4%.
Bron: Zon - Annastaal Minder hard werken
In West-Europa merken we ook steeds vaker, als de zon feller gaat schijnen en de temperatuur loopt op, dat we minder productief zijn. We zouden ons dus eigenlijk wat meer in de flow van de dag mee moeten laten dragen, maar daar zijn we niet op ingesteld (zeker niet in West-Europa). We blijven dus in de identieke flow van de voorbije jaren, want dat is veilig en handig. Dit heeft echter als gevolg dat we minder productief zijn. We hebben het veel over het warme weer en dwalen vaker met onze gedachten af naar tropische oorden. Kortom, we zijn nog niet zover dat we kunnen schakelen tussen het “normale” weer en het moment dat we richting de 30 graden gaan.
Ziek
We zijn relatief veel ziek tijdens het warme weer. Verkouden zijn is een bekende en menigeen loopt het op door de airco op kantoor, in huis of in de auto vrij hoog te zetten, maar er geen rekening mee weet te houden, dat de warmte direct toeslaat als je de gekoelde ruimte verlaat. Het verschil werkt voor meningen niet goed. Oudere mensen kunnen slechter tegen de warmte, ze zijn niet ingesteld om hun warmte kwijt te kunnen. Ruimtes moeten niet te koel zijn en oudere mensen moeten niet te warm gekleed zijn.
Relatieproblemen
De warmte maakt ons explosiever en hoewel de zomerzon ons ook gemakkelijker verliefd doet laten worden, althans zo lijkt het in de lente … de warme zomerzon krijgt de mens zover dat deze sneller geïrriteerd is. Zeker in relaties wil dat nog wel eens tot conflicten leiden en helemaal tijdens een periode dat men veel bij elkaar is (de vakantie).
Tot slot
Als je goed met de zon omgaat, is het een bron van energie … op allerlei vlakken. Maar dan moet je goed ingespeeld zijn op wat de zon allemaal kan doen. Zowel voor het lichaam als voor de geest. Ook de geest heeft af en toe bescherming van de zon nodig. De balans is in alles belangrijk … ook als het om de warme zon gaat.