Paniekstoornis: Doodeng, maar ongevaarlijk

Wat is een angstaanval?
Kort samengevat is een angstaanval een reactie van je lichaam op dreigend gevaar. Wanneer er gevaar dreigt, komen er processen in de hersenen en het lichaam op gang die onder andere adrenaline in ons bloed vrijgeven, waardoor we in staat zijn om te vechten of te vluchten. Bij een gevaarlijke situatie is het ontzettend handig dat je lichaam je in staat stelt om net dat beetje extra te geven om het gevaar te ontvluchten. Wanneer er geen gevaar dreigt, maar deze processen wel op gang komen, dan zal je je ontzettend naar voelen en het gevoel hebben dat je gek wordt of zelfs doodgaat.Wat is het verschil tussen een paniekaanval en een paniekstoornis?
Een paniekaanval ontstaat dikwijls bij een gevaarlijke situatie, maar kan voor je gevoel ook vanuit het niets optreden. Je lichaam bereidt zich voor om te vechten of te vluchten en wanneer het gevaar en/of de angstaanval voorbij is, zal je lichaam zich weer herstellen. Bij een paniek- of angstaanval gaat het om een op zichzelf staande aanval. Bij een paniekstoornis is er sprake van meerdere angstaanvallen binnen korte tijd. Hier is geen sprake van daadwerkelijk gevaar. Voor de persoon in kwestie komt de aanval vaak zonder dat hij zelf begrijpt waarom.Hoe ontstaat een paniekstoornis?
Over hoe een paniekstoornis ontstaat, zijn de meningen verdeeld. Wat wel een opvallende overeenkomst is tussen de mensen die te kampen hebben met dit probleem, is dat er een periode van stress vooraf is gegaan voordat de stoornis ontstond. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het overlijden van een dierbare, maar ook door langdurende werkdruk. Een andere verklaring is een disbalans in de chemische huishouding van de persoon. Zo is serotonine een belangrijke stof bij het reguleren van angstgevoelens en bij de informatieoverdracht tussen de hersencellen. In dit geval zou een paniekstoornis een lichamelijk probleem zijn in plaats van een psychisch probleem.Wie hebben er last van een angststoornis?
Uit onderzoek is gebleken dat zo’n vier procent van de Nederlandse bevolking last heeft van langdurige angst- en paniekklachten. Iedereen kan in principe op elk willekeurig moment slachtoffer worden van deze stoornis: jong en oud, man en vrouw, huishoudschool en universitaire opleiding, iedereen kan er last van krijgen. Het blijkt echter wel vaker zo te zijn dat mensen die wat intelligenter en emotioneler van aard zijn hiermee te maken krijgen.Welke symptomen horen bij een angstaanval?
Bij een angstaanval ontstaat er buiten een intens gevoel voel angst ook een aantal lichamelijke verschijnselen. Deze kunnen per persoon verschillend zijn. Veel voorkomende symptomen zijn:- Hartkloppingen
- Benauwdheid
- Het gevoel hebben te stikken
- Zweten
- Stekende pijn in de borststreek
- Tintelende ledematen
- Misselijkheid
- Duizelingen
Wie voor het eerst een paniekaanval ervaart, zal denken dat hij gek wordt of doodgaat. De combinatie van de angst en de lichamelijke klachten die bij een aanval optreden, kan zo intens zijn dat de persoon in kwestie niet meer in staat is om helder na te denken en denkt daardoor dat hij gek wordt. Ook kan hij, als hij bijvoorbeeld de klachten als steken in de borst, misselijkheid en het gevoel te stikken heeft, denken dat hij aan het sterven is.