Onbekendere eetstoornissen

Onbekendere eetstoornissen We eten elke dag. We eten omdat het nodig is, omdat het lekker of gezellig is of als we iets te vieren hebben. Eten hoort bij het dagelijks leven en je denkt hier niet over na. Wanneer iemand een eetstoornis heeft, is dit anders. Iemand met een eetstoornis is de hele dag bezig met (niet) eten, hoeveel hij of zij mag eten en wat hij of zij mag eten. Er zijn vele manieren om bezig te zijn met eten. Wanneer iemand dermate obsessief met wel of niet eten bezig is, is er sprake van een eetstoornis.

De oorzaak van een eetstoornis

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van het ontstaan van een eetprobleem, maar een eenduidig antwoord is hier nog niet op gevonden. Factoren als het bestaan van eetstoornissen of andere psychische problemen in de familie, de invloed van reclameboodschappen die het slankheidsideaal presenteren en negatieve en stressvolle gebeurtenissen en omstandigheden en een perfectionistisch karakter zouden kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een dergelijke stoornis, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Bekende eetstoornissen

Anorexia Nervosa is een bekende eetstoornis, waarbij iemand veel minder eet dan hij of zij nodig heeft om goed te functioneren. Het gevoel van te weinig eten geeft het gevoel van zekerheid en controle. Ook Boulimia Nervosa is een vrij bekende stoornis. De betreffende persoon is bang om zwaarder of dikker te worden. De persoon met Boulimia krijgt eetbuien en om te zorgen dat er geen gewichtstoename komt, wordt alles weer uitgespuugd en/of worden er laxerende middelen gebruikt.

Onbekendere eetstoornissen

Naast de bovengenoemde eetstoornissen, die voor veel mensen bekend zijn, is er ook een aantal minder bekende stoornissen. De eetstoornissen die volgens het DSM (het handboek in de psychiatrische diagnostiek) niet onder anorexia, boulimia of en een eetbuistoornis vallen, zijn ondergebracht in de categorie Eetstoornissen NAO (Niet Anders Omschreven) Voorbeelden hiervan zijn:

 • Pica
 • Night Eating Syndrome
 • Liarexia
 • Pregorexia
 • Ruminato

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn talloze stoornissen die niet aan de criteria van Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en eetbuistoornissen voldoen.

Pica

De term pica houdt een onbedwingbare behoefte aan het eten van niet-eetbare dingen in. Deze benaming komt van Latijnse woord voor ekster (pica pica), omdat deze vogels zo goed als alles eten. Mensen met Pica eten dingen als stenen, munten, zand, verfschilfers van houtwerk en ga zo maar door. Ook het veelvuldig eten van ongekookt of rauw voedsel valt onder pica. Denk hierbij aan dingen als rauwe eieren, meel, rauwe aardappelen en ongekookte rijst. Mensen met deze stoornis hebben geen afkeer van gewoon voedsel.

Night Eating Syndrome

Mensen met dit syndroom eten veel gedurende de nacht in tegenstelling tot overdag. Het ontbijt wordt overgeslagen en het is meestal niet voor de middag dat er gegeten wordt. Iemand met het Night Eating Syndrome lijdt aan slapeloosheid, eet enorme hoeveelheden laat op de avond of ís nachts, voelt zich schuldig over zijn of haar eetgewoonten en eet laat in de avond of ís nachts voornamelijk koolhydraten. Er is hier geen sprake van eetbuien. Het voedsel wordt gedurende de avond en nacht in een normaal tempo geconsumeerd.

Liarexia

Iemand die aan Liarexia lijdt, eet en bestelt in het bijzijn van andere mensen enorme porties voedsel. Wanneer ze eenmaal alleen zijn, wordt dit eetgedrag in gecompenseerd door niet te eten en extreem te sporten. Zo lijkt het voor de buitenwereld alsof ze werkelijk alles kunnen eten en toch slank blijven. In werkelijkheid is dit dus niet waar.

Pregorexia

Pregorexia is de dwangmatige behoefte van een vrouw om direct na de bevalling weer slank te zijn. De meeste vrouwen met Pregorexia hebben tijdens hun zwangerschap al een hekel aan hun veranderde lichaam gekregen. Tijdens de zwangerschap krijgen de meeste vrouwen met deze stoornis omwille van het kind wel voldoende voedingsstoffen binnen, maar vrijwel direct na de bevalling wordt er extreem gelijnd, gesport en worden er dieetpillen gebruikt.

Ruminato

Bij Ruminato (ook wel ruminatiestoornis genoemd) wordt het eten als het doorgeslikt is, na een al dan niet onwillekeurige of bewust opgewekte oprisping, keer op keer herkauwd. De oprispingen worden niet veroorzaakt door een aandoening aan de maag of aan de slokdarm, maar wat de precieze oorzaak is, is niet bekend. Deze stoornis komt het meest voor bij jonge kinderen. Zij groeien hier vaak weer overheen, maar de ruminatiestoornis kan ook een onderdeel zijn van een onderliggende eetstoornis.

Eetstoornissen in cijfers

Het overgrote gedeelte van de mensen met een eetstoornis is vrouw (maar liefst 95%). Grofweg 20% van de patiënten met een eetstoornis blijft chronisch ziek. De ziekteduur van een dergelijke stoornis varieert van circa een halfjaar tot tientallen jaren en de meeste mensen met een eetstoornis zoeken hier geen hulp bij. Anorexia heeft het hoogste sterftecijfers van alle psychische aandoeningen: 10% van de patiënten overlijdt of door de fysieke gevolgen van de stoornis of door zelfdoding.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Informatie over eetstoornissenTegenwoordig komt een eetstoornis vaak voor. Veel mensen snappen niet waarom mensen zoveel afvallen. Hoe zit dat precies…
Eetstoornis, eetprobleem: oorzaak en gevolgEetstoornis, eetprobleem: oorzaak en gevolgEen eetstoornis ontstaat vaak als gevolg van een psychische stoornis, verwaarlozing, gebrek aan ouderlijk gezag, een ver…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…

Hoe maak je een gesprek diepgaand?Geen dag gaat er voorbij zonder te praten met mensen. Korte, lange, mooie, vervelende en serieuze gesprekken worden dage…
Opmerkelijke psychische aandoeningenOpmerkelijke psychische aandoeningenEen psychische aandoening (of psychische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkend gedrag en afwij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
 • http://www.brainwiki.nl/problemen/eetstoornis
 • http://www.kenniscentrum-kjp.nl/ouders/Stoornissen-1/Eetstoornissen/Ontstaan-3
 • http://www.vrijvaneetstoornis.nl/eetstoornissen/andere-eetstoornissen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pica_(gedrag)
 • http://www.disorders.org/night-eating-syndrome/
 • http://www.healthylives.nl/voeding/eetstoornissen/liarexia-de-nieuwste-eetstoornis
 • https://www.salusi.nl/pregorexia-de-gevolgen-zwangerschapsanorexia/
 • http://www.etendebaas.nl/Problemen-met-eten/Eetstoornissen.aspx
 • https://www.dr-yep.nl/topdossier/eetstoornissen/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.