Is er ook een voorjaarsdip?

Is er ook een voorjaarsdip? De najaarsdip kennen we allemaal wel, maar steeds meer mensen denken last te hebben van een zogenaamde voorjaarsdip. Het geeft een ietwat vergelijkbaar gevoel als de najaarsdip, maar het kan allemaal net iets heftiger aankomen c.q. gevoel geven. Is dit een ingebeeld geheel en stellen we ons aan of bestaat het echt?

Heftige voorjaarsdip

De voorjaarsdip is eigenlijk iets vergelijkbaars als de najaarsdip. Je voelt je lusteloos, vermoeid en zwaar en je hebt weinig fut om aan de slag te gaan. Laat staan de mensen die blij de lente in dartelen accepteren. Strikt genomen is een voorjaars- of lentedip zelfs logischer dan de najaarsdip.

Als je in de winter niet optimaal bezig bent geweest (en dat vindt nogal eens plaats), dan kan je dus een tekort aan dag-/zonlicht hebben opgelopen, mogelijk een licht tekort aan bepaalde vitamines en de kans is ook aanwezig dat je te weinig met beweging bezig bent geweest. Mensen lopen / wandelen in een lekker klimaat toch net even gemakkelijker en fysiek lichter. Daarnaast speelt een item wat in ieder jaargetijde speelt, maar wat in de lente net even iets vaker om de hoek komt. Het betreft hoe tevreden of niet je bent met je huidig leven. Heb je last van onvrede en doe je er weinig mee, dan pakt het je aan op het moment dat je op z’n zwakst bent.

Zo kan het dus voorkomen dat je na een donkere winterse periode toe bent aan de lente en zodra het voorjaar zich aandient, jij negatieve gevoelens hebt. Je mist de kracht om dat vrolijke, blije seizoen in te gaan.

Wat kan je er aan doen?

Het is evident dat je in de winter eigenlijk net zo goed met lichaam en geest bezig moet zijn, dan je dat in de warmere seizoenen doet. Toch wijst de praktijk uit dat we eerder cocoonen, te zwaar eten, te weinig bewegen en niet bewust het dag-/zonlicht opzoeken.

Om in de toekomst niet die voorjaarsdip te krijgen, is het dus belangrijk om jezelf ook in de winter “in de hand” te houden. Maar dat helpt je niet als je al een voorjaarsdip hebt. Natuurlijk zijn daar ook genoeg zaken voor die je op kunt pakken.

Aan de slag

Zorg dat je lichamelijk beter in je vel komt en dat heeft meestal te maken met gezonde voeding, voldoende bewegen en veel lachen (bijvoorbeeld met vrienden). Geestelijk betreft het een mindset. Te denken valt aan:
  • Gezonde voeding is weinig verzadigde vetten en koolhydraten, maar in plaats daarvan veel vers fruit, voldoende drinken (water) en frisse zomer groenten en salades.
  • Beweeg lekker en dat kan echt van alles zijn. Je hoeft niet per se te gaan hardlopen of wielrennen. Het kan ook een heerlijke wandeling met de hond zijn of met vrienden (kan je meteen lekker bijpraten). Neem de fiets als je boodschappen gaat doen en neem de trap als je een collega op een andere etage nodig hebt.
  • Zoek de buitenlucht op, goed of slecht weer … ga vooral naar buiten en laat het over je heen komen en kijk, ruik en voel het nieuwe seizoen wat er aan komt (ook al is het nog koud).
  • Als je onvrede met de situatie hebt, moet je bedenken wat dat is en pak het (eventueel met hulp) aan. Een minder leuke baan wil zeggen … solliciteren. Een weinig liefdevolle relatie wil zeggen … uitspreken en samen oppakken of uit elkaar gaan. Een gevoel van weinig zingeving wil zeggen … zoek verdieping, eventueel met behulp van een professional of verdiep je in alles wat er is als het om zingeving gaat.

Het is belangrijk dat je zaken niet alleen onderkent en accepteert, maar ook oppakt. Het is nog te vaak een kwestie van onderkennen wat er allemaal plaatsvindt, maar vervolgens gebeurt er niet zo heel veel … en daar gaat het nou eigenlijk om. De lente is daar bij uitstek geschikt voor. Het kan je – als je eenmaal bezig bent – een extra boost geven.

Tot slot

Bestaat de voorjaarsdip dus ... jazeker, en is eigenlijk ook nog logischer dan de najaarsdip, want dat is vaak slechts het weemoedige weer (vallende bladeren) en het gebrek aan naar buiten kunnen.

De voorjaardip daarentegen komt voort uit een langere tijd binnen met (te) weinig dag-/zonlicht, zware voeding en relatief weinig beweging en dit alles eventueel in combinatie met onvrede wat je “aanpakt”. Toch kan je de voorjaarsdip ook gewoon aanpakken en laat het seizoen je net dat extra ruggensteuntje geven.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…

Het Cassandra effect - wat is dat eigenlijk?Het Cassandra effect - wat is dat eigenlijk?Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord: het Cassandra effect. Toch komt het veel voor in relaties waar een van de t…
Waarom zijn we bang? Nederlanders en hun angstenWaarom zijn we bang? Nederlanders en hun angstenNederlanders worden steeds banger. De reden is dat we overal controle over willen hebben, maar het leven geeft geen zeke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.