Gezondheid en ziekte, waarom worden we ziek?

Gezondheid en ziekte, waarom worden we ziek? Gezondheid is een toestand van lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden. Als iemand gezond is is er sprake van een zekere balans. Bij ziekte is die balans verstoord. Sommige factoren heb je zelf in de hand en op andere factoren heb je geen grip. Dat laatste geldt zeker voor erfelijke aanleg, verwondingen, infecties, psychische factoren en life events. Daarbij speelt een grote rol hoe weerbaar iemand is.

Waarom worden we ziek?

Een ziekte kan ontstaan als gevolg van een ziekteverwekkende prikkel. De reactie op die prikkel is bij iedereen verschillend en heeft te maken met de weerstand die iemand heeft. Die weerstand bepaalt of de prikkel een ziekte veroorzaakt en hoe ernstig de ziekte zal zijn.

Weerstand

De weerstand die een persoon heeft is afhankelijk van de constitutie en conditie op het moment dat hij/zij aan een prikkel wordt blootgesteld.

Constitutie en conditie

Constitutie zijn alle erfelijke eigenschappen, conditie zijn alle eigenschappen die tijdens het leven op iemand hebben ingewerkt. Voor de constitutie geldt dat erfelijke eigenschappen onveranderlijk zijn, maar iemands conditie verandert gedurende zijn leven.
Iedereen krijgt met zijn geboorte eigenschappen mee die erfelijk zijn bepaald. In hoeverre die erfelijke eigenschappen zich uiten, hangt dus af van de conditie van een persoon. Een ziekte slaat toe als de weerstand van iemand minder is geworden, als zijn conditie achteruit is gegaan. Maar dat gaat niet altijd op als het om erfelijke aandoeningen gaat, want bepaalde erfelijke stoornissen uiten zich altijd.

Waar wordt ziekte door veroorzaakt?

Factoren die een rol spelen bij ziekte

  • erfelijke aanleg; aangeboren afwijkingen, al voor de geboorte kunnen er afwijkingen optreden bij de ongeboren vrucht. Dit kan worden veroorzaakt door röntgenstraling of door een infectie, waardoor het kind wordt geboren met een afwijking.
  • verwondingen; verwondingen ontstaan door een mechanische prikkel (overbelasting door een stoot, (over)rekking of druk), een thermische prikkel (verbranding of bevriezing) of een elektrische prikkel zoals een stroomstoot.
  • infectie; een infectie ontstaat als ziektekiemen het lichaam binnendringen en zich daar vermeerderen.
  • een slecht voedingspatroon; ongezonde voeding zorgt voor een ongezonde uitwerking op je lichaam. Bijvoorbeeld als voeding te weinig koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen bevat. Maar het kan ook komen doordat we teveel eten.
  • degeneratie; als men ouder wordt gaat de kwaliteit van de weefsels achteruit. Ook kan een verkeerd voedingspatroon ervoor zorgen dat de kwaliteit van de weefsels verslechtert en ervoor zorgt dat we ziek worden.
  • stooornis in de normale afweer; dit is het geval bij allergieën (hooikoorts) en bij auto-immuunziekten (reuma en aids). Bij een allergie is iemand overgevoelig voor bepaalde stoffen en bij reuma maakt iemands lichaam antistoffen tegen zijn eigen lichaam.
  • psychische factoren; bij een storing in het psychisch functioneren kan iemand ziek worden (depressie, neurose). Ook kunnen lichamelijke stoornissen worden veroorzaakt door psychisch lijden, denk daarbij aan hoge bloeddruk of aan spanningshoofdpijn, eveneens kan het voorkomen dat lichamelijke klachten voor psychische problemen zorgen. Bij een chronische kwaal kan dat het geval zijn.

Life events

Ziekte is eigenlijk een samenspel van verschillende factoren, sommige factoren kun je beïnvloeden en op andere heb je geen invloed. Daar komt bij dat factoren elkaar ook weer kunnen beïnvloeden. Tevens spelen de life events een rol, dat zijn ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven die grote gevolgen kunnen hebben.

Ingrijpende gebeurtenissen

  • dood van de partner
  • echtscheiding
  • ziekte of verwonding
  • ontslag

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Coping

Hierbij is het van belang hoe iemand met een dergelijke gebeurtenis als ziekte omgaat, dat noemen we coping waarbij men erin slaagt om tot een nieuw evenwicht te komen. Goed copinggedrag oftewel weerbaarheid heeft drie kenmerken:
  • challenge; men ziet zaken als een uitdaging
  • commitment; vasthouden aan
  • control; het geloof dat wat je doet verschil kan maken

Het voordeel van weerbaarheid

Iemand die weerbaar is wordt veel minder vaak ziek, zelfs als hij aanleg heeft om een bepaalde ziekte te krijgen. Weerbaarheid kun je aanleren. Als mensen vervolgens leren om meer weerbaar te worden zijn ze minder vatbaar om ziek te worden.

"Je kunt niet tegengaan dat de vogels van het verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar." (Chinees spreekwoord)
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychische factoren die stress verlichtenPsychische factoren die stress verlichtenStress is iets waar iedere persoon in zijn leven mee in contact komt. De manier hoe we met deze stress omgaan, bepaalt h…
CopingstrategieënIedereen heeft wel eens te maken met dingen als stress, teleurstellingen of andere tegenslagen. Ieder mens gaat daar ook…
Gezondheid, ziekte en zorgverlening – de definitiesGezondheid, ziekte en zorgverlening – de definitiesAls twee begrippen elkaar uitsluiten, dan zijn het wel 'ziekte' en 'gezondheid'. Intuïtief weet men dat ze elkaar niet v…
Stress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemStress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemDat negatieve stress een slechte invloed kan hebben op ons immuunsysteem is redelijk logisch te voorspellen. Ons immuuns…

7 hoofdzonden van het geheugen7 hoofdzonden van het geheugenJe weet het, nog even denken. Het ligt op het puntje van je tong, maar het komt er niet uit. Je geheugen laat je in de s…
Zien en perceptie: Hoe onze hersenen ons voor de gek houdenZien en perceptie: Hoe onze hersenen ons voor de gek houdenSoms zien onze hersenen meer dan dat er werkelijk is. Zoals het plaatje hiernaast. Naast cirkels waar een kwart uit is,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
  • Medische kennis voor hulpverleners Martha van Endt-Meijling
  • Relatiecounselling, Stichting Counselling Nederland
  • Jaap Croese en Wiebe Monsma: Counselling in de praktijk
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gezondheid
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.