Waarom goede ideeën onder de douche ontstaan

Waarom goede ideeën onder de douche ontstaan Maar liefst driekwart van de mensen krijgt tijdens het douchen een goed idee. Dit kan bijvoorbeeld een oplossing voor een probleem zijn. Hoe en waarom juist onder de douche goede ideeën ontstaan heeft te maken met een semi meditatieve staat. Hierin verkeren zorgt voor het krijgen van eureka momenten. Daarnaast zijn voor het onthouden van deze ideeën een aantal tips & trucs.

Incubatieperiode

Net zoals bij ziektes hebben ideeën / inspiratie een bepaalde tijd nodig om te settelen, voordat zij tot uiting komen. Deze tijd wordt de incubatieperiode genoemd. Na een dag hard werken of het geforceerd op zoek gaan naar een oplossing is het brein zo vol van ideeën dat een oplossing of idee uit blijft. Dit komt vaak doordat er zo veel ideeën zijn dat het brein het overzicht kwijt is.

Dit moet vaak even inzinken. Het gezegde 'slaap er een nachtje over' is precies wat hiermee wordt bedoeld. Tijdens de nachtrust, maar dit kan ook op andere momenten, verwijderd het brein nutteloze informatie of ideeën, waardoor enkel de zinvolle gedachten overblijven. Door deze 'vrije' ruimte kan het brein weer nieuwe verbindingen maken tussen inspiratie en ideeën, het creatieve proces.

Het brein in een semi meditatieve staat brengen

Om deze ideeën, eureka momenten, te laten opborrelen dient het brein in een semi meditatieve staat te komen. Voor veel mensen is dit onder de douche. Zonder compleet te mediteren breng je het brein wel in een staat waarin het tot rust komt. De handelingen onder de douche gaan vaak op de automatische piloot, waardoor het brein de vrijheid krijgt om te gaan waar het wil. Dit in combinatie met de relaxte warme straal zorgt voor de ideale omstandigheid om ideeën naar boven te laten komen.

Niet enkel onder de douche

Eureka momenten komen niet enkel onder de douche naar boven, maar ook in andere situaties die voldoen aan het in semi meditatieve staat brengen van het brein. De voorwaarden om in deze staat te komen zijn dat het brein afgeleid en relaxed is. Daarbij dient het brein in een goede mentale situatie te zijn. In een positieve bui / staat zijn helpt enorm. Meditatie is echter niet de meeste geschikte vorm, omdat het doel hiervan is het brein compleet tot rust te brengen. Dit is niet de bedoeling. Het brein dient nog wel actief te zijn, maar niet zodanig dat de activiteit zeer veel aandacht vraagt. Vandaar dat de automatische piloot bij douchehandeling een perfecte afleiding is. Het brein is dan nog wel bezig, maar op de achtergrond.

Voorbeelden waarin, afhankelijk van de persoon, mensen ook in een semi meditatieve staat komen zijn:
  • Koken
  • Schoonmaken
  • Fietstocht
  • Wandelen
  • Van werk naar huis rijden

In principe zijn er talloze mogelijkheden om in een semi meditatieve staat te komen, afhankelijk van de persoon. Voor iedereen kan dit dus wat anders zijn. Douchen is echter voor veel mensen een activiteit waar zij vaak goede ideeën krijgen. Maar liefst driekwart van de mensen krijgt hier een goed idee is uit onderzoek gebleken.

Hoe goede ideeën onthouden

Voor het onthouden van goede ideeën zijn verschillende manieren. Tegen zijn er bijvoorbeeld talloze apps die als digitaal kladblok dienen. Sommige kan je zelf typen, bij sommige praat je tegen de telefoon. Daarnaast is het ouderwetse kladblok natuurlijk een perfect medium om goede ideeën op te schrijven. Het direct noteren van goede ideeën zorgt immers dat het brein weer vrij is voor nieuwe ideeën, deze hoeven namelijk niet te worden onthouden dan. Onder de douche is dit natuurlijk lastiger, maar tegenwoordig zijn er zelfs kladblokken voor onder de douche. Gemaakt van waterbestendig papier.

Om het brein echter niet te laten denken dat het enkel focust op het komen van nieuwe ideeën is het goed om het medium uit het zicht te houden. Hier niet te veel aandacht aan schenken. Tijdens het douchen is het bijvoorbeeld goed om het waterbestendige kladblok op te hangen op een plek waar tijdens het douchen weinig naartoe wordt gekeken. Tijdens een fiets- of wandeltocht is het een idee om een klein kladblokje mee te nemen dat in een zak past. Als er speciaal een tas wordt meegenomen om een kladblok in mee te nemen, is het eigenlijk te geforceerd.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van rode vlekken na het douchenOorzaken van rode vlekken na het douchenHeeft u na het douchen last van rode vlekjes en/of jeuk? In dit artikel worden mogelijke oorzaken hiervan besproken.
Mag je douchen met een nieuwe tattoo?Mag je douchen met een nieuwe tattoo?Heb je net een nieuwe tatoeage laten zetten? Dan moet je goed rekening houden met het genezingsproces. Om de tattoo mooi…
Wat kost douchen en een bad?Wat kost douchen en een bad?De dagelijkse activiteiten kosten geld. Toch is het lastig om te bepalen wat het per keer kost. Wat kost het bijvoorbeel…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…

Tem je geest (Sane New World), Ruby WaxTem je geest (Sane New World), Ruby WaxRuby Wax, geboren Ruby Wachs (Evanston, 19 april 1953), werd in de Verenigde Staten geboren als dochter van joodse ouder…
Het bystander effectHet bystander effectStel: je staat te wachten op de trein en je ziet een kindje op het spoor vallen. De moeder reageert er niet op en de tre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • http://www.nu.nl/lifestyle/3791577/mensen-krijgen-beste-ideeen-douche.html
  • http://lifehacker.com/why-great-ideas-always-come-in-the-shower-and-how-to-h-1617303016
  • Hhttp://www.volkskrant.nl/dossier-zorg/waarom-komen-de-beste-ideeen-onder-de-douche~a3510445/
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.