De invloed van muziek op onze gemoedstoestand

De invloed van muziek op onze gemoedstoestand Is het je al opgevallen welke invloed de verschillende soorten muziek wel kunnen hebben op je emoties en vooral als het gaat over muziek met een sterke inhoud? Afhankelijk van het onderwerp van het lied wordt ons denkpatroon op verschillende niveaus verbonden met bepaalde herinneringen en ervaringen die emoties oproepen die gerelateerd zijn aan bepaalde positieve of negatieve gebeurtenissen. Naargelang het soort muziek verandert onze stemming die de basis is voor elk leerproces en motivatie.

Invloed op humeur

Muziek en liedjes die vrolijk en positief klinken zorgen voor een toename van energie, vreugde en motivatie. Denk maar aan muziekgenres zoals techno, country, pop en vele andere. Deze stijlen kunnen een energieboost aan een individu bezorgen. De muziek hoeft niet klassiek te zijn maar het is belangrijk dat ze positieve gevoelens bevorderen. Klassieke componisten zoals Bach en Mozart worden tegenwoordig daarentegen wel gebruikt in producties met als doel het leerproces te verbeteren.

Luisteren naar gevoelige muziek die gevoelens van verdriet of angst kunnen opwekken interfereren met het positief denken van een individu doordat ze neurologische signalen beïnvloeden zoals vechten, vluchten, depressie. Bovendien worden hormonen gestimuleerd die ziektes kunnen veroorzaken. Elke vorm van muziek die verbonden is aan een trauma dat ervaren werd door een individu zal ook negatieve gevoelens en herinneringen naar boven halen en kan aanleiding geven tot angstgevoelens, woede en negatieve gevoelens.

Muziek die zorgt voor een goed humeur of een gevoel geeft van rust en geluk bevordert de neurale activiteit die de creatieve kant van de hersenen stimuleert. Elke vorm van “slechte” gevoelens bevordert daarentegen de neurale activiteit van het lichaam die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van depressie, verdriet en negativiteit.

Geluidsgolven

Tegenwoordig zijn er bepaalde soorten muziek die specifiek gemaakt zijn voor meditatie of ter stimulans van het positief denken. Deze worden isochronische tonen genoemd en maken gebruik van alfa-, bèta-, thèta-, delta- en gamma-golven of frequenties om zo toegang te verwerven tot bepaalde delen van de hersenen en zo motivatie en creativiteit te stimuleren. Bepaalde tonen verhogen het vermogen om te ontspannen, studeren en stimuleert het geheugen.

De verschillende frequenties worden afzonderlijk opgenomen in het linker en het rechter oor. De tonen helpen bij het wisselen van stemming, bevorderen een positieve reactie en helder denken en zorgt voor een evenwichtige chemie welke leidt tot een betere besluitvorming en algemeen gevoel van welzijn. Elke vorm van muziek die een meerwaarde creëert aan onze gemoedstoestand kan beschouwd worden als inspirerend.

Elke specifieke geluidsgolf heeft specifieke doeleinden en acties:

Alfa (7.5-14Hz)

Zorgen voor een diepe algemene ontspanning, de ideale gelegenheid om de geest te programmeren voor succes. Alfa-golven verhogen het verbeeldingsvermogen, visualisatievermogen, geheugen en het leer- en concentratievermogen.

Bèta (14-40Hz)

Deze golven worden geassocieerd met wakend bewustzijn, alertheid, logica en kritisch redeneren wat zich vertaald in stress, angst en rusteloosheid.

Thèta (4-7.5Hz)

Aanwezig in diepe meditatie, lichte slaap en de REM-droomtoestand. De thèta-golven zitten ergens gevangen tussen het indommelen (Alfa) en het ontwaken uit een diepe slaap (Delta). Deze golven worden ook beschouwd als een spirituele verbinding.

Delta (0.5-4Hz)

Deze frequentie is de langzaamste en komt voor tijdens diepe slaap en transcendente meditatie. Deze wordt beschouwd als de toegangspoort tot de universele geest en het collectief onbewustzijn waar de ontvangen informatie niet beschikbaar is tijdens het bewustzijn. Dit wordt vaak gekoppeld aan een genezingsproces.

Gamma (boven 40 Hz)

Deze golven zijn onlangs ontdekt. Deze hebben de snelste frequentie en wordt gekenmerkt door een hoog niveau van alertheid en informatieverwerkingsvermogen.

Samengevat

Muziek komt voor in de vorm van golven die bepaalde tonen creëren welke onze trommelvliezen doet vibreren waarna de geluidsreceptoren deze omzetten in elektrische signalen die door de hersenen wordt ontcijferd en vervolgens worden verspreid door neurotransmitters naar andere delen van de hersenen. Positieve geluiden stimuleren dopamine waardoor het vermogen om te kunnen ontspannen en te kunnen concentreren wordt verhoogd. Deze factoren dragen allemaal bij aan de omzetting van negatieve denkpatronen naar positief denken.

Wanneer je in een ruimte komt waar muziek of geluiden kunnen worden waargenomen die negatieve emoties of herinneringen kunnen oproepen is het aangeraden om deze muziek te wijzigen of de ruimte te verlaten.

Als je toch het verlangen hebt om iets nieuw te leren, zoek dan naar meditatie muziek, of andere opzwepende muziek die de neurotransmitters positief kan beïnvloeden. Uiteraard is elk individu verschillend. Muziek waar de ene persoon kippenvel van krijgt kan bij de andere geen enkele emotie opwekken. Zoek naar muziek waar je je goed en aangemoedigd bij voelt. YouTube heeft muziekkanalen waar je kan zoeken op verschillende genre's zoals techno, meditatie, house, instrumentals, country. Zoek het even op en je zal al snel een lijst met gepaste meditatiemuziek vinden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hersengolven alfa, beta, gamma, delta, theta en smrHans Berger ontdekte in 1924 dat hersenen bepaalde golven produceren. Hij verdeelde de golven in 2 soorten: de wat langz…
Muziek die je humeur beïnvloedtMuziek die je humeur beïnvloedtSoms stap je met het verkeerde been uit bed en heb je de hele dag een slecht humeur. Hier kun je zelf verandering in bre…
Muziek als oplossing voor je slaapprobleemMuziek als oplossing voor je slaapprobleemHet luisteren naar muziek heeft zowel een geestelijk als lichamelijk effect op mensen. Het kan je stemming verbeteren, j…
Het Doppler-effectIedereen kent het fenomeen: je hoort van ver een ziekenwagen met loeiende sirene aankomen en wanneer hij voorbij geraasd…

Positief denken door cognitieve gedragstherapie (CGT)Positief denken door cognitieve gedragstherapie (CGT)Onze gedachten bepalen ons gedrag. Negatief denken kan een algemeen gevoel van negativiteit veroorzaken bij een individu…
Passie, wat is het, hoe ontstaat het, hoe werkt hetPassie, wat is het, hoe ontstaat het, hoe werkt hetErgens passie voor hebben is in. Passie is meer dan alleen hartstocht. Volgens de Canadese passieonderzoeker Vallerand o…
Bronnen en referenties
  • http://www.nadelunch.com/kort/ookdatnog/muziek/de-invloed-van-muziek/
  • Muziektherapie als psychotherapie - Door Henk Smeijster
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.