Last van je ego?

Last van je ego? De egotripper puur sang haal je er wel uit en of je er omheen kunt is maar de vraag. Toch weten veel mensen die een hekel hebben aan egotripperij, er wel een weg omheen te vinden. Lastiger ligt het bij de mensen die zo op het oog niet een enorm ego hebben, maar je het tussen de bedrijven door toch wel gaat merken. Je wordt er mee geconfronteerd … en de man of vrouw in kwestie kan er zelf ook last van gaan hebben. Hoe hiermee om te gaan?

Wat is een egotripper eigenlijk?

Het woordenboek zegt er het volgende over:
  • ”Alleen voor jezelf leven.”
  • “Overdreven zelfingenomen persoon.”
  • “Een puur op zichzelf gericht persoon.”
  • “Verwaande persoon.”

Het komt allemaal in de richting van de spotlight die de persoon in kwestie op zichzelf zet … en dat klopt ook. De egotripper is behalve uitermate blij met zichzelf, wat op zich niet verkeerd hoeft te zijn, ook nog eens gericht op de aandacht die hij of zij op zich weet te vestigen en drijft op deze aandacht. De eigenwaarde wordt niet zelden uit datgene wat hij of zij “laat groeien” gehaald. Het is ook vaak een vorm van overschatting, want wie wil tot de middelmatigheid behoren? En dus poetsen we onszelf of iets wat we graag naar voren willen brengen, stevig op en blinken we er plots in uit.

Het is niet levensbedreigend, maar kan wel verstorend zijn en dat kan een proces (zakelijk of privé) weer stagneren. Daar is uiteindelijk niemand bij gebaad.

Toets je zelfbeeld

Om te weten of je zo nu en dan ook “last” hebt van egotripperij, is goed om dit te verifiëren . Heb je bijvoorbeeld “last” van kritiek die bazen, collega’s, vrienden of familie op je hebben? Het gaat hier niet om willens en wetens iemand omlaag te willen halen, maar gewoon kritisch over datgene wat je ergens uit.
“Last” hebben van kritiek is je gekrenkt voelen of zelfs neergesabeld en als dat het geval is, is de kans aanwezig dat je ego net even iets te groot is.

Wat je kunt doen om er zeker van te zijn dat je mogelijk wat problemen hebt met je ego, is jezelf de spiegel voor te houden en dat kan je doen door mensen in je omgeving die het beste met je voor hebben, maar wel eerlijk durven zijn, te vragen hoe ze je jou zien. Daarnaast vraag je hetzelfde bij mensen die net wat verder van je afstaan.
Bekijk of de feedback die je krijgt overeenstemt met je eigen beeld van jezelf (en hoe jij denkt dat men je ziet).

Hoe los je het op?

Vooropgesteld dat je er iets aan wilt doen is het goed met je zelf aan de slag te gaan in de zin van, wat je echt mooi als mens maakt. Niet een kunstje waar je goed in bent, niet je talent als sporter, zakenman of creatieveling, maar gewoon de persoon die je bent … inclusief je onhebbelijkheden. Benoem die punten en spreek er met mensen over waar je vertrouwen in hebt en welke positief kritisch durven én kunnen zijn.

Eigenwaarde

Als je eigenwaarde namelijk uit jezelf komt, heb je die borstklopperij niet nodig en kan dat schreeuwerige, wat egotripperij vaak in zich heeft, achterwege blijven. Nu klinkt dit eenvoudig en alsof je dat even in een weekendje “regelt”, maar dat is natuurlijk niet zo. Inbinden, omdat je mogelijk geschrokken bent van de kritiek die niet al te mals is, is ook geen oplossing. Het gaat om tot jezelf komen en jezelf waarderen om de persoon die je bent en als je zo nooit naar jezelf gekeken hebt, is dat niet iets wat je “even” doet. Dat is een proces wat tijd kost, waarbij je bijvoorbeeld mensen in je omgeving vraagt alert te zijn als je ego weer opspeelt, maar ook regelmatig evalueert en terugkijkt hoe de dagen ervoor gegaan zijn. Zijn er situaties waar je ego weer opgespeeld heeft? Zo ja, wanneer gebeurde dat, wat was de aanleiding en hoe zou je het op een andere manier ook vorm hebben kunnen geven. Ofwel … oefenen … oefenen … oefenen en die spiegel regelmatig voor blijven houden.

Tot slot

Tijd en jezelf de ruimte geven is belangrijk. Tijd, omdat het nu eenmaal lang duurt voor je iets dergelijks zomaar kunt veranderen aan jezelf en ruimte, om dat je ook maar een mens bent. Het feit dat je je wilt blijven ontwikkelen en deze onhebbelijkheid onder de knie wilt krijgen is al een goed punt. Dat gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met de zelfmoord van een dierbareOmgaan met de zelfmoord van een dierbareZelfmoord of zelfdoding is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en België. Dit betekent helaas ook dat ve…
Sociale fobie en behandelingHet is moeilijk om te leven met een sociale fobie. Wat is een sociale fobie precies en wat is de behandeling ervan? In d…
Bronnen en referenties
  • Ph. Minsson - psychotherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.