Kan ons brein efficiënt multitasken?

Kan ons brein efficiënt multitasken? Een normale dag uit het leven van vele mensen is opgebouwd in lagen. Je begint met rituelen: opstaan, aankleden en ontbijten. Allemaal vrij simpel. Verder is er de laag van de agenda: afspraken, school en andere dingen die aan tijd gebonden zijn. Hier bovenop is er nog de to do lijst met taken die horen bij dingen waar je mee bezig bent, zowel privé als zakelijk. Het loopt bij de meeste mensen al gauw door elkaar heen: even je mails lezen bij je ontbijt of tv kijken tijdens het huiswerk maken. In de volksmond wordt dit ook wel multitasken genoemd. Bij computers is multitasken het tegelijkertijd uitvoeren van twee of meer taken vanuit één processor. Dit is slechts een schijnbare voorstelling. De processor voert geen taken tegelijkertijd uit, maar schakelt heel erg snel tussen actieve programma's. Het lijkt alsof taken parallel uitgevoerd worden, omdat het zo snel gaat. Ons brein bestaat ook uit verschillende processoren. Verschillende hersengebieden met ieder een unieke functie. Theoretisch gezien kan ons brein geen twee of meer taken tegelijkertijd uitvoeren vanuit één hersengebied. Kan ons brein wel net als computers efficiënt 'schijnbaar' multitasken?

Geheugen

In ons brein bevindt zich het gefascineerde verschijnsel wat ons het vermogen geeft om informatie op te slaan, vast te houden, te bewaren en te gebruiken. Dit verschijnsel wordt ook wel het geheugen genoemd. Het geheugen is belangrijk voor alle hedendaagse acties die wij uitvoeren. Fietsen naar school, verhalen vertellen, oplossingen bedenken etc. Het geheugen op zich is een abstract begrip en is moeilijk te rangschikken, maar toch zijn er een aantal vormen toebedeeld. Alle vormen vallen onder te verdelen in het lange- of kortetermijngeheugen.

Het langetermijngeheugen

Het langetermijngeheugen staat voor informatie die voor langere tijd wordt opgeslagen in de hersenen. Het langer termijn geheugen kan je onderverdelen in twee vormen: declaratief(bewust)- en niet-declaratiefgeheugen(onbewust). Het declaratieve gedeelte staat voor het opslaan van feiten en bepaalde gebeurtenissen die zich in ons leven hebben voorgedaan. Het niet-declaratieve is het geheugen wat helpt bij bijvoorbeeld onze motorische vaardigheden. Lopen, fietsen etc.

Het kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen is het geheugen dat informatie kan vasthouden in een domein wat kan variëren tussen enkele seconden tot enkele minuten. Het korte termijn geheugen wordt ook wel gezien als het werkgeheugen. Het speelt vooral een rol bij actieve denkprocessen. Het wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals het activeren van oude herinneringen en het tijdelijk opslaan van een telefoonnummer.

Het verschil tussen lange- en kortetermijngeheugen

Het verschil tussen het lange- en korte termijn geheugen is ook te linken met een voorbeeld uit de computerwereld. Computeren gaat tegenwoordig vanzelfsprekend gepaard met internetten. Als je een site opent kost het even tijd om te laden, informatie moet worden gehaald uit een grote database, het 'langetermijngeheugen'. Maar als je eenmaal een aantal site's op je tabbladen hebt staan en hier tussen gaat switchen is er bijna geen laadwerk meer van de sites, omdat ze niet meer geopend hoeven te worden. Vanaf dit moment werk je vanuit het 'kortetermijngeheugen'.

Geheugen als railnetwerk

Het lange- en kortetermijngeheugen moeten worden gezien als een groot railnetwerk van zenuwuitlopers. Echter worden hier geen treinen verplaats van punt A naar punt B, maar impulsen, kleine actiepotentialen die dienen als berichtjes, van zenuwcel A naar zenuwcel B. Sommige berichten moeten sneller worden verplaatst dan andere berichten. Je lichaam hecht meer waarde aan een snelle reactie van je hersenen als je pijn voelt dan als je door je moeder gevraagd wordt om te vertellen wat je vandaag allemaal gedaan hebt. Uit onderzoek blijkt dat de maximumsnelheid negatief wordt beïnvloed door mulitasken.

Time-sharing experiment

In het onbewuste gedeelte van het langetermijngeheugen ligt het procedurele geheugen. Hier liggen de rails voor het voortbewegen van de Thalys in onze hersenen. Er worden berichten verstuurd op de hoogste maximum snelheid. Het procedurele geheugen kan maar liefst binnen 50 ms een actie uitvoeren. Twintig berichten per seconden kunnen er worden verstuurd. Fietsen en lezen zijn onderdelen die bijvoorbeeld door het procedureel geheugen worden uitgevoerd. Uit het time-sharing experiment van professor N. Taagten van de universiteit Groningen blijkt dat bij het tegelijk uitvoeren van twee taken die worden aangedreven door het procedureel geheugen zich een vertraging voordoet. Er werd een gemiddelde vertraging vastgesteld van 14ms. Individueel uitvoeren van de taken werkt uitstekend, maar het parallel lopen van taken is blijkbaar minder efficiënt. De taken moeten op elkaar wachten. Er zijn meer onderzoeken gedaan bij andere geheugen gebieden waar ook uit blijkt dat het uitvoeren van twee taken of meer zorgt voor een storing waardoor er vertragingen ontstaan.

Conclusie

Iedereen heeft vast en zeker wel eens last gehad van de vertragingen van de NS. Een vertraging van jouw trein betekent dat je later op punt B komt dan gepland. Hier kan je geïrriteerd en gestrest van raken. Als je probeert te multitasken creëer je jouw eigen vertragingen in jouw brein. Hierdoor komen impulsen niet meer zo snel van zenuwcel A naar zenuwcel B. Je lichaam raakt hier ook geïrriteerd en gestrest van. Multitasken is niet gezond en absoluut ook niet efficiënt.
© 2014 - 2025 Royy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Wie kan het beste multitasken? Man of vrouw?Op het moment dat je dit artikel leest, ben je misschien ook nog iets anders aan het doen. Misschien drink je een kop ko…
Mannen zijn beter in multitasking dan vrouwenMannen zijn beter in multitasking dan vrouwenEen krasse uitspraak, want algemeen wordt aangenomen dat vrouwen beter zijn in multitasking dan mannen. Vrouwen zouden v…
Het gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkHet gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkMultitasken is het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen zijn n…
De invloed van internet op je hersenenDe invloed van internet op je hersenenInternet is anno 2016 niet meer weg te denken uit onze samenleving. Internet lijkt steeds belangrijker te worden in ons…
Wie is de lovejunk?Wie is de lovejunk?De lovejunk duikt steeds meer op in de samenleving of het valt ons steeds meer op. De man of vrouw die een chronisch tek…
Bronnen en referenties
  • By Eric H. Schumacher
  • Psychological Science, March 2001; vol. 12, 2: pp. 101-108.
  • By Salvucci, Dario D.; Taatgen, Niels A.
  • Psychological Review, Vol 115(1), Jan 2008, 101-130.
Royy (1 artikelen)
Laatste update: 31-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.