“Pluk de dag” … werkt het echt?

“Pluk de dag” … werkt het echt? Je hoort het vaak “pluk de dag” en dat is eigenlijk niet meer of minder dan in het NU leven en NU genieten van het moment. Andere mensen spreken liever “Carpe diem” uit wat “pluk de dag” in het Latijn is. Een Latijns spreekwoord, om precies te zijn. Wat je ook gebruikt, het gaat er om dat je iedere dag van het leven probeert te genieten en niet alles maar uitstelt (bijvoorbeeld totdat je randwoorden zijn ingevuld), ook als je in een moeilijke tijd zit. Hoe werkt dat?

Loslaten is een begin

Het is niet altijd eenvoudig om, als je je niet echt prettig voelt, toch iedere dag weer een vreugdevol moment te zoeken en echt te beleven én het vooral niet maar voor je uit te schuiven. Maar het kan je ook nog helpen, door een moeilijke periode te komen. Waar het om gaat is dat je probeert open te staan voor alles wat er op je af komt en dat wil ook zeggen dat je je situatie los moet laten.

Voor velen is met name dat loslaten erg lastig, want de meeste mensen willen het leven volledig in de hand hebben, willen het leven controleren. Maar het leven controleren is niet mogelijk, want als iets anders moet zijn, dan loopt het toch anders. Soms met een omweg en soms rechtstreeks en zijn mensen niet zelden direct succesvol in datgene wat ze doen. Je koers varen, maar wel alles op je af laten komen zoals het is, kan je helpen om dat “pluk de dag” moment te bewerkstelligen.

Bron: Greyerbaby, PixabayBron: Greyerbaby, Pixabay
Oefenen
Als je een soort controlefreak bent en niet het “pluk de dag” moment kent of toelaat, dan kan je een begin maken door iedere dag een moment te benoemen dat je alles even loslaat en wel ziet hoe zaken op je af komen.

Enkele voorbeelden hoe je dit kunt bewerkstelligen:
  • Je hebt een hond en wandelt altijd eenzelfde route, want dat komt je qua tijd wel handig uit en het is bekend terrein. Je kunt er ook voor kiezen om de hond leidend te laten zijn en kijk maar waar hij/zij naar toe wil. Laat het maar even gaan en laat je verwonderen door wat er mogelijk dan op je af komt.
  • Je bent erg druk en alles is gepland. Dat maakt meteen dat er nauwelijks ruimte is voor wat anders, het onverwachte. Door wat meer ruimte in je agenda te maken, blijft er dus ook ruimte voor niet geplande zaken. De ene keer zal er iets opmerkelijks op je pad komen en de andere keer niet, maar het gegeven dat je er voor open staat, maakt het al mogelijk … en helpt je goed adem te halen in een drukke agenda.
  • Winkelen kan heerlijk ontspannend zijn, maar als je winkelt gericht op de spullen die je nodig hebt en rechtstreeks op je doel af gaat, laat je mogelijk andere zaken liggen. Je ziet niet waar je langs loopt en dus kijk je niet echt. Je bent immers alleen maar bezig om van A naar B te komen en je spullen te kopen. Als je er echt winkelen van maakt en af en toe in etalages kijkt, wordt je mogelijk nog positief verrast.

Andere levensstijl

Als je regelmatig oefent en je krijgt het juiste gevoel dat je wel koers kunt houden, maar niet alles ingekaderd hoeft te zijn, dan zal je merken dat je langzaam steeds meer los kunt laten en ontspant je lichaam. Daarmee niet gezegd dat je alles om je heen los moet laten. Met doelen nastreven is nog steeds niets mis, maar het kan ook op een manier dat je iedere dag geniet en niet alleen maar bezig bent met de toekomst. “Als ik dat gehaald dan … “ zijn langzaam maar zeker behoorlijke dooddoeners. Mensen die alleen in de toekomst leven, genieten nu niet of te weinig en daar komen gelukkig steeds meer mensen van terug, al was het maar omdat men niet weet of die toekomst wel komt.

Als je altijd in een strak regime hebt geleefd (wat je mogelijk van huis uit meegekregen hebt), dan is het niet eenvoudig om het roer zomaar om te gooien. Dit is een proces wat tijd kost en wat je moet gaan voelen, je moet het ervaren om je te realiseren dat je nog steeds koers kunt houden, maar dan op een andere manier.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay
Ruimte
Geef jezelf de ruimte het te ervaren en ga eens de natuur in en ervaar hoe de seizoenen na elkaar komen en er iedere keer weer mooi leven komt, zonder stress. De natuur ligt altijd op koers, maar of de ene boom het gaat rennen die winter of niet, is niet op voorhand bekend. Maar het wordt iedere keer weer lente en dan ontstaat er vanzelf weer iets. Dit geldt ook voor op het water, kijk maar eens naar water van de rivier naar toe gaat en wat er wel en niet meegenomen wordt in de loop van de rivier. Er wordt nog steeds koers gehouden, want de Maas of de Rijn wil nog steeds uitmonden in de Noordzee.

Hoewel het mogelijk vreemde vergelijkingen lijken, is dat het niet echt. Veel mensen zijn met de toekomst en niet het NU bezig. De dag plukken, past niet of nauwelijks in dit plaatje. Maar door je koers te houden en de randen van je vaart open te houden, komt er ruimte voor wat er vandaag de dag op je pad komt. Het is een kwestie van regelmatig doen en ervaren wat het met je doet en of je je er senang bij voelt. Dat kan je overigens pas naar verloop van tijd beoordelen, veranderen gaat immers altijd met horten en stoten.

Tot slot

Pluk de dag is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je het echt wilt dan kan je best veranderen. De teugels iets meer te laten vieren en iedere dag minimaal één geniet moment proberen te beleven.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Annie M. G. SchmidtAnnie M. G. SchmidtAnnie M. G. Schmidt was een vrouw die met haar werk een grote en belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse…
Zelf je haar knippen: bijpunten, laagjes en boblijnSoms is je haar echt toe aan een oppepper. Droge en gespleten haarpunten zorgen voor een onhandelbare bos haar. Toch is…
Medicinale plantenDe groenten die u eet bevatten vitaminen en sporenelementen die een gunstige invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Som…

9 Theorieën om verandering teweeg te brengenHoe komen veranderingen precies tot stand? Er zijn in de loop der jaren een heleboel theorieën ontwikkeld waarmee verand…
Koopverslaving, wat is het en hoe kom je er vanaf?Koopverslaving, wat is het en hoe kom je er vanaf?Het begint met het jezelf realiseren dat je een koopverslaving hebt én dat je er vanaf wilt. Het klinkt misschien vreemd…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.