Doelen stellen en naar deze doelen toewerken

Doelen stellen is voor veel mensen niet belangrijk, er zijn mensen die het zelfs onzin vinden om doelen te stellen. Echter zonder doelen te stellen in het leven is het ook moeilijk om de richting die je uit wilt te bepalen. Daarom is doelen stellen belangrijk. Het is niet iets dat je op een paar minuten doet, je moet er goed over nadenken, want wanneer je je doelen op een verkeerde manier stelt dan ga je deze nooit halen en dan geef je al snel de moed weer op. Met welke zaken kun je nu best rekening houden bij het stellen van doelen en hoe begin je eraan?

Waarom doelen stellen?

Doelen stellen is belangrijk voor mensen die iets wensen te bereiken in hun leven. De meeste mensen, vooral wij in het westen, zijn nogal gewend aan het leven dat we leven en zijn vaak tevreden zoals het is, we hechten dus te weinig belang aan het stellen van doelen. We gaan naar school, later komen we op de arbeidsmarkt, we bouwen aan een gezin en voor we het beseffen zijn de slaaf van ons eigen leven. We werken om te leven en om rekeningen te betalen, maar hebben we een geweldig leven? Als je aan je vrienden of familie vraagt of zij tevreden zijn met het leven dan zal een 70% antwoorden 'natuurlijk zijn wij tevreden, wij hebben een vaste job, een dak boven ons hoofd en we krijgen alles betaald'. Mooi zo, maar dat is een gemiddeld leven, niets speciaal aan eigenlijk. En geef toe, wie droomt er nu nooit eens van net dat iets meer te hebben? Die grote nieuwe wagen waar je al zolang van droomt, of dat zwembad achter in je tuin? Wel om deze dingen te realiseren is het belangrijk doelen te stellen. Maak van je dromen je doelen en deze dromen zullen voor je het beseft werkelijkheid worden. Een leuke quote hierover is de volgende:

'Als we iets willen wat we nog nooit hebben gehad, dan moeten we iets doen wat we nog nooit hebben gedaan'

Hoe begin je nu aan het stellen van doelen?

Het lijkt simpel doelen stellen, we nemen een pen en papier en we schrijven de dingen op die we graag willen in ons leven. Jammer als dit is hoe je het gedaan hebt want op deze manier kom je er nooit uit. Doelen stellen vraagt iets meer tijd dan vage wensen op papier zetten. Een doel moet namelijk aan een paar voorwaarden voldoen wil je kans op slagen hebben, maar welke?

 • Specifiek (omschrijf je doelen concreet en duidelijk)
 • Meetbaar (zorg voor een duidelijk maatstaf)
 • Acceptabel (zorg ervoor dat je je doel accepteert)
 • Realistisch (je mag de lat gerust hoog leggen voor jezelf, maar zorg dat je realistisch blijft)
 • Tijdgebonden (stel en start en einddatum in, zodat je weet wanneer je klaar bent)

Dit noemt men SMART doelen. Als je aan bovenstaande criteria voldoet dan zal je ongetwijfeld je doel bereiken. Indien je niet goed weet hoe je hieraan begint is het verstandig om even wat informatie te zoeken op het internet of een goed boek aan te schaffen die hierover gaat.

Enkele slechte voorbeelden van hoe het niet moet
 • Ik wil veel geld (dit doel is niet specifiek genoeg, het is ook niet meetbaar of tijdgebonden)
 • Ik wil een nieuwe job (niet specifiek of tijdsgebonden)
 • Ik wil mijn zaak uitbreiden (niet specifiek en meetbaar)

Enkele goede voorbeelden
 • Tegen eind dit jaar wil ik € 15.000 gespaard hebben (meetbaar, specifiek en tijdsgebonden)
 • Tegen het einde van het jaar wil ik een nieuwe job als journalist (tijdsgebonden en specifiek)
 • Binnen 5 jaar wil ik mijn zaak uitbreiden met 2 extra vestigingen. (specifiek, meetbaar en tijdsgebonden)

Verder moet je er ook rekening mee houden in welke criteria je doel thuis hoort

 • Persoonlijk
 • Familie
 • Werk
 • Financieel
 • Goed doel
 • Vrije tijd

Doelen die je bijvoorbeeld stelt voor je familie kan je misschien beter overleggen met je partner en/of je kinderen vooraleer ze op te schrijven. Doelen gericht op je werk moet je beseffen dat je deze zaken vaak niet helemaal zelf in de hand hebt (zeker niet wanneer je voor een werkgever werkt).

Hoe weet ik of ik zal slagen voor mijn doelen of niet?

Als je met alle bovenstaande zaken rekening hebt gehouden dan ben je al goed op weg om te slagen in het behalen van je doelen. Echter is het niet genoeg deze zaken gewoon op te schrijven, maar het is minstens even belangrijk te weten hoe je eraan wilt beginnen. Dus wanneer je doelen op papier of op de computer getypt zijn is het belangrijk een stappenplan uit te werken, zeker wanneer je doelen op lange termijn gericht zijn kan het nuttig zijn om kleinere tussen stops te houden, zodat je de concentratie en het overzicht niet verliest. Ga dus elk doel individueel bekijken en bedenk voor jezelf hoe je dit gaat aanpakken. Maak een planning wanneer je welke actie gaat ondernemen.

Als je doel bijvoorbeeld was 'tegen eind dit jaar wil ik € 10.000 gespaard hebben' ga dan bekijken hoeveel je hiervoor elke maand zult moeten sparen, en welke dingen waar je nu teveel geld aan spendeert je eventueel kan schrappen. Heb je bijvoorbeeld een doel gesteld als 'ik wil gaan sporten om volgend jaar 10kg vermagerd te zijn' plan dan de dag(en) in dat je wilt gaan sporten en controleer maandelijks je gewicht. Als we deze dingen niet inplannen dan komen ze er vaak gewoon niet van omdat we 'denken' dat we belangrijkere zaken te doen hebben. Maar vergeet niet dat de dingen die wij vaak als belangrijk aanzien eigenlijk minder belangrijk zijn dan we onszelf doen geloven en deze soms best even een dagje kunnen wachten.

Ik heb mijn doelstellingen bereikt, wat nu?

Mooi zo, je hebt je doel gehaald, wilt dit zeggen dat je nu kan stoppen met doelen stellen? Nee, zeer zeker niet. Als we succes willen blijven hebben is het belangrijk doelen te blijven stellen. Succes ligt niet in het behalen van een doel 'ook al is dat wat de meeste onder ons denken', maar succes ligt op de weg naar onze goal. Denk er eens over na, wanneer is een kind het gelukkigste? In de dagen voor kerstmis dat ze wachten op hun geschenken, of enkele uren nadat ze hun geschenk gekregen hebben? Zijn we gelukkiger als we op onze reis vertrekken of als we terug naar huis komen?

Enkele mooie quotes hierover zijn de volgende van Earl Nightingale:
 • The road is better than the inn. (vertaling: de reis is beter dan de bestemming)
 • Succes is the progressive realisation of a worthy goal (vertaling: succes is de geleidelijke verwezelijking van een waardig doel)
© 2014 - 2024 Nightraver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goal Setting om prestatie te verhogenGoal Setting om prestatie te verhogenOm prestaties en motivatie te verhogen kan gebruik gemaakt worden van het stellen van doelen in de toekomst; dit moet da…
POP schrijven (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)Een POP maken: veel studenten ontkomen er niet aan. Ook werknemers moeten door het schrijven van een POP hun persoonlijk…
SMART doelen stellenConditie opbouwen, leren koken, internet gebruiken… Zomaar een paar ideeën van wat je wilt leren. Doelen stellen is hier…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…

Hoe kun je gelukkiger worden?Hoe kun je gelukkiger worden?Meestal weet je wel of je gelukkig bent of niet. Of je weet dat je het misschien wel helemaal niet zo slecht hebt, maar…
Een relatie met een oudere man (of jongere vrouw)Een relatie met een oudere man (of jongere vrouw)Een relatie tussen een oudere man en een jongere vrouw is lang niet altijd even makkelijk. Naast de vele vooroordelen en…
Nightraver (1 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.