Zenuwen voor rijexamen auto

Zenuwen voor rijexamen auto Wanneer je rijexamen voor de auto doet, kan je aardig zenuwachtig zijn. Klachten als zweten, trillen, misselijkheid, buikpijn, slapeloosheid en een versnelde hartslag horen daarbij. Nervositeit is eigenlijk geen vreemd verschijnsel: het stelt ons in staat om alert te reageren. Maar wanneer je rijexamen doet is het wel lastig. Soms kan je de zenuwen niet meer de baas en zak je voor je examen. Daar om is het belangrijk om te ontspannen en de zenuwen onder controle te krijgen. Ook is het handig om te weten wat er van je verwacht wordt tijdens het examen.

Zenuwen, wat zijn dat?

Met zenuwen wordt ook wel bedoeld: zenuwachtig zijn. Het wordt veroorzaakt door stress. Eigenlijk is zenuwachtig zijn heel goed, omdat het ons in staat stelt om alert te reageren. Hierdoor zijn we sneller in staat om te vechten of te vluchten. Zenuwachtigheid is dus een natuurlijke reactie bij dreigend of aankomend gevaar.

Zenuwachtigheid wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel reguleert de emotionele prikkels, stuurt de spieren aan, verwerkt de zintuiglijke prikkels (horen, zien, ruiken, proeven, tasten) en verwerkt de informatie via en naar de hersenen toe. Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwweefsel: de zenuwcellen en de gliacellen. De zenuwcellen oftewel neuronen ontvangen signalen en geven deze door zonder in sterkte te verliezen. De hersenen en het ruggenmerg bevatten zeer veel zenuwcellen. De gliacellen voorzien de zenuwcellen van voedingsstoffen en ondersteunen de zenuwcellen. Voor iedere gliacel zijn er tien zenuwcellen.

Auto rijexamen

We een rijbewijs wil, zal eerst rijexamen moeten afleggen. Dit bestaat uit en theoretisch en een praktisch gedeelte. De meeste mensen doorstaan het theoretische gedeelte redelijk goed, maar worden ontzettend zenuwachtig wanneer ze op moeten voor het praktische gedeelte.

Een autorijexamen wordt afgenomen door een examinator. Dit is niet je eigen rijinstructeur. In de meeste gevallen mag de rijinstructeur wel mee tijdens het examen, maar mag jou geen aanwijzingen geven. Tijdens het examen, dat ongeveer 35 tot 40 minuten duurt, wordt op een aantal punten gelet:
  • Zelfstandig een route kunnen rijden
  • Bijzondere verrichtingen (zoals inparkeren of achteruit door een bocht rijden)
  • Zelf bepalen of je kunt inhalen
  • Verkeersregels in acht nemen
  • Veilig en zeker rijden, waarbij gelet wordt op het kijken voor, naast en achter je
  • Meegaan met het verkeer en de snelheid hierop aanpassen
  • Milieubewust rijden

Helemaal foutloos rijden hoeft niet, de examinator kijkt naar het totaalplaatje. Wanneer de examinator tevreden is over jouw rijgedrag, ben je geslaagd. Is deze niet tevreden, dan ben je gezakt. Je zult dan nog een keer opnieuw rijexamen af moeten leggen. Wanneer je geslaagd bent, heb je beperkt de tijd om je rijbewijs te laten maken. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is 6 maanden geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid 12 maanden.

Nerveus en rijexamen afleggen, gaat dat samen?

Het is heel normaal dat je zenuwachtig bent wanneer je op rijexamen moet. Er straat iets te gebeuren wat concentratie vereist en waar veel vanaf hangt: wel of geen rijbewijs. Bij nervositeit komen er allerlei klachten die soms vervelend zijn: je hebt het koud of warm, trillen, zweten, buikpijn, de darmen werken sneller, hoofdpijn, slapeloosheid, versnelde hartslag en een diepere ademhaling. Deze klachten worden erger naarmate de dag van het rijexamen dichterbij komt. Soms zijn de zenuwen zo ernstig, dat het niet meer mogelijk is het rijexamen af te leggen, of het examen wordt beïnvloed door de zenuwen.

Zenuwen onder controle krijgen

Het is belangrijk om de zenuwen onder controle te krijgen. Wanneer zenuwachtigheid al geruime tijd voor het rijexamen begint, kan het helpen om te ontspannen. Een wandeling, een warm bad, iets leuks doen met vrienden, afleiding zoeken. Daarnaast kunnen rustgevende tabletten of druppels helpen. De volgende middelen worden wel aangeraden bij nervositeit:
  • Valdispert
  • Valeriaan
  • Eten van twee bananen voor het examen
  • Bachbloesem/ bach remedie
  • Propanonol

Daarnaast is het belangrijk om tijdens het examen heel goed te kijken. Dat is wat de examinator wil zien: kijken, kijken en nog eens kijken. Kijk voor je, achter je en naast je. Controleer de spiegels en hercontroleer. Leg uit waarom je een bepaalde handeling verricht. Geef je bijvoorbeeld geen voorrang van rechts, leg dan uit waarom je dat niet deed. Was het te gevaarlijk om nog te remmen? Had het een andere reden? Daarnaast kan het soms helpen om je rijinstructeur mee te nemen. Veel rijinstructeurs kletsen wat met de examinator, waardoor jij je rustiger voelt. Want vaak ben je zelf te zenuwachtig om een gesprek aan te gaan.

Faalangstexamen

Voor degene die de zenuwen niet onder controle kunnen krijgen, is er het faalangstexamen. Het examen duurt 25 minuten langer en de examinator is speciaal opgeleid voor mensen met faalangst. Daarnaast kan je tussendoor even een time-out nemen als het je teveel wordt. Een faalangstexamen kost een paar tientjes meer. Het slagingspercentage ligt wel hoger: 62 procent tegenover 49 procent die een normaal rijexamen doen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalmeringsmiddelen voor je rijexamenKalmeringsmiddelen voor je rijexamenBijna iedereen die rijexamen moet doen, is zenuwachtig. Bij sommige mensen zijn de zenuwen zo erg dat zij zakken voor hu…
Rijexamen: Het Nieuwe Rijden, wat kun je verwachten?Rijexamen: Het Nieuwe Rijden, wat kun je verwachten?Eindelijk is het dan zo ver, je mag afrijden! Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten op een rijexamen? Wat zijn puntjes…
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…

We kunnen wel betere mensen wordenWe kunnen wel betere mensen wordenHet situationisme en de deugdethiek ruziën over of mensen wel karakters hebben, of we wel deugden kunnen bezitten en of…
Is afspraak ook daadwerkelijk afspraak?Is afspraak ook daadwerkelijk afspraak?Oftewel, je woord houden! We hebben er de mond over vol en we voldoen er allemaal aan, maar als het er op aan komt is de…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuwcel
  • http://nos.nl/op3/artikel/622497-faalangstexamen-populair-bij-zenuwpezen.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.