Aangeleerde hulpeloosheid

Als mensen ondanks allerlei inspanningen en initiatieven niets kunnen bereiken, kan zich een fataal proces voordoen, Het wordt aangeleerde hulpeloosheid genoemd.

Wat is aangeleerde hulpeloosheid?

We kunnen dieren zodanig treiteren dat zij geen kans meer zien om aan de pesterijen te ontsnappen. Op dat ogenblik gaan zij passief in de hoek zitten en laten de treiterijen over zich heen komen. De conditionering zorgt er voor dat wanneer het dier dezelfde situatie herkent het onmiddellijk bij de pakken neer gaat zitten. Het weet dat het volstrekt hulpeloos is wat het ook doet of onderneemt, het kan niet onder de treiterijen uit komen.

Dat op zichzelf is niet zo bijzonder, wel zien we en dat is opmerkelijk dat deze dieren na zo een treitersessie ook moeilijk in staat zijn om nog nieuwe dingen te leren.

Bestaat dit ook bij mensen en heeft dit iets te maken met passiviteit en neerslachtigheid (depressies)

Zo goed als iedereen wordt bij tijd en wijle getroffen door rampen, de vraag hierbij in hoe wordt hierop gereageerd?

Stel dat uw beste vriend s’ nachts om drie uur als een maleier naar huis fietst en door de bliksem wordt getroffen. U zult zich dan naar alle waarschijnlijkheid niet wekenlang wentelen in zelfbeklag.

We kunnen vertrekken van de veronderstelling dat er 3 types van verklaringen zijn. Iets is veroorzaakt door een stabiel of instabiel proces, de zaak is algemeen of specifiek van aard, heeft interne dan wel externe oorzaken.

Een voorbeeld ter verduidelijking, Een beleggingsmaatschappij belooft u gouden bergen maar opeens blijkt er weinig van de folder te kloppen. De bergen zijn niet meer dan platgetrapte molshopen, Wat dan? U kan het volgende zeggen:
  • Ik kies altijd de verkeerde belegger,
  • ik kan niets goed doen en
  • het is allemaal mijn eigen schuld.
Het op deze manier geleden financieel verlies wordt dus verklaard in stabiele, globale en interne termen. Mensen die zo te werk gaan, lopen een veel grotere kans om depressief te worden.

Invloed

Zelfs de lichamelijke gezondheid onttrekt zich niet aan onze manier van verklaren. De afweer van pessimisten in slechter dan die van de optimist. Driekwart van vrouwen met borstkanker, die op een luchthartige manier tegen het leven bleven aan kijken, leeft na vijf jaar nog, terwijl niet meer dan één op de 3 met een sombere instelling deze tijd niet te boven komt.

Hulpeloosheid sloopt niet alleen onze geest maar ook ons lichaam. Men heeft dat beproefd door de werking van het afweersysteem bij sombere en vrolijke mensen met elkaar te vergelijken. Het resultaat hiervan is, dat de optimist er gemiddeld beter aan toe is.

Het u zelfs zo dat iemands manier van doen die gezondheid over een periode van Tientallen jaren kan voorspellen. Belangrijk hierbij is in dit verband dat kinderen vooral worden beïnvloed door de verklaringen en rederneringen van hun moeders en leraren en minder dan die van hun vader.

Verschillen in kansen

De verschillen in kansen tussen de seksen zou ten dele veroorzaakt worden door het feit dat leraren het falen van meisjes vaak toeschrijven aan' stabiele’ kenmerken terwijl zij bij de jongens de factor ‘pech’ in het geweer brengen.

Conclusie

U zal zich beter voelen en minder vatbaar zijn voor Somberheid als u :
  • De leuke kant van het leven ziet, wees optimistisch over uw kennen en kunnen.
  • Een ander de schuld geeft van iets wat fout gegaan is
  • U beschikt over stabiele levens factoren zoals daar zijn het hebben van een talenknobbel voor het vrouwelijke geslacht en het bezitten van een wiskundeknobbel voor het mannelijk geslacht.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…
Transformeer jezelf in een sporterTransformeer jezelf in een sporterEr zijn veel mensen die door een gebrek aan positieve ervaringen in het verleden de motivatie om te sporten zijn kwijt g…
Paarden en Learned Helplessness (aangeleerde hulpeloosheid)Learned helplessness (aangeleerde hulpeloosheid) is het verschijnsel waarbij een dier (of mens) heeft geleerd dat hij he…
Stress in het kortWat is de definitie van stress, wat is het verschil in omgang met stress tussen mannen en vrouwen en hoe zit het met de…

Een psychologische kijk op fraudeDe laatste jaren komt frauderen steeds meer in de publieke belangstelling. Fraude betekent dat we ons iets toeeigenen, w…
"Borderliners" leuker dan men denkt?U kent de term wel: borderline. Iemand die deze ziekte heeft wordt vaak niet gezien als de meest makkelijke persoon. Hel…
Reactie

Emmitje, 11-01-2011
Vreemd, de laatste zin snap ik niet, want wat als je als vrouw een wiskundeknobbel hebt? Niet een duidelijke conclusie dus. Reactie infoteur, 14-01-2011
Beste Emmitje,

Niet alleen de laatste zin is van tel, de drie punten opgesomd in de conclusie moet u lezen met dezelfde cynische bril als waarmee de conclusie geschreven is. Het gaat er om, als u geen last wil krijgen van aangeleerde hulpeloosheid is het aangeraden om op sommige momenten tegen jezelf te kunnen zeggen 'laat maar waaien', zoals de bewering dat alleen mannen over een wiskundeknobbel zouden beschikken en vrouwen alleen over een talenknobbel. DUs, schouders optrekken en denken 'zal wel'.
Veel levengsgeluk toegewenst.

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.