Angst achter het stuur

Angst achter het stuur Niet iedereen kan even goed autorijden, anticiperen en heeft altijd volledig de macht over het stuur. Maar ook voor deze zaken geldt dat het altijd binnen de perceptie van de beoordelaar valt. Daarnaast zijn sommige mensen overmoedig, met alle gevolgen van dien. Maar er is ook een aanzienlijke groep mensen die moeite heeft om regelmatig achter het stuur te kruipen.

Overmoedig of angst

De overmoedige (jonge) bestuurder

We kennen met name de groep jonge mensen wel die net het rijbewijs heeft ontvangen en alsof het ervaren bestuurders zijn, achter het stuur kruipen. Vaak gaat het uiteindelijk goed, maar niet altijd. Lang niet iedereen realiseert zich dat verantwoord autorijden door ervaring komt en er niet plots is, als je de basisregels van het verkeer beheerst (met de ontvangst van het roze pasje). De hormonen spelen bij jonge mensen nogal eens een rol en stoer gedrag kan het groeiende testosterongehalte bevredigen.

De angstige bestuurder

Daar staat de bange automobilist tegenover, want de bange automobilist komt niet of nauwelijks in het verkeer. Misschien wel als fietser of op het voetpad, maar actief deelnemen aan het verkeer in de auto wordt als “eng” ervaren. Bij de ene komt het als er een tijdje niet gereden is en bij de ander na een heftige gebeurtenis, veelal in het verkeer.

Je angsten overwinnen

Je angsten in het verkeer overwinnen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want als de angst er eenmaal in zit, moet je iets ondernemen om er weer vanaf te komen. Niet voor niets dat men aangeeft dat je na een heftige gebeurtenis in het verkeer eigenlijk weer direct achter het stuur moet kruipen.
Maar er vanuit gaan dat dit niet heeft plaatsgevonden of er is een andere reden voor de angst (soms zijn het kleine angsten die uitmonden in een dusdanig angst dat je niet meer durft), zijn er wel wat zaken die je kunt ondernemen om je angst te overwinnen.

Ga naar de rijschool

Zowel de onervaren rijder met angst als ook de man of vrouw die angst opgebouwd heeft, heeft het meeste baad bij extra lessen gericht op de angst (de betreffende pijnpunten van het autorijden). Niet iedere rijschool is hier op ingericht, je hebt minimaal een ervaren en vooral rustige instructeur nodig. Maar er zijn tegenwoordig ook rijscholen met een specialisme voor angstige rijders. De man of vrouw stelt je gerust en neemt je mee naar plaatsen waar je rustig “je gang kunt gaan”. Heb je een beetje hoogtevrees en daarmee ook wat angst voor bijvoorbeeld bruggen, dan wordt hier in alle rust naartoe gewerkt. Heb je op een kruispunt een ongeluk meegemaakt, dan zal hij/zij je eerst over kleine meer rustige kruisingen begeleiden om vervolgens ook de drukke punten aan te pakken en te laten zien dat je het kruispunt gemakkelijk overkomt.

De onervaren man of vrouw wordt aan de hand genomen door het verkeer en mogelijke faalangst kan op deze manier worden overwonnen. Maar meestal gaat er sowieso een gesprek aan vooraf en het aantal te nemen lessen is afhankelijk van de mate waarin de angst voorkomt.

Therapie

Spreken we echt over een rijangststoornis die dieper zitten dan iets wat via een gespecialiseerde instructeur overwonnen kan worden, dan is dit ook geen optie meer. Je kunt op dat moment beter contact opnemen met een psycholoog. Deze kan je helpen de basis te herstellen en van daaruit weer deel te gaan nemen aan het verkeer. Als de therapeut je heeft helpen overwinnen, dan is het nog steeds zinvol om met een instructeur te gaan rijden, alvorens je zelf weer achter het stuur kruipt.

Man versus vrouw in het verkeer

Ook achter het stuur is er een wezenlijk verschil in angsten. Zo heeft menig man “last” zijn rol als bijrijder en zit hij zelf liever achter het stuur. Voor beide sekse geldt dat met slecht weer angstig kan zijn en hebben beduidend meer vrouwen dan mannen problemen met in het donker rijden.
Als het gaat om een ongeluk, hebben daar mannen opmerkelijk genoeg meer angsten voor dan vrouwen. Maar zoals bekend hebben meer vrouwen dan mannen problemen met inparkeren. Stereotype? Het wordt bevestigd in twee onderzoeken uit 2012 (een in Duitsland en een in Engels).

Tot slot

Hoewel er toch ook genoeg mensen zonder rijbewijs zijn die zich prima kunnen verplaatsen, halen de meeste mensen hun rijbewijs om er gemakkelijk van A naar B mee te komen. Niet bij bushaltes of perrons te hoeven wachten en niet de problemen ervaren als je met je goede kleren op de fiets zit naar je werk en je bezweet aankomt … om nog maar niet over de kokerrok op de fiets te spreken.
Als er dus angst ontstaan is, is die er om overwonnen te worden.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijangst, opeens doodsbang om in de auto te rijdenRijangst, opeens doodsbang om in de auto te rijdenZaken als vliegangst en hoogtevrees kennen de meeste mensen wel. Maar er is ook zoiets als rijangst. Daarbij zijn mensen…
Hoe kom je van rijangst af?Hoe kom je van rijangst af?Het is niet iets waar we graag over praten, maar veel mensen hebben in meer of mindere mate rijangst. Dit betekent dat j…
Rijangst: onderzoek, tips en feiten van Psychologie MagazineRijangst: onderzoek, tips en feiten van Psychologie MagazineRijangst. Het kan een logische en tijdelijke fase zijn als je bijvoorbeeld net een ongeluk hebt zien gebeuren, of bijna…
Plotselinge rijangst signaal van stress en overspannenheidPlotselinge rijangst signaal van stress en overspannenheidNa jaren met zelfvertrouwen aan het drukste snelverkeer te hebben deelgenomen, kan het je opeens overkomen dat je regelm…
Leef in het seizoenLeef in het seizoenIeder seizoen heeft zijn charme, maar voor veel mensen heeft de lente net dat beetje meer. De ontwakende natuur levert a…
Bronnen en referenties
  • Jill Hobbart - gedragtherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.