Rijangst, opeens doodsbang om in de auto te rijden
Zaken als vliegangst en hoogtevrees kennen de meeste mensen wel. Maar er is ook zoiets als rijangst. Daarbij zijn mensen bang om in de auto de weg op te gaan. En die rijangst kan zomaar opeens beginnen. Wat is rijangst en waarom krijg je het?
Opeens een paniekaanval in de auto
Het gebeurt mensen zomaar opeens; ze hebben jaren auto gereden en zitten dan opeens op een slechte dag trillend en bibberend achter het stuur. Vaak komt dat voor in een periode waarin mensen toch al te kampen hebben met veel andere stress. Dit kan er dan gebeuren:
- Trillende handen
- Trillende benen
- Helemaal verkrampen
- Hyperventileren (het benauwd krijgen alsof je een hartaanval krijgt of alles op en neer zien bewegen)
Het gevolg van rijangst: de weg niet meer op durven
Als iemand voortdurend in zo’n situatie op de weg zit, gaat hij of zij het verkeer mijden. De auto wordt aan de kant gezet, mensen gaan niet meer naar hun werk of zoeken een andere manier om er te komen, familie die ver weg woont, wordt niet meer bezocht. Op zo’n moment is professionele hulp nog het enige wat helpt, want het lichaam en de geest herstellen daar in de meeste gevallen niet meer op normale manieren van.
Rijangst: hoe kom je er weer vanaf
Als een moeilijke periode is afgelopen met veel stress kan het zo zijn dat zoiets als rijangst gewoon blijft bestaan. En dat is heel erg naar als je afhankelijk bent van dat vervoer. Bovendien is het niet nodig, want rijangst kan worden opgelost. Wie dat wil kan bij een psycholoog terecht voor therapie. Maar bij de ANWB kunnen mensen met rijangst ook terecht bij rijcoaches.
Rijangst is een heel irreële angst
Rijangst is een angst voor iets dat er niet is, maar die wel heel ingrijpend is. Mensen met rijangst zijn vooral bang voor de dingen die er kunnen gebeuren, terwijl ze niet gebeuren. De angst heeft hen in een ijzeren tang. Die angst maakt dat ze in een vluchtpositie gaan. Dat geeft een veel snellere ademhaling, een stijgende hartslag, gespannen spieren en hyperventilatie. Met goede ademhalingsoefeningen is al veel te winnen, maar bij sommige mensen is de angst te groot om de klachten weg te nemen. Dan is iemand die hen begeleid echt een must om toch weer in de auto te stappen.
Wie krijgen er allemaal rijangst?
Rijangst kan iedereen in principe krijgen. Toch komen ze het meeste voor bij:
- Mensen met een burn-out
- Mensen die onder zware stress staan door bijvoorbeeld familieomstandigheden
- Vrouwen die net een kind hebben gekregen
- Mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald
- Mensen die al een paar jaar niet autogereden hebben en het dan niet meer durven
- Vrouwen die het autorijden altijd aan hun partner overlieten en nu opeens moeten door overlijden of ziekte
- Mensen die een auto-ongeluk hebben gehad
- Mensen waarbij een dierbare is omgekomen bij een auto-ongeluk
Specifieke onderdelen van rijangst: bang voor rijden in een tunnel of op de snelweg
Sommige mensen zijn doodsbang om gewoon de auto in te stappen. Andere mensen vrezen bepaalde delen van een weg of een bepaalde situatie. Dit kunnen zijn:
- Angst voor tunnels
- Angst voor flauwe bochten
- Angst voor de snelweg
- Angst voor rijden in drukke steden
Training tegen rijangst van de ANWB
ANWN Rijopleiding geeft ook trainingen tegen rijangst. Meer informatie is te vinden op:
ANWB Rijopleiding