Leef in het seizoen

Leef in het seizoen Ieder seizoen heeft zijn charme, maar voor veel mensen heeft de lente net dat beetje meer. De ontwakende natuur levert aan dat gevoel een grote bijdrage. De winter trekt het land uit, alles begint te groeien en te bloeien. Geuren worden weer veel nadrukkelijker en het is eerder licht. Zo kan je je werkdag in daglicht beginnen en eindigen, wat eigenlijk altijd een goed gevoel geeft.

Beleven

Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat we het als vanzelfsprekend over ons heen laten komen en lang niet altijd bewust het nieuwe seizoen beleven. Dat is zonde, want behalve meer in het nu leven (het moment van de dag) ontgaat je ook een enorm mooie wereld. De eerste knoppen die je in je boompjes en plantjes ziet komen, de vogels die weer in grote getallen in de omgeving zijn. Maar ook de eerste dagen dat de rok zonder panty gedragen kan worden, voor veel vrouwen toch een vervelend maar noodzakelijk ding of de jas die niet meer aan hoeft.

Maar ook het eigenlijk altijd zo vervelende klusje als grasmaaien. De eerste keer, als je het verse gras ruikt, is dat helemaal niet erg. En dit terwijl het avondeten zonder lamp genuttigd kan worden en je de luifel of parasol voor de eerste keer uitschuift.
Het zijn allemaal momenten die vanzelfsprekend zijn en waar we eigenlijk ook met het grootste gemak aan voorbij gaan. Toch brengen enkele momenten bewust beleven je meer in een goede stemming.

Negatieve aspecten

Echter, de mens zit zo in elkaar dat de negatieve aspecten eerder en beter onthouden worden, dan de positieve aspecten. Dat is vervelend, want dat brengt meteen met zich mee dat het ontluikende lentegevoel zomaar deels aan je voorbij kan gaan. Dat wil dus weer zeggen dat je op een bewuste manier om moet gaan met hetgeen er op je af komt en niet iets negatiefs (en hoe klein dan ook) laat prevaleren. Dat is zonde en niet nodig, ga hier bewust mee om en laat negatieve gedachten wegdrijven zoals wolken voorbij komen.

Wat een goede stemming oplevert

Die goede stemming is belangrijk en erg prettig. Je krijgt meer uit je handen, je productiviteit gaat wezenlijk omhoog en je voelt je beter. Dit blijkt ook uit de onderzoeken als het gaat om doktersbezoeken. De mens kruipt als het ware uit de schulp en leeft weer, alleen gaat het er om dat wil je er optimaal gebruik van maken, je wat bewuster in het proces moet staan. Er zijn enkele manieren waarop je dat kunt doen en is afhankelijk van de persoon.

Focus

Focus doe je door heel gericht naar iets te kijken en analyseren wat je ziet. Dat klinkt eenvoudig, maar dat blijkt het toch niet te zijn. Veel mensen laten zich gemakkelijk afleiden en wat in deze kan helpen is een verrekijker of fototoestel. Maar ook tijdens een wandeling kan een wit vel papier met enkele gaten erin geknipt van verschillende grootte al helpen. Op het moment dat je ergens in de buurt komt van iets ontluikends, neem je dit bij de hand. Als alle ruis er omheen namelijk wegvalt, kan je je gemakkelijker focussen.
Rust en stilte helpt je ook beter te focussen, dus als je er moeite mee helpt en je gaan een wandeling met jonge kinderen maken, kan dit lastig worden.

Typisch lentetafereel

Typisch lentetaferelen kunnen je ook helpen in het proces meer in het nu te genieten. We kennen ze wel:
  • het opkomende gras
  • een wei met schaapjes
  • een lekker geurende bos bloemen op tafel (vooral kleurrijk)
  • de eerste opkomende planten
  • een ochtendzon over een weiland

Heb je ze nog niet bij de hand, gebruik dan foto’s. Aangetoond is dat wanneer je nu maar regelmatig naar die foto’s kijkt, dit ook kan helpen in het proces het lenteseizoen intensiever te beleven. Probeer dit af te wisselen met het echte, al is het maar om de geuren – die een grotere impact hebben dan we ons vaak realiseren – tot je te nemen.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay
Tijd
Tijd is een belangrijk aspect en een waar we te gemakkelijk aan voorbij gaan. Neem de tijd voor de dingen die je doet en dat kan helpen om iets wat je waarneemt ook echt binnen te laten komen. Dat wil niet zeggen dat je niets meer kunt doen, maar als je een half uur uittrekt voor bijvoorbeeld de natuur … beleef dat half uur dan intens. Kijk niet op je klokje en laat hetgeen je ziet, binnenkomen.

Tot slot

Eigenlijk geldt dit alles voor ieder seizoen en valt er in ieder seizoen wel iets intensiefs te beleven, het ene seizoen moet je het alleen iets meer "opzoeken" dan het andere seizoen. Het lenteseizoen heeft bij veel mensen de voorkeur en dat is ook wel logisch. Laat het niet zomaar aan je voorbij gaan.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Gezondheid: Vier de lente!Gezondheid: Vier de lente!De lente is niet afhankelijk van het weer, maar we leggen die link wel automatisch. Als we dan tegen een voorjaar aanlop…
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…

Angst achter het stuurAngst achter het stuurNiet iedereen kan even goed autorijden, anticiperen en heeft altijd volledig de macht over het stuur. Maar ook voor deze…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.