Als angst een vriend wordt
Voor de meeste mensen is het de “ver-van-hun-bed-show”, want we weten allemaal dat angst geen goede raadgever is en leven zoveel als mogelijk in een stabiele omgeving. Het leven lekker door laten kabbelen geeft, hoe saai het ook mag klinken, voor de meeste mensen toch de zekerheid die men zoekt in het leven. Enkele hobbels oké, maar verder graag de invulling die gestaag gaat.
Verschillende mensen
Hoewel menig man of vrouw aangeeft een opwindend leven te (willen) leiden, een die je hart met enige regelmaat sneller doet laten kloppen, blijkt in de praktijk anders. En dan lijkt het wel of we niet toe willen geven dat we eigenlijk dat stabiele leven liever hebben, want tot op zeker hoogte verloochen je jezelf als je iets anders uitspreekt dan je van binnen voelt. Alsof dat niet goed is en alsof we allemaal een spannend leven moeten willen leiden.
Natuurlijk is dit onzin, want iedereen is baas over eigen leven en mag het gelukkig zelf bepalen. Als je – zoals zovelen – stabiliteit nodig hebt om goed te functioneren, dan moet je dat vooral doen. Mensen die juist het randje opzoeken en angst als hun “vriend” beschouwen, zitten simpelweg anders in elkaar. Ook dat is meer dan prima.
Adrenalinejunkie
Sensatie
Adrenalinejunkie heeft een negatief klank in zich, want dat zou alleen maar over onverantwoordelijke mensen gaan, die dingen doen waar een gezond mens zich niet aan wil branden. Mensen die die boost nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Natuurlijk is dit type mens er ook, maar er is ook een groep mensen die anders in elkaar zit.
Avonturier
Mensen die niet vanuit een stuk verslaving het randje opzoeken, maar vanuit een stuk avonturierschap. Men accepteert als het ware het risico wat er bij hoort. Natuurlijk is er wel een vorm van angst bij deze groep, maar juist die angst maakt hen scherp. Ook scherp in de zin of je het avonturierschap in deze wel aan moet gaan of mogelijk toch een keer aan je voorbij moet laten gaan. De avonturier pur sang is niet per definitie de sensatiezoeker. Deze laatste zal zich eerder impulsief in een avontuur storten, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Mogelijk kan ook als opmerkelijk worden betiteld dat de avonturier pur sang in veruit de meeste gevallen een evenwichtig mens is en stabiel van lichaam en geest. De man of vrouw heeft bovendien een grote mate van realiteitszin en past zich goed aan aan de situatie.
"Adventure is worthwhile in itself." Amelia Earhart
Vanwaar die drang
Als het dan mensen zijn met grote realiteitszin en evenwichtigheid, dan blijft nog steeds de vraag in hoeverre het avontuur iets toe moet voegen aan het leven, wat een ander uit slechts “het gewone” leven kan halen (en de avonturier niet).
Dit ligt meer in het gegeven dan men tijdens zo’n avontuur een gevoel van welbehagen en vrijheid ervaart. Ondanks de angst die er op gegeven momenten zeker is, is er ook een ogenblik van totale ontspanning. Wat voor de gemiddelde mens niet eens voor te stellen is.
Overall verrijkt een avontuur het leven aanzienlijk en misschien is dat gevoel dan weer wel verslavend te noemen.
Comfort zone
Er wordt nogal eens gezegd dat je uit je comfort zone moet komen en hoewel niets moet, kan het je wel verrijken. Je moet er alleen aan toe zijn. In de meeste gevallen hebben we het dan nog alleen maar over iets doen wat niet gevaarlijk is, maar slechts anders dan anders. Gegeven het feit dat ruim 80% van de mensen hier al moeite mee heeft, is het wel logisch dat de meeste mensen absoluut niet in de gedachtegang van de man of vrouw kan kruipen die het avontuur opzoekt.
Daar staat tegenover dat degene die het avontuur opzoekt een grens qua comfort zone heeft die veel verder ligt dan die van de gemiddelde mens. Wat maakt dat de comfort zone van deze man of vrouw vele malen ruimer is. Dit maakt dan ook weer dat deze man of vrouw heel rustig (ook van binnen) ergens aan gaat beginnen. Hij of zij kent zichzelf en dat maakt een stap die voor de gemiddelde mens ver buiten de comfort zone bevindt, voor hen helemaal niet buiten de comfortzone. De avonturier pur sang zal onbewust het randje van de comfort zone wel verschuiven, maar is zich er op dat moment mogelijk niet eens bewust van.
Tot slot
Een gedachtegang die niet eenvoudig te doorgronden is, om de simpele reden dat je er niet dicht genoeg bij kunt komen om een gevoel op te roepen. Dat maakt dat menig man of vrouw voor sensatiebelust of onverantwoordelijk wordt aangezien.
Natuurlijk worden er geen garanties gegeven op een goede afloop, maar dat wordt nergens in het leven.