Ieder een eigen bucket list

Ieder een eigen bucket list Al enige tijd is een “bucket list” hebben, iets wat past bij mensen die dichter bij de dood staan. De bucket list bevat zaken die je voor je dood nog één keer gedaan moet hebben. Waarbij we vaak denken aan wereldschokkende zaken, maar daar gaat het in feite niet om. Toch duikt de bucket list bij steeds meer mensen op. Wat is het en waar komt het vandaan?

Oorsprong bucket list

Een bucket list wil letterlijk zeggen: “emmer- of loodjeslijst”. Een lijst met zaken die je voor je dood nog gedaan moet hebben. Ofwel “kick the bucket” voor het te laat is. Lijsten die de oudere medemens, maar ook terminaal zieken steeds vaker maken en invulling geven.

Speelfilm als voorbeeld

Een bucket list hebben is met name populair geworden door de speelfilm The Bucket List. Een speelfilm uit 2007 van regisseur Rob Reiner, met in de hoofdrollen Jack Nicholson en Morgan Freeman. Hier krijgen beide mannen te horen dat ze terminaal zijn, waarbij Freeman een lijstje argeloos weg gooit. Nicholson raapt het lijstje op en dan blijkt het een lijstje zaken te bevatten die Freeman nog had willen doen. Zijn ziekte haalt een streep door die rekening. Nicholson is echter een rijk man en ziet hier een mogelijkheid in om nog wat te doen en haalt Freeman over, die lijst samen invulling te geven. Ze gaan samen op pad en krijgen op deze wijze inzicht in elkaar.

Waarom een bucket list?

Natuurlijk is het niet iets nieuws wat bedacht is, maar het is de laatste jaren wel mateloos populair geworden. Niet alleen de terminaal zieke man of vrouw, maar ook de oudere medemens wil het er nog even van nemen. Hij of zij stelt een lijst op en gaat het avontuur tegemoet. Bij voorkeur niet alleen, want dan kan je er nog samen van genieten en ervaringen delen.

Enerzijds heeft het te maken met de kwaliteit van leven die we steeds belangrijker vinden en anderzijds dat de mens er alles uit wil halen. De een krijgt de kans gedurende het leven om dat te doen wat hij of zij wil en de ander lukt dat, om wat voor reden dan ook, niet. Waarom dan niet als je na je werkzame leven alle tijd van de wereld hebt? Maar ook de man of vrouw die door een ziekte eerder het leven zal verlaten. Je hebt toch ideeën die je wilt realiseren en als door een ziekte plots een streep door de rekening wordt gehaald, kan iemand ook komen tot een bucket list en nog een aantal zaken willen ondernemen.

"You should never, never doubt something that no one is sure of." Roald Dahl

Wat komt er zoal op een bucket list?

Vaak zijn het zaken die niet binnen het gangbare leven passen. Hoewel vaak wordt gedacht dat het wereldschokkend of op zijn minst apart is wat er op zo’n lijst terecht zou moeten komen, is dat lang niet altijd zo. Natuurlijk zijn er veel mensen die bijvoorbeeld nog een keer een parachutesprong willen maken, in een raceauto willen rijden of een bergwandeling naar een van de hoogste toppen van de wereld willen maken. Maar het kan ook om heel gewone dingen gaan, maar welke toch nooit gerealiseerd zijn. Zaken waar je geen enorm kapitaal voor hoeft te hebben, maar wat je gewoon nooit gedaan hebt.

Dagelijkse dingen, maar toch ook weer niet

 • Het land in lopen en zojuist geplukt fruit opeten.
 • Op blote voeten door het bos of de heide wandelen.
 • Heel vroeg opstaan, voor de haan kraait.
 • Buiten vrijen.
 • Een gesprek aangaan met een dakloze.
 • Een dag alleen maar “ja” of juist alleen maar “nee” zeggen.
 • Met de fiets rond gaan rijden in een onbekende omgeving en zonder kaart.
 • Alles een week lang anders doen dan je normale dagritme is.
 • Een koe of geit melken.
 • De auto pakken en doorrijden tot een grote stad in het buitenland (Brussel, Parijs, Bordeaux, München, Berlijn)
 • Spreek naar mensen in je omgeving uit wat ze voor je betekenen.

Een bucket list is natuurlijk niet zaligmakend, maar de meeste mensen lopen een leven lang in het gareel. Doen wat ze moeten doen, houden zich aan de wet en leven als het ware “keurig”. Dan kan even uit de band springen best leuk zijn, je een gevoel echt te leven geven en de kers op de taart zijn. Het onbekende geeft een bepaalde prettige spanning.

Waarom niet eerder een bucket list?

Natuurlijk kan je ook eerder aan je bucket list beginnen, maar als de dood niet dichtbij lijkt, hebben vele mensen het excuus dat ze nog genoeg tijd hebben. Hoewel je altijd iets kan overkomen, is het niet concreet en dat maakt dat mensen dan vaak niet met iets dergelijks bezig zijn. Maar eerlijk is eerlijk… waarom zou je het niet doen?!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bucket list - een lijst met dromen en doelenEen bucket list - een lijst met dromen en doelenWat is er nou mooier dan het waarmaken van dromen en doelen? Een bucket list kan hierbij goed helpen. U schrijft alles o…
De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?Mensen zijn geneigd om dingen die ze willen doen, uit te stellen. Ook worden we vaak meegetrokken in de dagelijkse sleur…
De Ice Bucket Challenge: steun de strijd tegen ziekte ALSDe Ice Bucket Challenge: steun de strijd tegen ziekte ALSDe Ice Bucket Challenge is een initiatief van een ALS patiënt uit Amerika. Door een bak met water en ijs over jezelf hee…
Een bucket listIedereen zegt het wel eens: “Dat wil ik nog een keer doen!” Vaak gaat het hier om activiteiten als bungeejumpen of skydi…

Leven met hoogbegaafdheidLeven met hoogbegaafdheidDe laatste jaren is er veel aandacht gekomen voor hoogbegaafde kinderen. Dit is een goede zaak, natuurlijk. Maar hoogbeg…
Psychopathie nader bekekenPsychopathie nader bekekenDe term 'psychopaat' spreekt vele mensen tot de verbeelding. Jammer alleen dat zij vaak het beeld voor ogen hebben dat f…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.