Happy Monday: De gelukkigste dag van het jaar

Happy Monday: De gelukkigste dag van het jaar Happy Monday is de tegenvariant van Blue Monday. Happy Monday is de meest gelukkige dag van het jaar. Een dag om nooit te vergeten. Een dag om gelukkig te zijn. Maar wanneer het Happy Monday is, daarvan lopen de meningen uit een. Is dit nu jaarlijks in januari of in juni? In januari wanneer de voorbereidingen plaatsvinden voor de vakantie in de zomer? Of toch in de zomermaand juni? Wanneer ervaren we de gelukkigste dag?

Verschillende benaderingen over Happy Monday

Seniorpsycholoog David Holmes, verbonden aan de Manchester Metropolitan University, roept de laatste maandag van januari uit tot ‘Happy Monday’. 31 januari is elk jaar Happy Monday! Zijn zienswijze hiervoor is:
  • het eerste salaris van het nieuwe jaar wordt bijgeschreven;
  • de kerstschulden zijn verdwenen;
  • het tijd om de zomervakantie te boeken.

Wel zegt David Holmes dat er gemiddeld tien grote gelukkige dagen per jaar zijn. Alleen de 31ste januari zijn we meer tevreden dan andere dagen.

Psycholoog Cliff Arnall echter ziet dit heel anders. De eerste maandag het dichtst in de buurt van 17 juni moet jaarlijks de meest gelukkige maandag van het jaar zijn. Cliff Arnell heeft er zelfs een formule voor bedacht. De formule hiervoor is; O + (N x S) + Cpm/T + He. Hij geeft er de volgende verklaring voor: de O staat voor openlucht. Voor buiten zijn, voor de woonkamer naar het terras te verplaatsen en voor barbecueweer. Voor van binnen naar buiten. De N en de S voor natuur en sociale interactie. Mensen zijn weer buiten en hebben contact met elkaar. In de winter blijf je binnen en is er minder contact. Cpm zijn de mooie herinneringen van de kindertijd, T staat voor temperatuur en He voor het vakantiegevoel. De ideale omstandigheden volgens Cliff Arnell om gelukkig te zijn. Cliff Arnall is eveneens de bedenker van ‘Blue Monday’. De meest deprimerende dag van het jaar en die altijd op de maandag van de laatste volle week in januari valt.

De formule van Cliff Arnall voor de gelukkigste dag van het jaarDe formule van Cliff Arnall voor de gelukkigste dag van het jaar

Hoe ontstaat geluk?

Is geluk afhankelijk van een dag die we de gelukkigste dag van het jaar noemen? Geluk is mede te verklaren vanuit de mens zelf. Ons fysieke lichaam geeft de mogelijkheid om een staat van gelukkig zijn, een staat van euforie te ervaren. Ook de werking van de zon (licht) heeft invloed op onze staat van zijn. Daarnaast zijn er ‘omgevings’factoren, waar je gevoel van gelukkig zijn, een rol in kan meespelen.

Geluk vanuit de hersenen

In onze hersenen produceren de hypofyse en de hypothalamus endorfines. Endorfine is een soort lichaamseigen morfine, die als neurotransmitter fungeren. Ze werken in de eerste plaats pijn-onderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie. Endorfines worden geproduceerd tijdens:
  • lichamelijke inspanning;
  • consumptie van scherp voedsel;
  • zwangerschap;
  • pijn;
  • sex.

Lichamelijke inspanning

De bij hardlopers de zo bekende runners high. Na een aantal kilometers hardlopen voelt het als een boost in je lijf. Dit gebeurt ook bij andere sporten waar een langere inspanning voor nodig is. Ook tijdens een zeer diepe ontspanning en bepaalde ademhalingsoefeningen worden endorfines aangemaakt.

Consumptie van scherp voedsel

Chilipepers bijvoorbeeld, zorgen voor een pijnprikkel en de reden dus voor endorfine-aanmaak. Ook chocola (pure chocola eerder dan melkchocola) stimuleert de endorfine aanmaak in onze hersenen. En wie kent het gezegde: ‘een glaasje rode wijn per dag is goed voor het bloed' niet? Kleine hoeveelheden alcohol zorgen voor de aanmaak van endorfines.

Zwangerschap

Vanaf de derde maand van de zwangerschap wordt door de placenta endorfine afgescheiden. De reden hiervan is nog niet bekend maar het lijkt te zorgen voor de binding tussen moeder en kind.

Pijn

Bij een pijnprikkel reageert het lichaam met de aanmaak van endorfine. Het geluksgevoel laat de pijn minderen/verdwijnen. Denk aan fakirs die naalden en pennen door hun lichaam steken. De spijkerbedden en gloeiende kolen waar met blote voeten overheen gelopen wordt. Ook bij acupunctuur zorgen de naalden voor een pijnpunt waar het lichaam dan op reageert met de aanmaak van endorfine. Of een drukpuntmassage waar bewust pijnpunten worden gemasseerd.

Sex

Opwinding en sex hebben dezelfde effecten als sporten en zorgen voor een grote aanmaak van endorfines. En wie kent het gevoel niet na een lachbui? Dat ontspannende geluksgevoel? Ook bij een lachbui komen er endorfines vrij. Lachen is dus echt gezond!

Het licht in juni en januari

In het natuurlijke proces van endorfines, heeft ook het zonlicht een belangrijk aandeel. Het ultraviolette licht dat afkomstig is van de zon zorgt ervoor dat in ons lichaam endorfines aangemaakt worden. Natuurlijk zal het in juni niet altijd mooi weer zijn en kan het in januari heel zonnig zijn. Maar het licht is anders. In de winter zijn de dagen korter. De zonnestralen zijn in de winter veel langer omdat de zon veel lager staat dan in de zomer. In de zomer doet de zon veel langer over de weg van zonsopkomst tot zonsondergang. Juist de hoeveelheid ultraviolet licht van de zon hangt af van hoe hoog de zon aan de hemel staat. In de zomer is dit dus veel hoger dan in de winter en dan ook tien keer zoveel sterker dan in de winter. In de zomer tegen 13.30 uur hebben we de grootste hoeveelheid UV-licht. UV-licht, een endorfine-vrijmaker heeft dus meer kans in juni dan in februari om de mensen een gelukkig gevoel te geven.

De formule van Cliff Arnell

O + (N x S) + Cpm/T + He. De formule waarbij de O staat voor de openlucht klopt dus wetenschappelijk gezien. De N voor natuur, S voor sociale interactie en de T voor temperatuur, is een logisch gevolg van de O. Je maakt gewoon vaker een wandeling of fietstocht in de zomer dan in de winter. De herinneringen aan je kindertijd zullen alleen gelden voor mensen die een veilige kindertijd hebben gehad. Die er met een liefdevol gevoel aan terug kunnen denken. In juni zal het vakantiegevoel zeker aanwezig zijn bij veel mensen omdat in veel onderwijssystemen nog steeds een lange zomervakantie zit. Veel ouders nemen dan ook vakantiedagen op in de zomer. De vakantie komt eraan. Happy Monday in juni lijkt dan ook logischer.

Waar geluk nog meer mee samenhangt

Hangt geluk af van materiële zaken? Heeft je gelukkig zijn invloed of je genoeg geld hebt of niet? Heeft het ermee te maken of we deze ene dag in het jaar gelukkiger zijn? Neen, maar het kan heel goed mee spelen. Naast de bovengenoemde wetenschappelijke feiten van de werking van een menselijk lichaam en het verschil in licht in de zomer en winter, spelen er meerdere dingen die kunnen bepalen of je gelukkig bent of niet. Andere dingen die mee kunnen spelen aan geluk zijn;
  • keuzevrijheid;
  • vriendschap;
  • vertrouwen hebben in de regering;
  • zinvol werk;
  • controle hebben over je leven;
  • je eigen filosofie over leven.

Wie het kleine niet eert,<BR>
is het grote niet weerd.Wie het kleine niet eert,
is het grote niet weerd.
De gelukkigste dag van het jaar is een leuk middel om je gelukkig te voelen. Geluk ervaren heeft een wetenschappelijke verklaring, een omgevingsverklaring maar ligt ook bij jezelf. Geluk is niet vanzelfsprekend. Ook geluk moet je leren. Werken aan jezelf. Je moet weten dat downs erbij horen. Dat mensen kunnen leren van de downs, om de up’s te ervaring en te waarderen. De gedachte ik ben gelukkig zal eerder gelukkig maken dan alsmaar denken; waarom heb ik zo’n pech? Het mooie van het leven willen zien maakt gelukkig. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Een dag met de titel ‘de gelukkigste dag’ van het jaar is leuk maar maak van elke dag de gelukkigste dag van het jaar. Zelfs van de meest deprimerende dag van het jaar!
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Blue Monday en wie heeft dit bedacht?Wat is Blue Monday en wie heeft dit bedacht?Blue Monday, in het Nederlands vertaald naar 'blauwe maandag' is een naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. H…
Blue Monday: de impopulaire maandag in de popmuziekBlue Monday: de impopulaire maandag in de popmuziekDe maandag is de eerste dag van een nieuwe werkweek en de dag die het verst is verwijderd van het komende weekend. Bij s…

Volwassenen pestenVolwassenen pestenBij pesten denken we vaak aan jeugd, vanaf de hogere klassen basisschool tot en met de middelbare schoolperiode en dan i…
Geweten, gewetensvol en gewetensvrijheidGeweten, gewetensvol en gewetensvrijheidHet geweten wordt in tekenfilms of stripverhalen vaak weerspiegeld als een engeltje: het is het stemmetje dat ons de goe…
Bronnen en referenties
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110131_048
  • http://www.happynews.nl/2011/06/17/vandaag-gelukkigste-dag-van-het-jaar/#.Ut5dGb1gXmI
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.