Tegenslagen te lijf met RET

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. Toch gaat iedereen anders met deze tegenslagen om. Dit heeft volgens de RET theorie, die staat voor Rationeel-Emotieve Therapie, te maken met de manier van denken over gebeurtenissen. Deze manier van denken bepaalt hoe iemand zich voelt. De RET brengt door middel van de ABC-methode in kaart dat niet de gebeurtenissen in iemands leven de emoties veroorzaken, maar meer de gedachten die wij hebben over die gebeurtenissen.

ABC-model

De Rationeel-Emotieve Therapie (RET) is halverwege de vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. De basis van deze theorie is, dat niet gebeurtenissen of situaties op zich bepalen hoe je je voelt, maar meer de gedachten en ideeën over die gebeurtenissen of situaties. Om deze emotionele gebeurtenissen in kaart te brengen maakt de RET gebruik van de ABC-methode:
  • A: Activating event : gebeurtenis die de aanleiding vormt voor de emotionele reactie
  • B: Belief: het idee of de gedachte over de gebeurtenis
  • C: Consequences: gevolgen van de gebeurtenis, de emotionele reactie(gevoel) en het gedrag wat hieruit voortvloeit
Niet de gebeurtenis (A) veroorzaakt de emotionele reactie (C), maar de gedachte over deze gebeurtenis(B) veroorzaakt de emotionele reactie (C). Niet A veroorzaakt C, maar B veroorzaakt C.

Irrationele gedachten

Oorzaken dat mensen vaak moeite hebben met emotionele gebeurtenissen of tegenslagen zijn vaak de irrationele gedachten die zij verbinden aan deze gebeurtenis of tegenslag. Irrationele gedachten zijn gedachten die niet op logische redenering gebaseerd zijn. Voorbeelden van irrationele gedachten zijn:
  • Overdreven perfectionisme: "ik mag geen fouten maken"
  • Doemdenken: " dat gaat nooit lukken"
  • Lage frustratietolerantie (LFT): "ik kan het niet verdragen"
  • Liefdesjunk: "ik kan er niet tegen afgewezen te worden"
  • Eisen aan anderen: " hij mag mij zo niet behandelen"
Kenmerken van irrationele gedachten zijn:
  • Het zijn overdrijvingen
  • Ze zijn eisend
  • Ze zijn overgeneraliserend

Emoties

Irrationele gedachten roepen verschillende soorten emoties op. De vier basisemoties, boos, bang, blij en bedroefd kunnen in verschillende gradaties voorkomen. In mildere vorm kunnen deze emoties productief zijn, maar in extremere vorm kun je last krijgen van deze emoties. De RET methode helpt mensen hun emoties beheersbaar te maken, zodat deze uiteindelijk leiden tot productief gedrag.

Tegenslagen

Mensen krijgen in hun leven allemaal te maken met tegenslagen. Iedereen krijgt ooit te maken met ziekte, verlies of andere vervelende gebeurtenissen. Hoe gemakkelijker je kunt accepteren dat tegenslagen bij het leven horen, hoe beter je bent voorbereid op zo'n tegenslag. Tegenslagen roepen emoties op van boosheid, angst of verdriet. Irrationele gedachten over de tegenslag zullen een belemmering vormen om tegenslagen te aanvaarden. Probeer deze om te zetten naar rationele gedachten. Dit kan via het stappenplan van de RET-methode:
  • Stap 1: Beschrijf de gebeurtenis (A) die het ongewenste gevoel oproept
  • Stap 2: Beschrijf de emotionele reactie (C), het ongewenste niet-productieve gevoel
  • Stap 3: Wat zijn de gedachten (B) die het ongewenste niet-productieve gevoel oproepen
  • Stap 4: Benoem het gewenste gevoel, hoe je je wilt gaan voelen en gedragen in zo'n zelfde situatie
  • Stap 5: Het uitdagen van de irrationele gedachten, door het stellen van vragen om het eigen denken kritisch onder de loep te nemen
  • Stap 6: het vervangen van de irrationele gedachten onder B door rationele gedachten

Rationele gedachten om tegenslagen te aanvaarden zijn onder andere:
  • Iets positiefs proberen te zoeken in de gebeurtenis
  • Geloven dat dingen met een bepaalde reden gebeuren
  • De tijdelijkheid van de gebeurtenis inzien
  • Relativeren van de gebeurtenis
© 2013 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
RET: rationeel emotieve therapieRET: rationeel emotieve therapieRET staat voor Rationeel Emotieve Therapie. Dat is een vorm van therapie waarbij het verstand én het gevoel beiden een r…
Cognitief gedragstherapeutische benaderingCognitief gedragstherapeutische benaderingTegenwoordig worden er steeds meer nieuwe benaderingen gebruikt binnen de hulpverlening. Eén hiervan is de cognitief ged…
Wat is rationeel-emotieve therapie en wat kun je ermee?Wat is rationeel-emotieve therapie en wat kun je ermee?Rationeel-emotieve therapie, kortweg RET, is een vorm van psychotherapie en valt binnen de subgroep cognitieve gedragsth…
Rationeel Emotieve Therapie (RET): 5 G's en ABC-schema RETRationeel Emotieve Therapie (RET): 5 G's en ABC-schema RETHet ABC-schema van de Rationeel Emotieve Therapie (RET) en de 5 G's, het Nederlandse model van het ABC-schema van de RET…

De voor- en nadelen van navelstarenDe voor- en nadelen van navelstarenWe zijn in deze maatschappij nogal met onszelf bezig, want zonder dat we ons er altijd bewust van zijn, denken we wat af…
De stralende mensDe stralende mensHet klinkt zo mooi “de mens die straalt”. Dit staat gelukkig los van schoonheid in de traditionele zin van het woord. St…
Bronnen en referenties
  • Thea Ijzermans en Roderik Bender, 2010, Hoe maak ik van een olifant weer een mug
  • http://sochicken.nl/omgaan-met-tegenslagen-7-strategieen
Reactie

Drie (infoteur), 26-10-2013 #1
Interessant artikel Caressa! Ik lees toevallig net de boeken 'Je bent niet je brein' en 'Beren op de weg'. Laatste wordt inderdaad ook RET behandeld, de eerste een soort afgeleide ervan. Ik ga zeker ook eens kijken naar de bronnen die jij noemt. Reactie infoteur, 26-10-2013
Dank je wel!
Het boekje 'Hoe maak ik van een olifant weer een mug' is eigenlijk een vervolg op 'Beren op de weg.

Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.