Leven in vakantiestemming
Altijd leven in een vakantiestemming is voor sommige mensen wellicht alleen maar zonnen en feesten en dat kan ieder mens maar een bepaalde tijd volhouden. Los van het lichaam geeft de geest het enig moment op. Leven in vakantiestemming zoals dit hier over het voetlicht wordt gebracht, heeft betrekking op een meer relaxte levensstijl. Waarbij ook prima hard gewerkt kan worden, maar er in totaliteit meer balans in het leven is. Beter voor lichaam en geest!
Is hard werken altijd goed?
De Nederlandse werkmentaliteit is over het algemeen goed. Nederlanders staan te boek als harde werkers en daar wordt niemand ziek van. Alleen heeft die mentaliteit enig moment bij relatief veel mensen met zich meegebracht dat we met al dat verdiende geld meer en meer willen. Al dat verdiende geld omzetten in mooie spullen is op zich niet erg, maar er is overal een “te” voor. Hebberigheid en alleen maar willen vergaren, maakt je een lege huls en mogelijk zelfs een minder prettig persoon om bij te zijn. Zeker als het alleen nog maar om het vergaren gaat en het laten zien dat je net zo veel hebt als dat familielid, die vrienden etc. Het gaat dan niet om waar je hard voor werkt en graag wilt hebben, maar om te laten zien dat je veel hebt. Verkeerde motivatoren dus en ver van het principe om te kunnen vermenigvuldigen, moet je ook kunnen delen. Overigens wil dit alles ook niet zeggen dat je, om veel geld te kunnen verdienen, je alleen hard moet werken.
Actief met balans omgaan
Balans, ook in je werkzame leven, levert je op de lange termijn bijna altijd meer op. Waarbij bijvoorbeeld het langer kunnen genieten, een niet onbelangrijk aspect is. Balans in het leven is belangrijk, altijd. Wat niet wil zeggen dat je nooit een bepaalde periode hard kunt werken, alleen alles binnen proportie houden… ook een periode welke je – om wat voor reden dan ook – extra hard moet werken.
Ontspannen en plezier maken is namelijk ook belangrijk in het leven, alleen is het niet voor iedereen weggelegd om evenveel plezier te maken. Deels is het erfelijk vastgelegd. Maar als je op zoek bent naar die balans en hard werken af wilt wisselen met die belangrijke ontspanning en het plezier, kan je hier zelf wel actief een rol in spelen.
Leer weer leven
Het weer leren leven, lijkt alsof je dit eerder niet hebt gedaan. Dat is natuurlijk nogal zwart wit en gechargeerd, maar als je alleen maar werkt – hoe leuk het ook is – leef je uiteindelijk niet een volwaardig leven. Als je er daadwerkelijk mee aan de slag wilt, zijn er enkele zaken waar je aan kunt werken. Probeer, om het in je systeem te krijgen, gestructureerd vorm te geven. De kans van slagen is dan het grootst.
- Begin met iedere wat tijd in te ruimen om iets leuks te gaan doen. Minimaal 20 minuten hiervoor uittrekken en doe iedere dag iets anders. Hierbij is het wel van belang om gedurende deze tijd intens bezig te zijn met hetgeen je doet. Alle andere gedachten zijn uit den boze.
- Tel bij hetgeen je gepland hebt vooraf wat tijd op, want direct die knop om is altijd lastig en dus is een kwartier of wat van te voren proberen uit de directe werksfeer te geraken, is erg belangrijk. Geen spoedjes meer en laat de telefoon voor wat het is.
- Zodra je aan je “qualitytime” begint is het belangrijk om je zintuigen op scherp te zetten. Je gaat pas de diepte in als je in staat bent alles op te vangen qua beeld, geluid, gevoel etc. Het geeft het net een extra dimensie en gaat net een laagje dieper. Mooie geluiden geven je een lekker gevoel en geniet van mooie beelden. Probeer al deze sensaties in je geheugen te prenten en zo dat ze, als je ze enig moment weer eens oproept, je het bijbehorende gevoel opnieuw krijgt.
- Plan zo iedere dag wat anders in en probeer aan het eind van een week of iets langere periode eens te kijken in hoeverre die opgeslagen prettige geluiden, geuren en intense beelden je nog met bijbehorend gevoel op kunt roepen.
Inbedden
Eigenlijk komt dan pas het belangrijkste, namelijk het inbedden in je systeem. Enerzijds om regelmatig van deze heerlijke momenten - en die hoeven niet per se lang te duren - in te plannen en anderzijds om ze iedere keer weer op te roepen als zich een minder prettig moment of periode voordoet. Er is wetenschappelijk aangetoond (onderzoek Universiteit van Massachusetts, 2012) dat deze methodiek kan werken als je er serieus mee omgaat. Daarnaast verscherpt de methode je zintuigen in je dagelijks functioneren, wat dan weer een prettig bijkomend voordeel is.
Tot slot
Iedere dag een beetje vakantie of minimaal een lekker moment voor jezelf… hoe druk je ook bent, dat moet toch haalbaar zijn?! Misschien is het wel een kwestie van het jezelf gunnen. Hoe dan ook, in balans komen én blijven op een prettige manier kan niemand vervelend vinden.