Henk, 10-02-2014
Een bacterie de streptokokken bacterie zou deze hersenziekte veroorzaken, las ik ergens in een wetenschappelijk artikel. klopt dat verhaal?
Reactie infoteur, 11-02-2014
Nee, onmogelijk, bacterieen veroorzaken ontstekingen. Een hersenontsteking leidt niet tot piekeren maar tot de dood ( bij te late onderkenning)
Zohra, 19-10-2010
Ik heb zelf ook vreselijk veel last van malende dwanggedachten maar ook van dwanghandelingen. Daarnaast lijdt ik aan de bipolaire stoornis (oftwel ik ben manisch depressief). Ik heb een combinatie van problemen, én mijn bipolaire stoornis én de dwanggedachten en handelingen. Wat ik de laatste tijd bijvoorbeeld heel erg extreem heb is alle informatie die tot mij komt door elkaar husselen op een manier waarvan ik er zeker van ben dat alle letters van een zin er in voorkomen, maar dan in willekeurige volgorde. Als ik iets hoor of lees dan 'maal' ik dit op een bepaalde manier door elkaar heen maar dan zó dat alle letters die oorspronkelijk in die zon voorkomen er ook daadwerkelijk in in zitten. Ik zie het dan fotografisch voor me en weet hoe ik het dan in een zin (die niet klopt) kan plaatsen.
Ook woorden en zinnen achterstevoren uitspreken of vormen is heel erg bij mij, maar tegelijkertijd ook heel erg komisch als je het ook daadwerkelijk uitspreekt. Echter, het is DODELIJK vermoeiend en ik kan er geen controle over krijgen. Daarom durf ik vaak ook geen tv te kijken of boeken te lezen of wát dan ook te lezen omdat het een maalstroom in werking zet die gewoon niet te stoppen is.
Ik vraag me af wat ik hier toch in godsnaam aan kan doen want het neemt mijn leven werkelijk helemaal over en ik word er echt wanhopig van!
Vriendelijke groet, Zohra
Reactie infoteur, 20-10-2010
Beste Zohra,
Er is maar een mogelijke oplossing en dat is zo snel mogelijk specialsitsche hulp zoeken. Eerstelijnspsycholoog lijkt mij itstekend om te beginnen.
Sophocles
Cj, 09-03-2009
Ik ben van nature uit een echte denker. Ik heb dit nooit echt als iets negatiefs beschouwd, ik analyseerde alles wat ik tegen kwam en dat hielp mij dingen en situaties te begrijpen. Ik merk nu ook de negatieve gevolgen ervan. Als ik niet lekker in mijn vel zit kan dit denken en analyseren veel te ver door schieten, dan wordt het echt malen en piekeren. Dan kan ik mij snel in een vicieuze cirkel bevinden. Als ik er dan weer bovenop ben gekomen en weer wat lekkerder in mn vel kan ik mijn gedachten weer veel beter controleren. Maar toch blijven mijn gedachten een valkuil omdat er een dunne scheidslijn blijkt te zitten tussen nadenken waar je verder mee komt en malen en piekeren. Ik zou graag willen leren om hier beter onderscheid tussen te maken voor mezelf zodat ik niet steeds weer in die valkuil val. Iemand ideeën of tips?
Reactie infoteur, 09-03-2009
Evalueren is soms wel eens een oplossing. Dit betekent dat je jouw gedachtenstroom moet visualiseren. Bijvoorbeeld gewoon opschrijven. Na elke volle pagina, de pagina herlezen en jouw gedachten evalueren waarbij de vraag "heb ik dit al geschreven" cruciaal is. Zo ja, dan weet je dat je in kringetjes draait en dus nooit tot een oplossing komt, tijd voor een ander 'nadenkertje'. Is het antwoord nee dan kan je gewoon verder associeren en analyseren. In het begin wat moeilijk om er mee op te houden bij een Ja-antwoord. Na een tijdje ga je de lol van analyseren en associeren inzien en blijft het positief. Indien nodig, pak ook de grote wereldproblemen op, en als het goed is hou je er een boek aan over.
Sophocles
Ivonne Smeding, 26-08-2008
Ik ben momtenteel in behandeling en vanwege mijn dwangstoornis krijg ik nu dialectische gedragstherapie aangeboden. Ik heb echter het idee dat dit niet de juiste therapie is voor mij. Ook trekken van borderline is geconstateerd maar niet duidelijk. Hoe kom ik aan de juiste diagnose voor mijn problemen?
Reactie infoteur, 27-08-2008
Beste Ivonne,
Een goede diagnose kan gesteld worden aan de hand van de DSM IV. Ga hiervoor bij een psychiater, gezondheidspsycholoog of klinisch psycholoog. Vraag een intake gesprek ( meestal is dit geen probleem en gratis) het intake gesprek moet "goed aanvoelen". Als dat zo is vraag dan een degelijke anamnese( diagnose). Een goede diagnose gaat altijd gepaard met een duidelijk behandelingsplan. Wie de behandeling uitvoert is dan ook weer jouw keuze.
Sterkte
Sophocles
Heidi Woudsma, 03-02-2008
Heel herkenbaar en duidelijk alleen zoek ik nu iets wat mijn malen, piekeren kan stoppen, iets wat ikzelf nu kan uitvoeren.
Reactie infoteur, 04-02-2008
Een aanrader is : gewoon NIET DOEN. Maar deze is nogal moeilijk uitvoerbaar.
Een therapie die zijn vruchten afwerpt is de volgende. Piekeren mag, maar alleen op vastgestelde tijden.
Geef jezelf de opdracht om in het begin 1 uur per dag te piekeren en zet daarvoor de tijd vast bijvoorbeeld van 1 tot 2. De eerste 4 weken mag je het uur verdelen over de dag. Bijvoorbeeld 2 keer een half uur. Leg jezelf op dat je alleen piekert binnen die tijd. Ga je toch piekeren buiten het piekeruurtje, schrijf het onderwerp van het piekeren op, leg het weg en bewaar het voor het piekeruurtje. Na 4 weken ga je nog drie kwartier piekeren en dan op 1 moment, na 4 weken nog een half uur, nog vier weken verder nog 1 kwartier en na 4 weken stoppen met piekeren. In de psychologie wordt dit instinctie of "uitdoving" genoemd. Ga er mee aan de slag en bedenk dat alles lukt met vallen en opstaan. Je zal merken als je deze therapie volgt dat het piekeren en malen na verloop van tijd vermindert.
Dus piekeren mag, maar alleen op vooraf vastgestelde tijd.
Sophocles