Gebruik je fantasie!

Gebruik je fantasie! Hoe vaak wordt dat niet terloops geroepen als je zegt ergens niet uit te komen. Als je zaken in je hoofd kunt creëren, dan kan je dat wellicht ook in de praktijk toepassen. Feitelijk is dat ook zo, maar hoewel de meeste mensen visueel zijn ingesteld valt het met dat fantaseren toch vies tegen. Ook als het ze zou helpen in het zoeken van een oplossing voor een specifiek probleem.

Betekenis

De letterlijke betekenis uit het woordenboek is: “de kunst om dingen te verzinnen, verbeeldingskracht en vindingrijkheid droombeeld” en wordt toegepast via de rechterhersenhelft.

Gezond of ongezond

De Hollandse nuchterheid wil ons nog wel eens met beide benen op de grond zetten, maar aangetoond is dat fantaseren helemaal niet zo slecht is. Waarbij direct gezegd moet worden dat daar waar “te” voor staat nooit goed is. Toch is fantaseren lang als negatief en slecht gezien, menig psycholoog nam de stelling van Freud over dat fantaseren voor ongelukkige mensen was. Als je toespitste op het seksuele vlak, dan zouden deze mensen gefrustreerd zijn en mogelijk als kind misbruikt. Hoewel het uit Freud zijn mond geen psychologie van de kouwe grond genoemd kan worden, het klinkt wel in die richting zo wordt er nu gezegd.

Kinderen

Inmiddels zijn er veel wetenschappers die fantaseren juist van toegevoegde waarde zien. Waarbij het als kind al begint en men met kinderspeelgoed als Lego of de Barbiepoppen en attributen hele (levens-)situaties nabootst op een geheel eigen manier. De kindergeest kent geen grenzen en dat maakt het spelen ook zo leuk. Maar ook het kind op het strand welke een kasteel maakt van water en zand en daar hele verhalen speelt als kasteelheer of –dame en natuurlijk alles wat via fantasietekenen aan het papier wordt toevertrouwd. Waarbij ook direct gesteld kan worden dat daar soms de mate van creativiteit al boven komt drijven en waar het ene kind niet verder dan een huisje en poppetje op papier komt, kan de ander al hele verhalen tekenen en erbij vertellen. Niet zelden tekeningen die de geest van de volwassene te boven gaan.

Even een fantasie of verdwijnen?

Als je als volwassenen fantasie gebruikt om uit de realiteit te stappen, dan kan Freud zijn theorie wel opgaan, want er verandert natuurlijk niets door even uit de realiteit te stappen. De geest kan hooguit even het lichaam proberen te “redden” voor de realiteit, als deze niet gehanteerd kan worden. Maar zo’n situatie kan nooit goed zijn voor lange duur. Wat er onder zit zal dan boven tafel moeten komen.

Een fantasie

Als het niet om het omzeilen van de realiteit gaat, maar om even een lekker en warm gevoel te krijgen, dan ligt het wat genuanceerder. Zeker op seksueel gebied kan fantaseren bijvoorbeeld de vrouw met libidoproblemen helpen. Door een moment van opwinding voor de geest te halen en alles wat daar aan geuren, kleuren en geluiden bij horen kan je het in de geest middels een fantasie nog wat stimuleren. Dit kan net dat duwtje in de rug geven. Bovendien, zo vreemd blijkt het toch nog niet, want gemiddeld fantaseren drie op de vier mensen tijdens een vrijpartij. Mannen nog net iets meer als vrouwen, maar waarbij vrouwen eerder het gevoel hebben vreemd te gaan, dan mannen.

Bron: Dieter G, PixabayBron: Dieter G, Pixabay

Fantasie goed voor lijf en leden

Zelfreinigend vermogen?

Fantaseren in zijn algemeenheid kan volgens enkele wetenschappers uit India helpen het lichaam te reinigen. Dit gebeurt middels de kracht van het visualiseren dat je in het lichaam kunt kijken en daar de verschillende stromen één voor één volgt en mogelijke blokkades detecteert en oplost (volgens een bepaalde methode). Dit gaat onder begeleiding van een specialist en wordt inmiddels met enige regelmaat toegepast als er vanuit de westerse geneeskunst geen oorzaak te vinden is voor een probleem. Het is niet de enige manier, vanuit de oosterse geneeskunst gezien, om gerezen lichamelijke problemen op deze wijze proberen op te lossen.
Je hoeft hiervoor niet enorm goed te kunnen fantaseren, maar het helpt wel om enige fantasie toe te passen en het zo voor de geest helder te maken.

Ontspannen

De ontspanning opzoeken door een goed fantasiemoment, kan menigeen ook de stress uit het lijf halen. Lekker ontspannen als het ware wegdromen in een eigen fantasie kan je zomaar een stuk ontspanning geven. Trek hier wel minimaal een half uur voor uit om echt weg te dromen in de eigen wereld, van in de fantasie te genieten en zo het lichaam het ook te laten ervaren.

Tot slot

Fantasie is al met al dus zo slecht nog niet. Als we het “te” buiten spel kunnen plaatsen, blijft er voldoende over om op een juiste manier toe te passen en beperkt het zich niet tot slechts onze jongste jaren waar het geoorloofd is.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sexuele fantasieën binnen je relatieSexuele fantasieën binnen je relatieHet komt vaak voor dat mensen tijdens het vrijen sexsuele fantasieën hebben over anderen dan hun partner, hoe ga je hier…
Wat is visualiseren?Wat is visualiseren?Visualiseren is eigenlijk het voor je geestesoog laten verschijnen, maar dan met een bedoeling of een doel. Visualiseren…
Hoe miljonair zijn in je fantasie, je leven kan veranderenVeel mensen dromen ervan om ooit de loterij te winnen, en daarmee miljonair te worden. Je kunt je ineens alles kopen wat…
Piekeren is fantaseren in zijn meest negatieve vormPiekeren is fantaseren in zijn meest negatieve vormDit artikel is tot stand gekomen door een kreet van een Loesje scheurkalender. Deze luidt: Piekeren is de verkeerde kant…

Omgaan met suïcideMensen die suïcide zijn willen niet perse dood, maar willen zo niet verder. Zelfdoding is dus een soort uitweg. Dit arti…
Wat is cognitieve gedragstherapie: de basisprincipesWat is cognitieve gedragstherapie: de basisprincipesCognitieve gedragstherapie wordt ingezet bij uiteenlopende problematiek en is effectief als behandeling van o.a. depress…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.