Zoek het goede gevoel

Zoek het goede gevoel Je hoort het steeds meer mensen zeggen of men probeert het te realiseren “het goede gevoel”. Op zich is dat niet zo vreemd. Echter, het gegeven dat het zo moeilijk is om dicht bij jezelf te komen - wat een vereiste is om tot het goede gevoel te komen - zegt eigenlijk al genoeg over hoelang we verkeerd bezig zijn geweest.

Back to basic?

Verkeerd bezig zijn is wellicht een harde term, maar erg veel mensen hebben zich, met het mooie in het verschiet, mee laten zuigen in de gekte van de dag. Vele jaren kon het allemaal niet op, altijd financiën in handen vanuit de spaar- of de leningenpot en als dat nog niet genoeg was, dan maar meer werken. Werken ten kosten van wat?
Inmiddels weten we beter en is er eigenlijk een luchtkasteel gecreëerd en is op zich niet erg, als het verder geen consequenties zou hebben. Maar dat is niet het geval. We hebben aan iets “geroken” wat we ons toe zijn gaan eigenen en wellicht toch niet haalbaar blijkt, of grotere consequenties heeft dan we eigenlijk willen of dat het niet datgene levert wat je gedacht en gehopt had, dat het zou leveren.

Enerzijds kan dit frustreren en anderzijds kan dit de nadruk op de verkeerder zaken leggen. Immers, als je aan het vergaren bent, ben je niet bezig met jezelf en aan het ontdekken wat écht van binnen het goede gevoel geeft, wat je echt blij maakt. Maar moet je dan terug naar de basis? In feite wel en dat hoeft lang zo drastisch niet te zijn als het lijkt, want jezelf verwennen hoort er ook nog steeds gewoon bij.

Materie geeft toch ook goed gevoel?

Dat de materiele zaken ook een goed gevoel geven kan je natuurlijk zeggen. Echter, materiele zaken leveren dat zogenaamde goede gevoel maar voor kort. Het wordt snel opgenomen in hetgeen je tot je beschikking hebt en kan je meer zien als zo’n reep om snel energie op te doen. Je hebt ergens behoefte aan omdat je flauw bent, een tekort dreigt na bijvoorbeeld intensief sporten … en dan heb je een zogenaamde snelle suiker nodig. Als je het even niet weet, jezelf niet bezig kunt houden etc. dan is jezelf verwennen met een leuk speeltje – en dat kan van alles zijn – “even” leuk. Het geeft even een lekker gevoel.

Wil je echt het echt goede gevoel uit jezelf halen, dan kan je dit relatief eenvoudig realiseren door enkele stappen te doorlopen. Maar het staat of valt met écht dichtbij jezelf komen en niets van “het randgebeuren” meenemen in de stappen die je zet.

Richting volgen en stappen zetten

Het "nu"

Begin bij het begin en dat is “back to basic”, want begin met het beste halen uit het moment. Leven in het nu, doen wat goed voelt is je lichaam en geest aan elkaar te koppelen en genieten van wat je ziet, voelt, hoort, ruikt etc. Bedenk waar je echt blij van wordt (van binnen) en voor de een is dat met vrienden lekker lunchen in het eettentje om de hoek, de ander wordt blij bij het zien van de hond die helemaal door het dolle heen is, omdat hij/zij mee mag gaan wandelen. Of wellicht pak je de fiets- of motor en maakt en tocht langs de rivier je helemaal blij van binnen. Of met andere woorden, wat maakt dat je hart werkelijk open gaat?

Kortom, het kan van alles zijn. Maar waar het om gaat is dat je nú voelt waar je vrolijk van wordt, je dat belangrijk goede gevoel geeft en waar je van gaat stralen. Je bent dan bezig met het nu en het intense gevoel wat je ervaart als je ergens echt blij van wordt. Dat het vervolgens ook nog andere stofjes in je lichaam aanmaakt, wat goed voor je is, is een prettige bijkomstigheid.

Bron: Eigen neefje - AnnastaalBron: Eigen neefje - Annastaal
Persoonlijke ontwikkeling
Een veel gebezigde term, bijvoorbeeld in het zakenleven. Maar persoonlijke ontwikkeling is ook of wellicht vooral, jezelf ontwikkelen als mens. Iedereen doet dit op een eigen wijze, maar waar het om gaat is dat je al levend leert en dat kan zomaar spelenderwijs gaan. Er is maar één voorwaarde voor en dat is dat je open staat om te leren. Nieuwe zaken op je af laat komen en reëel kijkt of en zo ja, wat je er mee kunt én het vorm geeft in je leven. Als je dit zo durft te doen, dan gaat het spelenderwijs.

Helaas is dat lang niet altijd het geval, maar is niet erg. Je kunt voor jezelf ook momenten kiezen om in jezelf te duiken en situaties die zich recentelijk hebben voor gedaan, de revue te laten passeren. De een gaat rustig zitten in een stille omgeving en doet het via een soort meditatiemoment en de ander gaat een stuk wandelen in een rustige omgeving en reflecteert door op deze manier recentelijke situaties terug te halen.
Waar je ook voor kiest, zorg dat het voor je werkt. Hoe heb je de situaties ervaren, heb je er al wat mee gedaan en zo ja wat en hoe kan je het in de toekomst oppakken? Daarbij hoef je niet altijd “zware” momenten te laten passeren, het kan ook over het wel of niet helpen van een overstekend kind gaan. Om dit voorbeeld bij de kop te pakken, zou je je kunnen bedenken waarom je het niet gedaan hebt. Wat houdt je tegen, wetende dat het zo belangrijk voor zo’n kind kan zijn etc. etc. Spreekt voor zich dat je eerlijk antwoord geeft op je eigen vragen. Als dit proces je problemen oplevert zijn er altijd professionals die je hierbij kunnen helpen.

Verwennen

Zoals eerder gezegd hoort verwennen ook in dit rijtje thuis, maar anders dan “de snelle suiker” in een materialistische maatschappij. Als je intens blij wordt van die eerder genoemde fietstocht langs de rivier, dan kan een nieuwe fiets zo’n verwenmoment zijn. Misschien kan je huidige fiets nog wel even mee, maar als je het je kunt permitteren kan je er ook voor kiezen om te kijken of je je oude fiets nog aan iemand kunt geven die daar weer blij van wordt en je trakteert jezelf op een nieuwe.
Maar het kan natuurlijk ook kleiner, want niet iedereen heeft een even groot budget. Een lekkere geurskaars in huis kan mensen ook opvrolijken, intens doen genieten, net zoals wat leuke hoesjes voor de kussens in de bank of een nieuw lakje voor de nagels. Ervaar wel dat je er echt blij van wordt en het niet is om je “honger te stillen”. Dit maakt ook dat je meer geniet van hetgeen je koopt en kan zomaar een nadrukkelijke meerwaarde voor je hebben, die verder gaat dan alleen iets duurs kopen wat even je “honger” stilt.

Tot slot

Het goede gevoel zit in jezelf en hoeft helemaal geen geld te kosten. Zodra je weer dichter bij je gevoel komt en het goede gevoel in jezelf herkent, heb je een belangrijke stap gezet die een meerwaarde voor het eigen leven oplevert én zeer waarschijnlijk voor je omgeving. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar is het niet.
Voor degene die hierover zegt dat iets kopen eigenlijk veel gemakkelijker en leuker is, geldt dat hij of zij (nog) niet toe aan een dergelijke stap. Ook dat is niet erg. Niet iedereen maakt dezelfde stappen c.q. is al toe aan het maken van die stappen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stilteplekken om te mediterenStilteplekken om te mediterenMediteren op een rustige plek is voor de meeste mensen het beste. Immers, lang niet iedereen kan zich zomaar van de were…
Is mediteren onzinnig?Is mediteren onzinnig?Behalve dat iedereen dit voor zichzelf uitmaakt, kan mediteren je veel opleveren. Mediteren kent nogal wat misverstanden…
Het nieuwe mediterenHet nieuwe mediterenHet nieuwe mediteren is eigenlijk helemaal geen nieuwe manier van mediteren. Mediteren is al eeuwenoud en in het Oosten…
Parafraseren en reflecterenParafraseren en reflecterenVoor het voeren van een professioneel gesprek is het belangrijk dat je een aantal gesprekstechnieken goed beheerst. Luis…

Jaloezie negatief én positiefJaloezie negatief én positiefDe gemoedstoestand jaloezie wordt over het algemeen als negatief gezien en dit beeld kan wellicht iets meer genuanceerd…
Waarom schrijven goed isWaarom schrijven goed isSchrijven is een basisbeginsel van communicatie. We beginnen immers eerst allemaal met spreken en luisteren. Daarna gaan…
Bronnen en referenties
  • Ch. Dudock - mental coach
  • Afbeelding bron 1: Eigen neefje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.