Martin Luther King - 'I have a dream'

Martin Luther King - 'I have a dream' Martin Luther King (1929-1968) ‘I have a dream’ Op 28 augustus 1963 spreekt Martin Luther King –een vredelievende zoon van een dominee- de inmiddels legendarische woorden: ‘I have a dream’, doelend op de droom dat op een dag iedereen gelijke rechten zou hebben. Zwart of Wit, arm of rijk.

De mars 1963

Meer dan 200.000 –meest zwarte- burgerrechtenaktivisten liepen een mars naar Washington, om een terecht protest te laten horen voor meer banen, hogere lonen en gelijke rechten voor zwarte Amerikanen. Hier sprak Martin Luther King - een welbespraakte, charismatische en hoogopgeleide domineeszoon- zijn ‘droom’ uit. Een ‘droom’ om zijn geloof in gelijke rechten en in een geweldloze burgerrechtenbeweging tot uiting te brengen.

Ik heb een droom

Ik heb een droom dat dit volk zich eens zal verheffen en de wezenlijke bedoeling van zijn geloofsbelijdenis zal waarmaken. Wij houden dit voor waar, dat alle mensen als gelijken zijn geschapen.
Ik heb een droom vandaag!

Ik heb een droom dat eens op de rode heuvels van Georgia de zonen van de vroegere slavenhouders samen met de zonen van vroegere slaven aan de tafel van de broederschap zullen aanzitten.
Ik heb een droom vandaag!

Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen eens zullen leven temidden van een natie waar zij niet worden beoordeeld naar hun huidskleur maar naar hun karakter.
Ik heb een droom vandaag!

Ik heb een droom dat eens de staat Alabama, waarvan de goeverneur steeds over bemiddeling praat, zal worden veranderd in een staat waar kleine zwarte jongens en meisjes hand in hand kunnen gaan met kleine blanke jongens en meisjes om als zusjes en broedertjes samen op te trekken.
Ik heb een droom vandaag!

Ik heb een droom dat eens elk dal overbrugd zal zijn, elke heuvel en berg geslecht en alle ongelijke plaatsen geëffend zullen zijn en de glorie van de Heer zal geopenbaard worden en wij allen het zullen zien.
Dit is onze hoop!

Dit is het geloof waarmee ik naar het zuiden terugkeer. Met dit geloof zullen wij in staat zijn uit het tumult van de wanhoop de schelle dissonanten van onze natie om te vormen tot een prachtige symfonie van broederschap. Met dit geloof zullen wij in staat zijn samen te werken, samen te bidden, samen te strijden, samen de gevangenis in te gaan en samen pal te staan voor de vrijheid, in de wetenschap dat we eens vrij zullen zijn.

Dat was zijn droom!

1964

Dat de strijd die hij voorstaat zijn vruchten afwerpt, blijkt in 1964, wanneer de wet op de burgerrechten in Amerika wordt aangenomen. Discriminatie op grond van ras is vanaf dan verboden. Tevens is dit het jaar dat Martin Luther King de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt.
Dat het echter een strijd was met ‘vallen en opstaan’, getuigt zijn arrestatie in 1965, waar hij wordt opgepakt tijdens de mars in de staat Alabama, alwaar wordt gedemonstreerd tegen de gebrekkige burgerrechten in de zuidelijke staten.

April 1968

Op 4 april 1968 wordt Martin Luther King -op 39-jarige leeftijd- door een onbekende schutter doodgeschoten in een motel in Memphis, Tennessee. Martin Luther King heeft de aanzet tot het verwezenlijken van het recht op gelijkheid slechts kort mee mogen maken, maar zijn woorden: ‘I have a dream’ zijn en blijven onsterfelijk.
© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Martin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racismeMartin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racisme"I have a dream". Wie kent de beroemde uitspraak niet van Martin Luther King. Op 4 april 2018 was het 50 jaar geleden da…
Martin Luther King inspiratiebron voor popmuzikantenMartin Luther King inspiratiebron voor popmuzikantenOnder het pseudoniem Bakermat heeft in 2013 een Nederlandse dj succes met de single 'Vandaag' waarin een sample van een…
Een grote rol in de geschiedenis: Rosa ParksEen grote rol in de geschiedenis: Rosa ParksRosa Parks heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis, maar buiten Amerika kennen slechts weinigen haar naam. De ar…
Rosa Parks, Activiste voor BurgerrechtenRosa Parks was de moeder van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Zij weigerde op te staan voor een blanke i…

Hezbollah, de partij van GodHezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nobel Foundation, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Stichting IVIO 1208
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 18-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.