Hezbollah, de partij van God

Hezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel ophef gezorgd en blijft tot op de dag van vandaag een partij van betekenis in Libanon.

Ayatolla Khomeini

Hezbollah, wat letterlijk de partij van God betekent, kwam op in de jaren tachtig. De groep werd geinspireerd door de Islamitische revolutie in Iran en Ayatollah Khomeini steunde de groep, in de hoop zo de Islamitische revolutie verder te verspreiden. De stichters van de beweging waren aanvankelijk vooral geïnteresseerd in het weerstand bieden tegen de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon op dat moment. Ook hoopten ze de multi-religieuze Libanese staat om te vormen naar een Islamitische staat naar voorbeeld van Iran. Van dit laatste idee zag men later af en tegenwoordig is Hezbollah een normale politieke partij met leden in het parlement.

Syrische steun

Ook Syrië, wat jarenlang een flinke vinger in de Libanese pap had, stond de acties van Hezbollah oogluikend toe. Elke actie tegen Israël werd gedoogd, in de hoop op teruggave van de Golanhoogte.

Terroristen of verzetsstrijders?

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en nog enkele landen hebben Hezbollah op de lijst van terroristische bewegingen staan. De Europese Unie bijvoorbeeld, echter niet. De steun voor de partij is groot in de Arabische en moslimwereld en de Libanese regering noemde de partij een nationale verzetsbeweging. De steun is niet alleen groot onder Shi'ieten, maar ook onder andere moslims en zelfs onder christenen is de steun voor de groep, in strijd tegen de Israëlische agressie groot.

De ideologie van Hezbollah

In 1985 bracht Hezbollah een manifest uit met daarin de drie hoofddoelen van de organisatie. Op de eerste plaats het uitzetten van Amerikanen, Fransen en andere 'kolonialen'. Ten tweede het voor het gerecht brengen van alle falangisten die zich schuldig gemaakt hebben aan misdaden tegen moslims en christenen. Als laatste de vrijheid voor iedere burger om zelf te kiezen voor een partij. Hezbollah hoopt daarbij dat men kiest voor de Islamitische weg. Uit het manifest bleek duidelijk dat Hezbollah de bedoeling had haar doelen via een 'defensieve jihad' te bereiken.

Guerilla

De begintijd van Hezbollah kenmerkt zich door een guerilla-achtige aanpak van strijden. Men maakte gebruik van (zelfmoord-)aanslagen, kidnappingen (denk aan de kidnapping van Terry Waite, door een cel van Hezbollah)

Israël

Tot op de dag van vandaag erkent Hezbollah de staat Israël niet. Ze hebben zich dan ook het lot van het Palestijnse volk aangetrokken en de steun onder de Palestijnse bevolking voor Hezbollah is dan ook groot. Hezbollah geeft duidelijk aan een verschil te maken tussen Judaïsme en Zionisme, men verzet zich tegen het zionisme, niet tegen het Jodendom of joodse mensen op zichzelf.

Sociaal Programma

Een andere reden waarom Hezbollah populair is in Libanon, hangt samen met de sociale voorzieningen die de beweging op heeft weten te zetten. De diensten bestaan uit onderwijs, gezondheidszorg en zelfs nieuwsvoorziening. Hezbollah heeft een eigen satelliet-zender, al-Manar. Ook heeft de partij een milieu-afdeling. Experts gaan er van uit dat er jaarlijks voor honderden miljoenen dollars aan gezondheidszorg en onderwijs worden besteedt.

Het militaire conflict van 2006

Het militaire conflict tussen Israël en Libanon in 2006 was in feite een oorlog tussen Israël en Hezbollah. Het conflict duurde 34 dagen en in deze periode en erna liet Hezbollah opnieuw ook haar sociale kant zien. De partij zorgde voor de watervoorziening in Beirut, die stil lag. En hielp/helpt mee met de wederopbouw.
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libanon; Geschiedenis tot aan 1990Libanon een land in het Midden Oosten, ingeklemd tussen Syrië en Israël, is een land dat een turbulente historie kent. B…
Libanon; Geschiedenis tot aan de eerste WereldoorlogHet land Libanon bestaat al heel lang. Het waren ruim 5.000 jaar geleden de Feniciërs die de eerste nederzettingen stich…

De rol van Jorge Zorreguieta in de Vuile OorlogDe rol van Jorge Zorreguieta in de Vuile OorlogBij velen zal bekend zijn dat Jorge Zorreguieta ten tijde van de laatste militaire dictatuur in Argentinië een positie h…
Martin Luther King - 'I have a dream'Martin Luther King - 'I have a dream'Martin Luther King (1929-1968) ‘I have a dream’ Op 28 augustus 1963 spreekt Martin Luther King –een vredelievende zoon v…
Reactie

Jehoeda (infoteur), 02-11-2007 #1
Beste Sasati,

Misschien heb je mijn reactie al verwacht. Ik heb er een aantal kritiek punten op. Ten eerste de rol van Syrië. Deze is mijns inziens niet oogluikend. Syrië steunt samen met Iran de Hezbollah. Wapens worden vanuit Iran via Syrië doorgesluisd. Bovendien is Hezbollah een perfect front voor Syrië én Iran tegen Israël. Ook worden Hezbollah terroristen in Iran opgeleid. Het is jammer dat in je verhaal totaal geen verwijzing is naar Iran.

Een tweede punt van kritiek is dat de strijd van Hezbollah wél tegen joden gericht is. Denk aan de aanslag van Hezbollah in Bueno Aires (Argentinië) waarbij vele joden omkwamen. Daarnaast zijn beelden bekend van Hezbollah strijders die de Hitler-groet brengen. Dat is duidelijk een provocatie richting het joodse volk. Bovendien zeggen moslims altijd dat ze niets tegen joden hebben, maar dat gaat alleen op zolang joden tweederangs burgers zijn binnen de islam. Ik zie de strijd tegen zionisme dan ook als een antisemitische (anti-joodse) strijd. Israël neemt nu eenmaal een belangrijke plaats in binnen het jodendom. Het jodendom is een nationalistische godsdienst met universele waarden. Israël is het land dat God aan de joden heeft toegewezen. Dit staat ook in de Koran. Eigenlijk behoren moslims Israël dus te erkennen. Dat er misschien ook plaats moet zijn voor een Palestijnse Staat kan ik in zoverre billijken als deze niet vijandig is tegenover Israël. Bovendien is Jordanië eigenlijk ook gebied dat vroeger bij Palestina hoorde. Dus er is al een Palestijnse Staat. Alleen is Jordanië destijds toegewezen aan de Hashemitische stam afkomstig uit Saoedie Arabië. Het is verbazingwekkend dat de wereld zich daar nooit druk om heeft gemaakt. Jordanië behoort eigenlijk Palestijns te zijn en niet Hashemitisch.

Tot slot een opmerking over de Tweede Libanon oorlog in 2006. Als Hezbollah echt sociaal zou zijn dan zou men de strijd niet zijn begonnen met de kidnapping van twee Israëlische soldaten en het doden van drie. Men kon van tevoren rekenen op een Israëlische reactie en dat de bevolking daaronder zou lijden, vooral toen Hezbollah raketten begon af te schieten. Het is natuurlijk een doekje voor het bloeden om daarna de bevolking te beloven hulp te bieden. Hezbollah had de oorlog kunnen voorkomen. Daarmee is de bevolking beter geholpen. Ook is het een schande dat Hezbollah strijders de bevolking gebruikt als afweerschild tegen de Israëlische aanvallen. Hezbollah schoot doelbewust met katoesja-raketten vanuit dichtbevolkt gebied zodat bij een Israëlische tegenaanval er vele doden zouden vallen. Dat noem ik dus bepaald niet sociaal. Reactie infoteur, 05-11-2007
Etsel, ik had inderdaad wel een reactie van jou verwacht.
Wat betreft het sociale aspect, ik bedoel daarmee aan te geven dat de partij niet enkel en alleen zich met strijd bezig houdt. Bovendien is dit een van de redenen dat de partij op grote schaal steun vindt, binnen en buiten Libanon.
Jij vindt dat Hezbollah burgers als menselijk schild gebruikte. Libanezen vinden dat Israël onschuldige burgers beschoot, burgerdoelen werden onder vuur genomen (ik heb in die tijd aardig wat ooggetuigen gesproken).
De discussie over Palestina/Israël ga ik hier niet aan. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat dat een te uitgebreide discussie wordt om die hier bij dit artikel te voeren. Voor zover ik weet zijn er weinig mensen anti-joods, maar is vrijwel iedereen in het Midden-Oosten anti-Israël, mensen maken dit onderscheid wel degelijk. Zoals ze ook onderscheid maken tussen de Amerikaanse politiek, die men verafschuwd en individuele Amerikanen, waar men echt geen afkeer van heeft.
Uberhaupt vind ik dat er erg met twee maten gemeten wordt. Israël valt Syrië aan, de wereld doet haar mond nauwelijks open. Stel je toch voor dat het omgekeerd was geweest, dan was de wereld te klein geweest. En ik denk dat het vooral deze hypocriete houding, het meten met twee maten, is die veel moslims/Arabieren het gevoel geeft niet bepaald serieus genomen te worden. En dat heeft gevolgen, zoals het oprichten van extreme partijen. Want mind you, ik heb helemaal niks met een partij als Hezbollah.

Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 16-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.