Myanmar, voorheen Birma

Myanmar, een land wat een zo strenge dictatuur heeft dat er eigenlijk nooit enig nieuws naar buiten komt, haalt in september 2007 wekenlang het dagelijkse nieuws. De bevolking is in opstand gekomen, onder leiding van de zeer gerespecteerde monniken. In eerste instantie durft het leger niet in te grijpen, juist vanwege de positie die de monniken hebben. Maar op 26 september 2007 komt het leger dan toch in aktie.

Algemeen

Myanmar is de benaming die door de lokale bevolking is gegeven; Myanma Naingngandaw. De naam Burma of Birma, is de naam die gebruikt wordt in de Verenigde Staten en door Birmese dissidenten. De naam is door de Engelsen overgenomen van het Portugese Bamar wat verbasterd is tot Burma of Birma.

Myanmar

Myanmar is een land dat ligt tussen Thailand en Bangladesh, dus in Zuidoost Azië. Buurlanden zijn Bangladesh, China, India, Laos en Thailand. De totale oppervlakte is 678.000 km² (dat is dus circa 17 keer Nederland). Er zijn circa 50.000.000 inwoners. Sinds 7 november 2005 is de officiële hoofdstad Yangon, voorheen was het Rangoon.

Geschiedenis van het land

Het land is vrij oud, maar over de jaren voor de jaartelling is weinig bekend over Myanmar, of Birma.

Vanaf het begin van de jaartelling komt eerst de migratie op gang van uit China of Noord India afkomstige Mon en daarna de Pyu. Ook de Birmanen waren uit China afkomstig, woonden eerst in Noord Birma. Heel langzaam namen zij halverwege de 9e eeuw de plaats over van de Pyu en ook de Mon werden door de Birmanen verdreven. In 849 werd door de Birmanen een rijk gesticht waarvan de hoofdstad Pagan was, dat lag aan de Irrawaddyrivier.

Dan in vogelvlucht door de geschiedenis van Myanmar, Birma/Burma
 • 1044-1287 het eerste Birmaanse koninkrijk waarin veel tempels herrezen, waar het Boeddhisme werd geïntroduceerd. Dit was het Ari Boeddhisme, een vorm van Mahayana Boeddhisme.
 • 1287, de Mongolen komen aan de macht onder leiding van Kublai Khan.
 • 1531-1572, het tweede Birmaanse koninkrijk met als koning Bayinnaung. De hoofdstad gedurende deze periode is Pegu.
 • 1572-1752, de Mon keren terug.
 • 1572-1885, het volgende Birmaanse rijk, Alaungpaya roept zichzelf uit tot koning.
 • 1885-1942, Birma kwam volledig onder Brits beheer te vallen. Ze verbanden de laatste Birmaanse koning, Thibaw, naar India.
 • 1942-1945, Japan valt Birma binnen en onder hun beheer worden duizenden slaven te werk gesteld aan de Birma Spoorlijn.
 • 1945 ,de geallieerden verdrijven de Japanners uit Birma
 • 1948, op 4 januari wordt Unie van Birma onafhankelijk van het Britse koninkrijk
 • 1962-heden, er wordt een militaire coup gepleegd onder leiding van generaal Ne Win. Tot op de dag van vandaag is Birma/Myanmar een dictatuur waar de junta het voor het zeggen heeft. De junta gaf zichzelf de naam “Staatsraad voor Vrede en Ontwikkeling”. Op 4 januari 1974 kreeg het de naam “Socialistische Republiek van de Unie van Birma”, tevens de afkondiging van een éénpartijstaat.
 • 1988, een massale volksopstand die met geweld werd neergeslagen
 • 1992, generaal Than Shwe komt aan de macht. Onder zijn leiding probeert Birma een halfkapitalistische weg te volgen, net als in China.

De invloed van het Boeddhisme

In Myanmar hangt ongeveer 90% van de bevolking het Boeddhisme aan. In het eerste koninkrijk, onder leiding van koning Anawrahta, ontstond het Ari Boeddhisme. Iedere jongeman zonder verplichtingen wordt een tijd monnik, deze monniken genieten een groot respect binnen de Myanmar gemeenschap.

Myanmar anno 2007

President Generaal Than Shwe is nog steeds aan de macht, al is hij inmiddels 74 jaar. Hij is leider van de junta raad, bestaande uit twaalf generaals die beslissen over alle landszaken. De premier is Soe Win.

Myanmar is een land dat zeer gesloten is, bij binnenkomst van het land moet een mobiele telefoon worden afgegeven. Er heerst een zeer strenge censuur, de aanschaf van een SIM kaart kost meer dan € 4.000,--. Het internet staat volledig onder controle, het is geblokkeerd en wordt bij gebruik streng gecontroleerd.

De grote opstand van 2007

In het begin van september ontstaat er een grote volksopstand en rellen vanwege de gestegen brandstofprijzen.

Begin september

In het begin waren het alleen de burgers en dissidenten die protesteerden, hierbij werden veel mensen opgepakt en de opstand werd neergeslagen. Dan nemen de monniken de protesten over en voeren deze dan ook aan. Om de monniken tevreden te stellen en rustig te houden heeft het regime demonstratief schenkingen gedaan aan de kloosters en (achterstallige) reparaties laten uitvoeren.

Medio september

Medio september was het dan toch gelukt om beelden van de demonstraties het gecensureerde Myanmar uit te smokkelen, de buitenwereld in. Dit waren niet alleen foto’s, ook filmbeelden zijn de hele wereld overgegaan. Er zijn dagelijks vreedzame demonstraties van circa honderdduizend mensen in de hoofdstad. Opvallend zijn de ongeveer 30.000 rode gewaden van de monniken die het leger trotseren. Ook nonnen lopen mee in de demonstraties.

22 september

Nobelprijswinnares en politica/oppositieleidster Aung San Suu Kyi won in 1990 de parlementsverkiezing met haar partij de Nationale Liga voor Democratie. Ondanks de uitslag is zij nooit aan de macht gekomen. In plaats daarvan werd zij onder huisarrest geplaatst in 2003. De demonstrerende monniken passeerden haar woning op 22 september. Zij heeft niet met de monniken gesproken, maar samen met ze gebeden. Op 26 september doen de geruchten dat Kyi door leden van de junta is overgebracht naar de gevangenis.

24 september

De eerste officiële reactie van de junta. Minister generaal Thura Myint Maung, minister van religieuze zaken, heeft een waarschuwing van het regime over gebracht op de belangrijkste monniken.

25 september

Inmiddels hebben honderden kloosters zich uitgesproken voor een boycot van de militaire junta. Ze nemen geen giften meer aan en weigeren elk contact met het regime.

26 september

De Telegraaf meldt rond 15.00 op zijn website dat en in de hoofdstad Yangon vier doden zijn gevallen en honderden anderen zijn gewond door kogels, wapenstok en traangas. Dit werd gemeld door een bron uit het ziekenhuis, al hoewel ooggetuigen en buitenlandse media elkaar tegenspreken. Ook schijnen er honderden (zeker 200) mensen te zijn gearresteerd, vooral prominente monniken. De eerste slachtoffers zijn gevallen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myanmar (Burma) & de Internationale GemeenschapBirma / Burma / Myanmar is gelegen in Azië en ligt gedeeltelijk op het Indische subcontinent. Het bestuur van Burma word…
Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Myanmar, het voormalige Birma, is een echte cultuurbestemming. Door het hele land zijn duizenden pagodes te vinden, alle…
BURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmarecensieBURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmaFilmend met een handycam, vanuit een tas, verscholen tussen bosjes of al rennende om het eigen leven te redden. Verzende…
Zelfmoord of opoffering?Zelfmoord of opoffering?Saigon, 11 juni 1963 – Thich Quang Duc, een boeddhistische monnik, leent van een broeder een turkooizen Austin Westminst…

Aziatische spanningen nemen toe (Noord-Korea)Aziatische spanningen nemen toe (Noord-Korea)Het is een publiek geheim dat de spanningen tussen Japan, Noord-Korea en China groot zijn. Japan vreest het oplopende de…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.