Zelfmoord of opoffering?

Zelfmoord of opoffering? Saigon, 11 juni 1963 – Thich Quang Duc, een boeddhistische monnik, leent van een broeder een turkooizen Austin Westminster sedan en rijdt naar Saigon (Zuid-Vietnam). Eenmaal in Saigon aangekomen, overgiet hij zichzelf met benzine. Al mediterend steekt hij zichzelf in brand. Waarom …?

Ngo Dinh Diem

Na een reeks van antiboeddhistische maatregelen, verbood de Zuid-Vietnamese katholieke leider Ngo Dinh Diem de traditie van het vliegen met de Boeddhistische vlag bij de jaarlijkse festiviteiten op de verjaardag van Boeddha. Monniken ging in protest door met de ‘verboden vlag’ voor het nationale zendstation te marcheren. Troepen vuurden op de demonstrerende menigte, waardoor negen boeddhisten het leven lieten.

11 Juni 1963

Thich Quang Duc was inmiddels gearriveerd en sloot zich aan bij een menigte bij een nabijgelegen pagode. Op de kruising van Phan Dinh Phung Boulevard en Le Van Duyet Street stopte de auto en Duc en twee andere monniken stapten uit. De één legde kussentjes op de grond, terwijl de andere monnik een vijf-liter jerrycan uit de kofferbak haalde. Thich Quang Duc nam in de lotushouding (een houding waarin boeddhisten mediteren) plaats op de kussentjes, terwijl de andere monnik benzine over hem heen goot. Al mediterend werd hij in brand gestoken. De demonstrerende monniken maakten een grote kring om hem heen, zodat er geen politie bij kon. Deze ongewone protestactie deed de positie van Ngo Dinh Diem wankelen.

Staatsgreep

De actie van Duc heeft geleid tot veel internationale publiciteit en druk op Diem. De ontevredenheid in Vietnam werd alsmaar groter, waaronder mensen in de regering van Diem. Op 1 november 1963 pleegden ontevreden officieren, onder leiding van generaal Duong Van Minh, van het Zuid-Vietnamese leger, een staatsgreep. Tijdens de staatgreep kwamen Diem en zijn broer om het leven.

Symboliek

Het lichaam van Thich Quang Duc was bijna in zijn geheel verbrand. Echter, zijn hart brandde niet. Ook bij de crematie brandde bleef het hart in tact. Het hart werd als heilig werd beschouwd en werd geplaatst in een glazen kelk in de Xa Loi Pagode.

Bron: Jac. de Nijs Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jac. de Nijs Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wereldbekende foto
Van de verbranding tijdens de demonstratie op 11 juni 1963, werd een foto gemaakt, die later wereldwijd bekend werd. De foto werd verkozen tot WorldPress Foto en werd vele jaren later gebruikt voor de cover van een album van de rockband Rage Against The Machine.
© 2008 - 2024 Wummel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
Goodnight Saigon: Billy Joel beschrijft de VietnamoorlogGoodnight Saigon: Billy Joel beschrijft de VietnamoorlogIn 1982 beschrijft de Amerikaanse zanger Billy Joel in 'Goodnight Saigon' de dagelijkse omstandigheden waarmee de Amerik…
Samenvatting Vietnam OorlogNa de Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk al snel in botsing met haar koloniën in Indo-China. In 1946 werd de Vietnamese…
Spinoza versus Bayle: is God identiek met de natuur?Zo luidt de eerste regel van de Thora, ‘schiep God de hemel en de aarde.’ Later blijkt er echter een beetje verwarring t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jac. de Nijs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Thích_Quảng_Đức
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ngo_Dinh_Diem
  • 2006. National Geographic Reisgids Vietnam. Sullvian, J.
  • Afbeelding bron 1: Jac. de Nijs Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wummel (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.