De geschiedenis van de SP

De geschiedenis van de SP Wat is de geschiedenis van de SP? Is de partij begonnen als communistische partij? En hoe is dit veranderd door de tijd? De afgelopen jaren hebben de verschillende fractievoorzitters elkaar opgevolgd en is het imago van de SP steeds anders geweest. Het heeft er in het verleden in tijden stukken beter uitgezien voor de partij, maar de partij zelf gelooft er nog zeker in weer zo groot te worden.

Communisme?

De SP werd opgericht in 1972. In deze periode werden veel nieuwe politieke partijen gevormd, vooral linkse, zoals de SP. Veel mensen willen af van het kapitalisme, om dit te vervangen door het socialisme. De SP is een maoïstische partij. Het maoïsme was de regeringsvorm in China; een soort communisme waarbij de werkende bevolking het belangrijkste deel van een land is. In de eerste jaren werd door de SP de leider van China erg bewonderd, maar later nam die bewondering af omdat China in werkelijkheid niet was zoals hij zich voordeed naar de buitenwereld toe. De partij hield wel het marxisme-lenisme, het communisme dus.

Bergafwaarts met linkse partijen

Met de tijd werden de linkse partijen steeds minder geliefd. Veel linkse partijen zoals CPN en PSP verdwijnen min of meer. Daarna fuseren deze twee partijen en de PPR tot GroenLinks. De SP blijft wel bestaan, ook al is de invloed ervan afgenomen.
In 1991 vindt er een wending plaats. De SP stapt af van de strenge regels van het marxisme-lenisme en gaat zichzelf socialistisch noemen. Het wordt een partij voor de mensen.

Het symbool

In 1993 komt de SP met de tomaat als symbool. Dit komt door de houding die de partij nu aanneemt: ‘Stem tegen, stem SP’. Ze gingen in tegen wat er mis was in de politiek, het was een soort protestpartij.

Groei onder Jan Marijnissen

De SP begint nu weer populair te worden en te groeien. Vooral veel voormalige stemmers van de PvdA en GroenLinks kiezen voor hen. De leider van de partij: Jan Marijnissen wordt heel snel heel bekend. Nu staat rood tegenover paars. Rood is de kleur van de SP en paars is de kleur van de (moeizame) samenwerking tussen liberale en socialistische partijen.
In 2002 werd het ‘stem tegen’ weer vervangen door het ‘stem voor’. De SP wilde laten zien dat ze niet alleen maar kritiek hadden, maar ook eigen ideeën. Bij deze verkiezingen leden de PvdA en de VVD grote verliezen, terwijl de SP juist groeide en belangrijker werd. Vervolgens wint de SP nog veel meer stemmen bij de verkiezingen in 2006, ze worden de derde partij van Nederland.

Grote verliezen, en nu Emile Roemer

In 2008 stopt Jan Marijnissen als fractievoorzitter van de SP. Agnes Kant neemt zijn plaats in. Na de gemeenteverkiezingen van 2009 treedt ze weer af, omdat er grote verliezen geleden zijn. Emile Roemer wordt vervolgens fractievoorzitter. Hij was volkomen onbekend bij de Nederlanders, maar al snel werd hij populair en maakte hij de partij weer sterker. De SP verwacht ook om de komende tijd alleen maar te gaan groeien.
© 2014 - 2023 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bekendste politieke partijen van NederlandDe bekendste politieke partijen van NederlandDe politiek, u hoort en leest er van alles over, er wordt van alles over gezegd. Maar hoe zit het nu eigenlijk met al di…
Agnes van Poitou (1025-1077)Agnes van Poitou (1025-1077)Agnes van Poitou werd in 1025 geboren als dochter van Willem V van Aquintanië en zijn derde vrouw Agnes van Macon. Haar…
Het verkiezingsprogramma van de SP voor 2017 tot 2021Het verkiezingsprogramma van de SP voor 2017 tot 2021Zoals alle partijen heeft ook de Socialistische Partij (SP) een verkiezingsprogramma opgesteld voor de Tweede Kamerverki…

De nucleaire top in Den HaagDe nucleaire top in Den HaagOp maandag 24 en dinsdag 25 maart 2014 ontvangt Nederland 58 wereldleiders in Den Haag tijdens de Nuclear Security Summi…
Bronnen en referenties
  • http://www.sp.nl/partij/historie/
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.