Asbest: een sluipmoordenaar

Asbest: een sluipmoordenaar Bij het verwijderen van asbest wordt anno 2010 nog steeds enorm gesjoemeld, omdat het goed en veilig afvoeren een kostbare zaak is die door gespecialiseerde mensen gedaan moet worden. Veel mensen vergeten echter dat asbest een sluipmoordenaar is. De gevaren van asbest.

Aantal asbestdoden per jaar stijgt

Elk jaar overlijden meer mensen door asbest dan door verkeersongevallen. Mensen die de stof binnen hebben gekregen overlijden vaak aan (asbest)longkanker of aan de gevolgen van fibrose. Fibrose leidt uiteindelijk vaak tot hartfalen. Elk jaar sterven maar liefst tussen de 700 en 900 mensen aan de gevolgen blootstelling aan asbestdeeltjes.

Wat doet asbest in het lichaam?

Asbest is overigens niet gevaarlijk zolang het materiaal gewoon heel blijf. Het wordt gevaarlijk als de platen of het materiaal wordt gebroken en er asbeststof vrijkomt. Dit zijn microscopische vezels die vaak worden ingeademd zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Deze vezels gaan vastzitten in de longen en omdat ze niet afbreek zijn en ook niet meer het lichaam kunnen verlaten, zorgen ze voor een ontstekingsreactie die leidt tot bindweefselvorming. Dit wordt ook wel fibrose genoemd. Deze aandoening beperkt het elastisch vermogen van de longen en de patiënt kan daardoor minder zuurstof inademen. Dit zorgt in veel gevallen voor heel nare longproblemen of zelfs kanker.

Mesothelioom

Mesothelioom is kanker van het vlies rond de long. Deze kankersoort wordt vaak veroorzaakt doordat de patiënt is blootgesteld is geweest aan asbest. Tussen het blootstellen aan de stof en het ontwikkelen van de kanker kan overigens wel een periode van tussen de 20 en 40 jaar zitten.

Gewone longkanker en asbest

Mensen die asbest hebben ingeademd en die roken, hebben daarnaast nog een groter kans op de “gewone longkanker” (bronchiaal longkanker). Bij beide ziekten is de overlevingskans gering. Bij mesothelioom is nog maar 10 procent van de patiënten nadat de ziekte is vastgesteld nog in leven. Operaties, chemotherapie of bestraling kunnen wel levensverlengend zijn.

Welke ziekten kunnen ontstaan door het inademen van asbeststof?

Mensen die de asbeststof inademen kunnen ziekten krijgen als:
  • Asbestose (ook wel aangeduid als stoflong)
  • Asbestpleuritis
  • Buikvlieskanker
  • Longkanker
  • Mesothelioom (asbest longkanker)
  • Pleura verdikking

Waar zit asbest in?

Asbest is een stof die anno 2010 niet meer mag worden gebruikt, maar de gebouwen waarin het materiaal nog wel zit en die moeten worden afgebroken zorgen nog steeds voor slachtoffers. Toen nog niet bekend was wat de schadelijke gevolgen konden zijn van gebroken asbest, werd de stof als isolatiemateriaal gebruikt. Het feit dat asbest sterk is, slijtvast en goed isoleert was één van de redenen om het massaal in te zetten in de bouw. Daarnaast was het middel erg goedkoop en dat maakte het succes nog groter. De grote risico's die asbest oplevert voor de gezondheid werden pas later bekend. Gebouwen die worden afgebroken en waarbij geen experts worden ingezet, zorgen er voor dat er fijn stof vrijkomt in de lucht dat mensen vervolgens weer kunnen inademen. Asbest werd overigens ook gebruikt in producten die zo min mogelijk moeten slijten. Voorbeelden daarvan zijn remblokjes in auto’s of remblokken in liften. Omdat de stof dus ook in auto’s wordt gebruikt is het verkeer ook een bron van asbeststof dat zich door de lucht verspreidt.

Testen of asbest het lichaam is binnengedrongen is niet mogelijk

Iemand die vermoedt in aanraking te zijn geweest met asbest kan daar niets aan doen totdat hij of zij klachten krijgt. Dat is de wrange waarheid achter de stof waarbij de vezels het lichaam binnendringen en hun vernietigende en soms zelfs dodelijke werk doen. Testen op de stof is niet mogelijk en als de asbest eenmaal is binnengedrongen kan niets het meer keren.

Bedrijven die asbestregels aan hun laars lappen

In 2007 en 2008 moesten 280 bedrijven voor de rechter verschijnen omdat zij de kankerverwekkende stof niet veilig en volgens de regels hadden afgevoerd. Dit aantal zou in de praktijk echter veel hoger liggen. Een onderzoeksbureau constateerde in 2010 al dat bij het verwijderen van asbest in 50 tot 80 procent van de gevallen sprake is van illegale praktijken.

Strengere regels voor asbest

In 2010 wordt omdat er zoveel dingen misgaan met de asbest verwerking gewerkt aan strengere regelgeving. Vooral mensen die werken met de stof zijn vaak het slachtoffer van het niet goed afvoeren of het niet goed beschermd het werk uitvoeren. Werknemers van sloopbedrijven die vooroorlogse huizen en gebouwen moeten renoveren die voor 1980 zijn vaak slachtoffer als de regels niet worden nageleefd.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longkanker (mesothelioma)Longkanker, in het Engels mesothelioma genoemd, kan een gevolg zijn van blootstelling aan asbest. Wat is asbest precies,…
Asbest verwijderen: alleen door gecertificeerde bedrijvenWanneer er asbest wordt aangetroffen mag dit niet op eigen houtje worden verwijderd. Het kan verplicht zijn om een asbes…
Mesothelioom – kanker aan de longvliezenMesothelioom – kanker aan de longvliezenEen zeldzame ziekte is mesothelioom (mesothelioma), een tumor die zich aan de longvliezen of het buikvlies bevindt. Long…
Hoe moet ik veilig asbest verwijderen?Als je veel in aanraking komt met asbesthoudende materialen moet je hier veilig mee omgaan. Asbest wordt gevormd door ze…

Wethouder die niet is gekozen door het volkWethouders worden vaak gekozen omdat ze raadsleden zijn. Hun partij wordt ergens de grootste en dan mag zo'n partij een…
Een voorkeurstem gaat nooit verloren!Een voorkeurstem gaat nooit verloren!Of het nu gaat om kandidaten voor de gemeenteraad, de Tweede Kamer of het Europees parlement, verreweg de meeste kiezers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Larixk, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.infonosity.be
  • http://www.medicinfo.nl
  • Leeuwarder Courant
  • www.milieuengezondheid.nl/allesoverkankerenmilieu.asp
  • Hart van Nederland
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.