Controle op uitkeringsfraude

Controle op uitkeringsfraude mag. Maar hoe ver mogen uitkerende instanties daarin gaan? De overheid wil zover gaan dat bij een controle op uitkeringsfraude huisbezoeken zomaar kunnen, ook als iemand niet verdacht is. Hoe gaat zo'n controle op uitkeringsfraude nu in zijn werk?

Iemand die alleen woont krijgt meer uitkering dan iemand die samenwoont

Iemand die een bijstandsuitkering heeft en aangeeft alleen te wonen, krijgt meer dan iemand die samenwoont. Ook is een AOW uitkering voor een alleenstaande hoger dan als iemand met een ander in één huis woont. Daarom wordt er nog wel eens de hand gelicht met de opgave van de persoonlijke omstandigheden.

De overheid wil bij uitkeringen strenger controleren op samenwonen

Om te kijken of iemand wel of niet samenwoont, moet het huis bekeken worden. Voorheen werd dan wel gesproken van 2 tandenborstels in een bakje. Zomaar een huiscontrole doen mag volgens de wet begin 2010 nog niet. In 2007 is door een aantal processen daarover jurisprudentie ontstaan. Huisbezoek mag begin 2010 daarom alleen als er echte steekhoudende bewijzen zijn dat er mogelijk gefraudeerd wordt. Er ligt nu echter een wetswijziging om dat te veranderen. Ook als er geen concrete verdenking tegen mensen is kan er thuis gecontroleerd worden.

Wat gebeurt er bij een huisbezoek op uitkeringsfraude?

Bij een huisbezoek naar uitkeringsfraude wordt een huis bekeken om te onderzoeken of er meer dan één persoon woont. Dit betekent dat het huis van onder tot boven bekeken wordt, kasten doorzocht worden, kleding gecontroleerd en zelfs gekeken wordt of er zelfs in de wasmand kledingstukken liggen van een ander.

Welke mensen kunnen gecontroleerd worden op hun thuissituatie bij uitkeringen?

Nu er een andere wet aan zit te komen betekent dit overigens ook dat andere groepen gecontroleerd kunnen worden. Controles worden dan gedaan bij:
  • Mensen in de bijstand
  • Mensen met een AOW uitkering
  • Ouders die kinderbijslag krijgen
  • Weduwen en weduwnaars die een nabestaandenuitkering krijgen

Huisbezoeken op fraude bij uitkering

De wet is er januari 2010 nog niet door. Daarom kunnen tot dat moment alleen controles worden uitgevoerd bij concrete aanwijzingen dat een uitkeringsgerechtigde de regels overtreedt.

Weerstand tegen de controles bij uitkeringen

Er is veel weerstand tegen de huisbezoeken om uitkeringsfraude op te sporen. Dit komt omdat het zogeheten huisrecht er door in het geding komt. Dit recht komt er op neer dat mensen in hun eigen woning verstoken dienen te blijven van onnodige overheidsbemoeienis. (vastgelegd in artikel 12 van de Grondwet en in artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens). Deze grondrechten zijn na de Tweede Wereldoorlog in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens vastgelegd om zo verschrikkingen zoals zich die van 1940 tot 1945 hebben voorgedaan te voorkomen.

Opsporen van uitkeringsfraude; jaarlijks lopen veel mensen tegen de lamp

De regering spoort jaarlijks voor miljoenen euro’s aan fraude met uitkeringen op. In de meeste gevallen gaat het dan om mensen die zeggen dat ze alleen wonen, maar die in werkelijkheid samenwonen. Een alleenstaande krijgt meer uitkering dan iemand die met een andere persoon samenwoont.
  1. In 2007 werd door huisbezoeken voor ongeveer 6 miljoen euro aan fraude ontdekt bij mensen met een AOW uitkering en bij weduwen en weduwnaars.
  2. In datzelfde jaar werd voor ongeveer 13 miljoen fraude opgespoord bij mensen in de bijstand die iets anders hadden opgegeven qua woonsituatie dan uiteindelijk het geval was.
  3. Mensen die stiekem samenwoonden fraudeerden in 2007 voor 11,5 miljoen euro. Althans dat bedrag werd opgespoord.

Frauderen bij een uitkering: alles moet terugbetaald

Mensen die frauderen en betrapt worden moeten al het geld terugbetalen en daarbij gaat het niet om wat zij netto hebben ontvangen, maar het bruto bedrag. Dat gaat in de meeste gevallen om tienduizenden euro’s terwijl dat geld er bijna nooit is.

Lees verder

© 2010 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2020 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel krijgt u d…
Wet werk en bijstand (WWB) toegelichtWet werk en bijstand (WWB) toegelichtHet uitgangspunt van onze sociale zekerheid is dat iedere zichzelf zoveel mogelijk moet voorzien van een inkomen. Indien…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
Populisme als vorm van communiceren in de politiekEen definitie geven van populisme is moeilijk. Populisme is niet op harde uitgangspunten gebaseerd. Het is meer een stij…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant

Reageer op het artikel "Controle op uitkeringsfraude"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

M. Busselman, 22-11-2016 22:28 #9
Graag wil ik weten of iemand die geen bijstand ontvangt wel elk weekend van vrijdagavond tot maandagochtend naar haar schoonmoeder mag reizen om daar bij haar vriend te blijven. Ze hoeft dan niks te betalen, eet mee en slaapt daar, en krijgt vervolgens overal kwijtschelding voor en teruggave van stookkosten, omdat ze elk alleen 4 a 5 dagen thuis is per week. Ze heeft beslaglegging op haar loon en schulden, toch geld genoeg wat ze van haar vriend krijgt, waar ze niet mee samenwoont. Ze ziet hem alleen bij zijn moeder, waar hij nog woont. Hij heeft werk, zij ook. Reactie infoteur, 23-11-2016
Ik neem aan dat diegene wel gewoon mag reizen. Ze heeft geen uitkering lees is, maar wel beslaglegging. Die beslaglegging gaat dan gewoon door, dus ik zie niet waarom ze dan in het weekend niet zou mogen reizen. Tenzij de schuldenaren natuurlijk meer geld van haar willen en zij dat uitgeeft, maar dat lijkt me sterk als het om beslaglegging gaat en dat is geregeld.

Ingrid, 23-04-2016 07:14 #8
Ik heb ook een boven buurvrouw die het niet zo nauw neemt met alles. Haar kinderen laten een fiets tegen mijn auto vallen gevolg flinke schade, ik heb haar daar op aangesproken maar ja niet w.a verzekerd. Mijn auto staat al 12 jaar voor mijn deur nu gisteren politie aan de deur of ik mijn auto even wil weg halen, melding van mijn buurvrouw. Ze woont samen, ze werkt zwart bij, niet verzekerd, schuld hulpverlening, pakt verder alle toeslagen die je maar in Nederland kan krijgen. Krijgen we vrijdag een brief van de belastingdienst dat alle inkomens op 1 adres bij elkaar worden geteld voor de hoogte van de huursubsidie, nu woont mijn zoon sinds kort weer thuis, dus ik ben dik de pino met mijn verhoging, maar dat mens boven mij, met meer inkomen dan u en ik bij elkaar gaat in de laagste schaal… ik kan hier zo boos om worden. Ze lachen ons allemaal uit.

Joost van der Veer, 07-02-2013 13:02 #7
Ik begrijp de commotie niet, het lijkt op een heksenjacht, op ouderen die leven van een kleine uitkering, sommige met daar nog een pensioen bij. Laat de regering en de SVB deze regeling gewoon opheffen en geef iedere aow trekker hetzelfde bedrag, zoals dat van een alleenstaande, het verschil is nu ook weer niet zo groot. Bovendien scheelt dat enorm in controle kosten, keert de rust weer terug en wordt het allemaal veel simpeler. Daarbij zit nog een ander, groot economische factor, een voordelige, want de AOW-er heeft meer te besteden, dus komt er meer geld in de omloop, lees in de economie. En is dat op dit moment niet prioriteit nr1? Wees verstandig en reken je niet rijk met populistische maatregelen die uiteindelijk niets bezuinigen, maar juist de economie verder laten opdrogen.

Sander, 10-11-2012 11:05 #6
Terecht, van mij mag het nog veel strenger. Het is gratis geld, de samenleving werkt hard voor mensen die niet werken. als er dan gefraudeerd wordt raakt de solidariteit met die mensen op en zullen de goeden onder de slechte lijden.

De anonimisering is waar het probleem zit, stel je voor dat je je salaris pint, daar 100 euro van opzij legt, en dat persoonlijk brengt bij een bijstandsfrauder "alstublieft, ik heb ze weer verdient voor u, gaat het goed? is het niet te zwaar thuis zitten? kan ik nog wat voor u doen? ramen lappen?"

Dan wordt het een héél ander verhaal, maar wel een realistisch verhaal : zo is het namelijk

Marnix, 15-06-2012 12:11 #5
Heel ondemocratisch. Een verdere uitholling van onze rechtsstaat is een feit.

Uiteraard lopen de domme Telegraaflezers, die niet verder dan twee stappen vooruit kunnen denken achter dit soort mensen aan.

Straks: geen ontslagbescherming meer, drones sporen verkeersovertredingen op, een kastje in je auto (om te zien of je niet te hard rijd), een alcoholslot.

Het maakt niet uit of je demissionair bent, gewoon slopen die rechtsstaat.

Roos, 29-05-2012 14:41 #4
Ik heb ook een boven buurvrouw die een WAO uitkering ontvangt en die een inwoonde dochter heeft en zij krijgt al meer dan 10 jaar een bijstanduitkering en haar dochter van 8 jaar nog kinderbijslag. Dochter en kleindochter zijn wel ergens anders ingeschreven om hun uitkering te behouden. Heb wel eens aan socialedienst doorgeven dat dit een fraude is, krijg ik van de ambtenaar te horen als ze in dezelfde gemeente ingeschreven zijn dan kunnen ze niks doen. Dat is toch raar? Reactie infoteur, 05-06-2012
Ik begrijp niet zo goed waarom de gemeente dat zegt, want logisch lijkt me dat niet inderdaad.

Neptune, 04-11-2010 11:07 #3
Ik vraag het me af. Heb een buurman die zegt:" Het bevalt me best die WW, wat klussen en ik heb netto veel meer in de maand dan voorheen." Hij krijgt al dik een jaar en WW uitkering. Verschrikkelijk. Steeds meer ZZP-ers zullen zo op de fles gaan. Het gaat mij echter te ver om hier melding van te maken.

H. Blom, 25-09-2010 08:33 #2
Bij wie moet je uitkeringfraude aangeven

Tartuffe, 20-01-2010 11:15 #1
Mensen die frauderen en betrapt worden moeten al het geld terugbetalen: het BRUTO bedrag!

Infoteur: Singalees
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Special: Schulden
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 9
Schrijf mee!