Wet werk en bijstand (WWB) toegelicht

Wet werk en bijstand (WWB) toegelicht Het uitgangspunt van onze sociale zekerheid is dat iedere zichzelf zoveel mogelijk moet voorzien van een inkomen. Indien dat niet lukt is er een vangnet om toch iedere Nederlander te voorzien van het minimale in de vorm van bijstand. De Wet werk en bijstand (WWB) is er voor mensen die zelf niet kunnen zorgen voor voldoende inkomen, en die geen beroep kunnen doen op andere uitkeringen uit andere sociale verzekeringswetten of sociale voorzieningen. In de uitvoering van deze wet, is een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten. Zij moeten ook de aanvragen beoordelen.

Wie heeft recht op een uitkering uit de Wet werk en bijstand?

Een eerste vereiste is dat de aanvrager regelmatig in Nederland woont, en dat hij of zij geen recht heeft op een andere vorm van een uitkering, en niet in eigen levensonderhoud kan voorzien. De aanvrager moet minimaal 27 jaar oud zijn. Jongere mensen moeten een beroep doen op de Wet investeren in jongeren (WIJ). Iemand die recht heeft op een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) kan ook recht hebben.

Wie zijn uitgesloten van de Wet werk en bijstand?

In de wet worden een aantal personen of situaties uitgesloten. Iemand die een gevangenisstraf uitzit, heeft geen recht op de uitkering. Door de Staat wordt al voorzien in de levensonderhoud van de gedetineerde. Ook vreemdelingen die niet rechtmatig in Nederland verblijven. Andere mensen die bijvoorbeeld worden uitgesloten zijn gerechtigden die langer dan toegestaan in het buitenland verblijven, om bijvoorbeeld vakantie te vieren.

Hoe hoog is de uitkering uit de Wet werk en bijstand?

Er zijn drie basisbedragen gedefinieerd. Wie welke uitkering krijgt, is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Voor een echtpaar is het uitgangspunt een uitkering ten hoogte van 100 procent van het netto minimumloon. Een alleenstaande ouder krijgt 70 procent van het minimumloon, en de alleenstaande ontvangt 50 procent van het minimumloon.

Rechten maar ook plichten

De Wet werk en bijstand heeft als uitgangspunt dat het een tijdelijke voorziening betreft. Het doel is dat de gerechtigde van een basis te voorzien, tot het moment dat de gerechtigde zelf weer in zijn onderhoud kan voorzien. De gerechtigde moet er alles aan doen om weer een betaalde baan te vinden, of om opleidingen te volgen om de arbeidskansen te vergroten. Als er een uitkering wordt verstrekt aan partners, geldt deze verplichting voor beide personen. Daarnaast is de gerechtigde verplicht om alles te melden, dat invloed kan hebben op de hoogte of het recht op de uitkering. Bijvoorbeeld extra inkomsten of als er sprake is van samenleving.

Wanneer bestaat er recht op bijzondere bijstand?

Bijzondere bijstand wordt verstrekt als de gerechtigde in omstandigheden verkeert waardoor er hogere noodzakelijke kosten gemaakt moeten worden. Het gaat hierbij vaak om extra kosten door het volgen van een opleiding of door een verhuizing. Het bijzondere bijstand kan in de vorm van een lening worden verstrekt. Dit is bijvoorbeeld het geval indien het extra geld gebruikt gaat worden voor extra uitgaven (bijvoorbeeld vervanging wasmachine).

Op bijzondere bijstand kan ook recht bestaan voor mensen die een uitkering of inkomen krijgen uit en andere bron, maar het verkregen bedrag is niet voldoende om van te leven.
© 2011 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aanvragen Bijzondere BijstandAanvragen Bijzondere BijstandHet kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betal…
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2020 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel krijgt u d…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
Uitkering en studiefinancieringUitkering en studiefinancieringStudiefinanciering is voor de inkomstenbelasting geen inkomen, maar de studiefinanciering kan wel als inkomen worden gez…

Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) toegelichtOm kunstenaars een kans te geven om een onderhoudend beroep te realiseren, is deze uitkering ingesteld. De uitkering gel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Kleine gids voor de Nederlandse Sociale Zekerheid 2011

Reageer op het artikel "Wet werk en bijstand (WWB) toegelicht"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pfffff, 16-08-2019 17:45 #1
Ik heb in 2013 samen met mijn ex partner een bijzondere bijstand gekregen omdat we anders het huis uitgezet zouden worden door omstandigheden. Deze bijzondere bijstand is later door de gemeente omgezet naar een geldlening. ik loste af toen ik nog werk had en daarna toen ik ww had. Ik had inmiddels geen baan meer en mijn ww liep af en had geen recht op een bijstandsuitkering die werd afgewezen ook na bezwaar. In het begin loste ik netjes af ( meer dan de helft is al betaald ) aan deze geldlening maar nu al jaren niet meer omdat ik op geen enkele wijze inkomen heb. Mijn huidige partner onderhoudt ons ( is niet hoofdelijk aansprakelijk voor deze vordering) en zit in de WSNP en we hebben een VTLB.
Ieder jaar schrijft de gemeente mij aan dat ik moet gaan betalen en leg ik ze schriftelijk uit hoe de situatie is en dat er niet afgelost kan worden.
Ik krijg geen uitkering niks van de gemeente of wie dan ook. Nu willen ze dat ik een inkomsten /uitgavenformulier invul en inlever met alle bewijsstukken. Mogen ze dit wel vragen want ik krijg op geen enkele wijze inkomen of bijstand van hun. met mijn financiële zaken hebben ze in mijn ogen niets te maken omdat ik geen geld van hun ontvang.
Mogen ze mij inkomsten en uitgaven opvragen en ben ik verplicht het in te vullen?
En mogen ze zomaar loonbeslag leggen als ik weer werk?
Wat kan ik het beste doen want er is geen ruimte om af te lossen. Of ze bij mijn ex ook verhalen willen ze me niet vertellen en mijn ex zegt dat hij betaalt ( wat ik betwijfel).

Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 21-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!