De verkiezingsbeloften van de Amerikaanse president Trump

De verkiezingsbeloften van de Amerikaanse president Trump Presidentskandidaat Donald Trump kwam regelmatig in het nieuws met zijn bijzondere uitspraken en zijn verkiezingsbeloftes. Nu hij op 8 november 2016 gekozen is als Amerikaanse president kan Trump er aan gaan werken om zijn verkiezingsbeloftes te realiseren. Zo wilde hij onder meer dat Mexico ging betalen voor de muur op de Mexicaans-Amerikaanse grens. Op het gebied van defensie, economie, gezondheidszorg en immigratie deed Donald Trump nog meer verkiezingsbeloften voor de periode van 2017-2020.

Defensie

Trump is van plan om flink te investeren in defensie, hij wil het leger en de marine gaan uitbreiden. Niet alleen met meer wapens en schepen, maar ook met meer militairen en mariniers. Daarnaast beloofde Trump ook meer geld te investeren in het bestrijden van terrorisme en cybercriminaliteit.

Bron: ThePixelman, PixabayBron: ThePixelman, Pixabay
Minder Amerikaanse militaire aanwezigheid
Trump wil dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in oorlogsgebieden minder vanzelfsprekend wordt. Hij wil dat andere landen, zoals rijke Europese landen, in sommige oorlogsgebieden ook meer militair aanwezig zijn. Trump wil het Amerikaanse leger zelfs terugtrekken uit Irak en Afghanistan, zodat de machtsbalans in deze landen weer kan herstellen. Bovendien is de hoofdreden hiervoor dat Trump het onzin vindt om miljarden uit te geven aan de oorlogen in Irak en Afghanistan, omdat de situatie in deze landen volgens Trump door de Amerikaanse militaire inzet niet is verbeterd.

De NAVO

Ook wil Trump er op gaan letten dat NAVO-lidstaten zich goed aan de regels houden. Zo moeten ze allemaal 2% van het bruto binnenlandsproduct (BBP) besteden aan wapens. Mocht dit niet het geval zijn, dan is er een kans dan de VS de desbetreffende NAVO-lidstaten niet zal steunen mochten ze ooit worden aangevallen.

Iedere burger moet zich kunnen verdedigen

Trump vindt dat elke burger zichzelf goed moet kunnen verdedigen. Hij is voorstander van het Second Amendement (de Amerikaanse wapenwet) en is van mening dat de politie niet altijd iedere burger kan verdedigen en de burger zichzelf dan moet kunnen verdedigen met een wapen.

Economie

Trump heeft grootse plannen voor de Amerikaanse economie. Hij belooft er voor te zorgen dat de economische groei onder zijn presidentschap (van 2017 tot en met 2020) elk jaar minimaal 3,5% is, dat er tot en met het jaar 2027 25 miljoen extra banen bij komen in de VS en dat het minimum loon stijgt van $7,25 p/u naar $10 p/u.

Belastingen

Trump wil de inkomstenbelasting gaan verlagen, door het aantal belastingschijven van zeven terug te brengen naar drie. De schijven worden dan 12%, 25% en 33%, voorheen was het hoogste tarief 39,6%. Ook wil hij bedrijven minder belasting laten betalen, de winstbelasting voor bedrijven moet van 35% naar 15% gaan. Hierdoor denkt hij veel internationale bedrijven naar de VS te lokken en dus ook meer banen te creëren.
Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Investeren in de infrastructuur
Trump wil veel geld investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Volgens hem heeft de infrastructuur een grote opknapbeurt nodig en is er veel achterstallig onderhoud. Hij wil dit betalen door middel van een investeringsfonds, waar veel bedrijven in kunnen investeren en waar ook geld uit de staatskas wordt ingelegd. Dit project moet veel werkgelegenheid gaan opleveren.

Gezondheidszorg

Trump wil de gezondheidszorg betaalbaarder maken en de kwaliteit verbeteren.

Obamacare afschaffen

De Affordable Care Act, ook wel Obamacare genoemd, was een speerpunt van Trumps voorganger Obama. Iedereen moest verplicht een zorgverzekering hebben. Trump wil de Obamacare weer afschaffen, omdat het mensen teveel geld kost. Er zouden volgens Trump mensen zijn die meerdere banen hebben, om alleen al de Obamacare te betalen. Trump wil zijn eigen idee invoeren, genaamd Health Savings Account, wat dit precies inhoudt was tijdens de verkiezingen in 2016 nog niet bekend.

Zevenpuntenplan

Trump heeft een zevenpuntenplan opgesteld om de gezondheidszorg te verbeteren, het eerste punt is het afschaffen van de Obamacare. Het tweede punt is het veranderen van de bestaande gezondheidswetten zodat zorgverzekeringen niet alleen binnen staten met elkaar kunnen concurreren maar ook nationaal. Hierdoor wil Trump dat er nationale concurrentie ontstaat en de prijzen van de verzekeringen omlaag gaan. Hij wil dat het mogelijk wordt om de verzekeringspremies van de belasting af te trekken, bedrijven mogen dit al, maar Trump wil dit voor elk individu mogelijk maken. Ook wil hij investeringen van individuen in zorgverzekeringen belastingvrij maken en wil hij zorgen voor transparantie op de zorgverzekeringenmarkt. Tenslotte wil hij de administratie van de zorgverzekeringen decentraliseren op staatsniveau en hij wil eerlijke concurrentie op de medicijnenmarkt.
Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Immigratie

Trump wil een strenger immigratiebeleid, dat ervoor zorgt dat de VS veel geld kan besparen op het gebied van immigratie.

Streng tegen moslims

Zo wilde Trump een totaal inreisverbod voor alle moslims, omdat er onder moslims veel haat zou zijn tegen Amerikanen. De nacht dat Trump als president werd gekozen, verdween deze verkiezingsbelofte van zijn website. Desondanks heeft hij nog steeds ideeën over een strikt immigratiebeleid, hij wil immigranten gaan selecteren. Alleen immigranten die grote kans hebben om succesvol en financieel onafhankelijk te worden mogen de VS binnenkomen.

Muur op de Mexicaanse grens

Bovendien was er nog de controversiële verkiezingsbelofte over een muur tussen Mexico en de VS. Trump wil een muur op deze grens bouwen die wordt gefinancierd door Mexico. Dat zou er onder meer voor zorgen dat er minder illegale Mexicanen de VS binnen zouden komen. Al tijdens de verkiezingsstrijd in 2016 was er veel commotie rondom deze uitspraak, de president van Mexico liet weten deze muur niet te gaan betalen.

Verkiezingsbeloften inlossen

In hoeverre kan Trump zijn verkiezingsbeloften inlossen? Trump wil met name veel geld investeren, maar waar haalt hij het geld vandaan? Op 20 januari 2017 vindt de inauguratie plaats van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en kan hij tijdens zijn presidentschap van 2017 tot en met 2020 gaan bewijzen dat hij zich aan zijn verkiezingsbeloften houdt.
© 2016 - 2024 Jjsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Decreet of Executive Order van de president van AmerikaIn de eerste weken na het aantreden van Donald Trump als president van Amerika, op 20 januari 2017, ondertekent hij de e…
Donald Trump en de Trump buildings in New YorkDonald Trump is de Amerikaanse vastgoedmagnaat die in de stad New York spreekwoordelijk tegen menig gebouw zijn pootje h…
Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo is op 13 maart 2018 tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (VS) benoemd. Hij volgt Rex…
Tiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump wordt in 1993 geboren als liefdesbaby van Donald Trump en actrice Marla Maples. Dit huwelijk is echter van…

PvdA: Het verkiezingsprogramma voor 2017-2021PvdA: Het verkiezingsprogramma voor 2017-2021De Partij van de Arbeid (PvdA) is opgericht in 1946 en is een fusie van de Sociaal-Democratische Arbeidspartij, de Vrijz…
Bronnen en referenties
 • https://www.bnr.nl/nieuws/internationale-politiek/elections2016/10313588/trump-versus-clinton-verkiezingsbeloften
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4412680/2016/11/10/Trump-schrapt-stilletjes-moslimverbod-van-zijn-site.dhtml
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/09/trump-de-nieuwe-president-die-komt-met-oude-beloften-5208469-a1530975
 • http://daskapital.nl/2016/11/trumps_amerika_de_belangrijkst.html
 • http://noventas.mobi/index.php/hoe-denkt-trump-defensie/
 • http://nos.nl/artikel/2124902-wat-willen-clinton-en-trump-met-de-economie.html
 • https://www.vno-ncw.nl/forum/3-goede-idee%C3%ABn-van-donald-trump-3-hele-slechte
 • https://www.donaldjtrump.com/positions/healthcare-reform
 • Afbeelding bron 1: ThePixelman, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
Jjsh (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.