Hein Roethof, de held rondom preventie van criminaliteit
Weleens gehoord van de Hein Roethofprijs? Überhaupt weleens gehoord van Hein Roethof? Je bent vast niet de enige. Hendrik Jan (Hein) Rutten meergenaamd Roethof was een bekende Nederlandse journalist en politicus. Hij was lid van de Tweede Kamer van 1986 tot 1989. De man deed veel goed voor de Nederlandse politiek.
Indisch recht
Hein Roethof begon zijn carrière aan de Rijks HBS. Na het afronden van deze opleiding stortte hij zich van 1940 tot 1945 op het Indisch recht. Hij studeerde af aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. In 1951 promoveerde Roethof. Als net afgestudeerde knaap vertrok Roethof in 1945 naar Nederlands-Indië. Hier was hij 5 maanden lang ambtenaar bij de Netherlands Indies Civil Administration (NICA). Na deze werkervaring stroomde Roethof door naar de Regerings Voorlichtingsdienst (RVD) in Batavia.
Carrièreswitch 1: journalistiek
Dit was het moment dat Roethof de journalistiek in rolde. Hij werkte een halfjaar lang als adjunct-hoofdredacteur bij het dagblad Warta Indonesia. Ook deze functie voerde Roethof uit in Batavia. Op een gegeven moment vond Roethof dat hij voldoende ervaring had opgedaan en keerde hij terug naar Nederland. Hier kreeg hij een baan bij de Rotterdamsche Courant. Tot 1964 werkte Roethof hier als redacteur. De eerste 7 jaar ontfermde hij zich over het binnenlandse nieuws. Daarna stapte hij over op het politiek nieuws. Roethof werkte 6 jaar op deze redactie.
Liefde voor politiek
Naast redacteur was Roethof van 1952 tot 1956 landelijke voorzitter van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), de jongerenorganisatie van de VVD. Roethof was voorstander van de progressieve koers van de VVD. Dit blijkt onder anderen uit het feit dat hij in 1962/1963 voorzitter was van het Liberaal Democratisch Centrum. Toch was Roethof niet zwaar gebonden aan de VVD, want toen Pieter Oud in 1963 niet opgevolgd werd door de progressieve Henk Korthals maar door Kornelis van der Pols stapte Roethof over naar de PvdA.
Carrièreswitch 2: politiek
Nadat Roethof stopte bij de Rotterdamsche Courant, ging hij aan de slag bij het bureau Internationale Technische Hulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1969 betrad Roethof de Tweede Kamer. Hij vertegenwoordigde nog steeds de PvdA. Tot 1989 was Roethof woordvoerder voor de portefeuilles justitie, media en politie. Roethof hield zich daarna bezig met volksrechtelijke vraagstukken, het stakingsrecht en ambtenaarzaken.
Hein Roethofprijs
Omdat Hein Roethof vertegenwoordiger was voor de portefeuilles justitie en politie was het logisch dat het project dat in 1987 werd geïntroduceerd naar Roethof vernoemd werd. Politiek Nederland ‘ontwierp’ de Hein Roethofprijs om bekendheid te geven aan succesvolle projecten die te maken hebben met de preventie van criminaliteit. Alle genomineerden krijgen een bedrag van € 5.000,00 en de winnaar krijgt € 20.000,00. De winnaar krijgt tevens een beeldje dat ontworpen is door Helen Ferdinand.
Criteria Hein Roethofprijs
Er is een aantal criteria waar een project aan moet voldoen om genomineerd te worden voor de Hein Roethofprijs:
- Het project voorkomt criminaliteit, bevordert sociale veiligheid en/of veiligheidsbeleving.
- De oplossing van het probleem wordt gezocht in participatie vanuit de samenleving.
- Er moet sprake zijn van een samenwerkingsverband.
- Het project moet concrete resultaten opleveren.
- De maatregelen bevorderen het leefklimaat.
- Het project moet hoofdelementen bevatten die elders toepasbaar zijn.
- Het project bestaat al enige tijd en er is vooruitzicht op voortzetting.
Winnaars Hein Roethofprijs 2000 t/m 2015
- 2015: Buurtent (Tilburg) en Bloedlink (Utrecht)
- 2013: Wajaw (Rotterdam)
- 2012: SMS Alert onze (Molen)wijk (Amsterdam)
- 2011: Servilliusstraat/Campus Servillius (Weert)
- 2010: Kleurkracht Escamp/Rolmodellen (Den Haag)
- 2009: Doelbewust (Den Bosch)
- 2008: Jongeren Toezicht Team (Den Haag)
- 2007: Buurtpreventie Bolnes (Ridderkerk)
- 2006: Stadsmariniers (Rotterdam)
- 2005: Aanpak veiligheid/leefbaarheid Hoog Catharijne/Stationsgebied (Utrecht)
- 2004: Jeugdsportfonds (Amsterdam)
- 2003: Tramproject 'Trek die lijn' (Den Haag)
- 2002: Helden rond de velden (Leeuwarden)
- 2001: Nachtpreventie Schilderswijk-West (Den Haag)
- 2000: Marokkaanse buurtvaders (Amsterdam)