Roemenië: wintersport, voetbal, armoe, werk, misdaad?


Roemenië: het land
Nu er Roemenen naar Nederland komen om hier werk te zoeken, om hier te wonen en om hier geld te verdienen, is het wellicht een goed idee ons meer te verdiepen in Roemenië. In 2001 en opnieuw in 2007 gaf het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in samenwerking met de NOVIB in de 'Landenreeks' een boekje uit over dit Oost-Europese land. Dat de NOVIB erbij betrokken is, als organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zegt misschien al genoeg. Is het de moeite waard om er op vakantie te gaan en zo het land beter te leren kennen?Roemenië met als hoofdstad... Boekarest
Wat ik me met enige moeite zelf herinner is dat ik met Aardrijkskunde op de basisschool, toen nog de lagere school geheten, leerde dat de hoofdstad van dit land uh... Boekarest is? Dat moet ik even nakijken. Ja, gelukkig, ik heb het goed. Boekarest is een drukke, dynamische stad. Als toerist kunt u er het Parlementspaleis bezoeken, de vroegere 'woning' van Ceausescu. Ook kunt u naar het Nationale kunstmuseum. De Roemeense schilderkunst van de 19e en 20ste eeuw had een hoog niveau. Maar slentert u ook eens door de stad om een indruk op te doen van de bewoners van Boekarest.
Roemenië en de Zwarte Zee: zonvakanties
Wie van een zonnen houdt in de vakantie, weet misschien dat u er lekker bruin kan worden. Dus: als u zon wilt in de vakantie en u bent nieuwsgierig naar Roemenië, dan kunt u naar de Roemeense oostkust om pootje te baden in de Zwarte Zee!
Roemeense sporten in de Karpaten
Roemenië is een veelzijdig land. Weet u dat u er niet alleen kunt zonnen, maar ook kunt wintersporten? Of wandelen als dat beter bij u past? Voor beide sporten, zowel wintersport als wandelsport, moet u naar de Karpaten.
Berenjacht
Voor wie dat een sport vindt: in bepaalde tijden van het jaar kunt u daar ook op beren jagen. Althans dat kon nog in 2007. Volgens de site 'Is geschiedenis' had Roemenië in 2013 de grootste bruine beren-populatie van Europa (bron: zie bronvermelding onderaan dit artikel). Curieus genoeg komt dat doordat de Roemeense dictator Ceausescu verzot was op beren. Zijn gedrag t.o.v. beren resulteerde uiteindelijk in strenge bescherming van de bruine beer in zijn land.
De Roemeense natuur
Ook natuurliefhebbers kunnen in dit land terecht. Met name de Donaudelta is voor een natuurvakantie de moeite van het bezoeken meer dan waard. Zowel de flora als de fauna zijn uniek. En natuurlijk is de delta van de rivier de Donau zeer rijk aan water: en dus ook aan vis en vogels die net als u zelf erg van vis houden: lepelaars bijvoorbeeld en soms een kolonie pelikanen!
Vervoer en verkeer in Roemenië
Hoe reist u van A naar B in Roemenië? Met de auto, de trein, het vliegtuig of met particuliere pendelbussen.Auto rijden
Roemenië kent niet veel goede snelwegen. Het wegdek kan er slecht zijn en het schijnt dat 'de' Roemenen er een vrijgevochten rijstijl op nahouden. Vrijer in elk geval dan veel Nederlanders gewend zijn. Omdat dit Oost-Europese land een agrarisch land is, rijden er ook boerenkarren op de wegen, onverlicht en traag. Houd u rekening met de boeren: die moeten hun werk doen. Als toerist heeft u toch geen haast?
Treinreizen
U verwacht het misschien niet, maar u kunt in dit land uitstekend met de trein reizen. Er is behoorlijk geïnvesteerd door de Roemeense spoorwegen, maar treinreizen zijn er niet goedkoop.
Tarom, de Roemeense luchtvaartmaatschappij
Als u een voorkeur heeft voor vliegen, voor de langere afstanden, of u durft niet goed met de auto te rijden in een vreemd land, dan kunt u voor de lange afstanden kiezen voor reizen met de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom. De ze luchtvaartmaatschappij heeft diverse binnenlandse vluchten.
Bussen
Wel goedkoop en dus populair zijn de particuliere pendeldiensten met busjes in Roemenië. De nationale bussen, de overheidsbussen, zijn over het algemeen oud en daarom geen serieuze concurrent van het particuliere busvervoer.