Gerechtspsychiater in België

Iedereen kent een psychiater, degene die in je hoofd moet kijken. Maar wat doet die in ons gerechtssysteem. Een vraag die best raar kan klinken, maar in elke rechtszaak waarbij een misdrijf of misdaad wordt geoordeeld heeft er een. Hoe gaat hij te werk en wat moet hij doen in een rechtszaak?

Wat doet een gerechtspsychiater?

Een gerechtspsychiater wordt aangesteld door een onderzoeksrechter ( degene die het onderzoek moet leiden en verantwoording heeft voor het onderzoek). Samen met een andere gerechtspsychiater moeten ze erachter komen of de verdachte wist wat hij deed op het moment van de feiten. Ook wordt er een psycholoog ingeschakeld om het karakter te ontdekken. Door geldgebrek en bezuinigingen zijn het aantal rechtspsychiater opgeschroefd van 3 naar 2. Ook omdat het een knelpuntberoep is, wordt het in de toekomst moeilijk om 2 gerechtspsychiater te houden per rechtszaak. Een gerechtspsychiater moet vooral neutraal blijven om zijn objectiviteit niet te beïnvloeden.
Een psychiater luistert vooral naar het levensverhaal en maakt persoonlijk contact met de verdachte.Zo kunnen ze afleiden of een mogelijke stoornis een link heeft met de feiten.
Een psycholoog moet er achter komen óf de verdachte een stoornis heeft. Dit gebeurt meestal met de Rorschachtest. Dit is een test die de geestentoestand weergeeft aan de hand van inktvlekken.

Toerekeningsvatbaar of ontoerekeningsvatbaar?

België kent enkel het systeem van toerekeningsvatbaar en ontoerekeningsvatbaar. Dit houdt eigenlijk zwart-wit in. Je bent toerekeningsvatbaar of niet.
Onder toerekeningsvatbaar wordt bedoeld dat de verdachte wist wat hij deed toen hij de feiten pleegde.
In Nederland kent men 5 gradaties in toerekeningsvatbaarheid.
  • volledig toerekeningsvatbaar
  • enigszins verminderd toerekeningsvatbaar
  • verminderd toerekeningsvatbaar
  • sterk verminderd toerekeningsvatbaar
  • volledig ontoerekeningsvatbaar
De grens tussen deze is minder gedefinieerd , maar zijn meer grijsgebieden.

De procedure

  1. De verdachte zijn verhaal laten doen en niet inmengen in het verhaal.Wanneer de verdachte erg op zich zelf gericht is gaat de gerecht psychiater meer zijn ego strelen om te zien als het echt is.
  2. De psychiater doet meer gesprekken voeren om zijn vermoeden te laten kloppen.
  3. In onder leg met andere psychiaters en 1 psycholoog als hij toerekeningsvatbaar is. Artikel 71 : ď Er is geen misdrijf als iemand zich : Onder dwang de feiten pleegde of in een toestand van krankzinnigheid bevond.
  4. Ze moeten er achter komen of de verdachte op het moment helder of niet helder was, en daarna ook nog. Want als de verdachte niet helder was op het moment van de feiten gaat hij vrijuit en als hij er na niet meer helder is wordt hij geïnterneerd.
  5. Is de verdachte toerekeningsvatbaar? JA?--> gewone cel/rechtszaak. NEE--> interneren ( in een instelling levenslang).
De procedure in België en Nederland zijn identiek aan elkaar.

Belang van de uitspraak?

Op zicht is de uitspraak een advies en kan de rechter en/of jury doen wat zij er mee willen doen. Ze kunnen het meenemen in hun uitspraak of het opzij liggen. De rechtspsychiater kan daar niets aan doen. Maar 95-99% van de uitspraken wordt mee genomen in de uitspraak van de jury en rechter.
De rol van een gerechtspsychiater heeft eigenlijk een grote rol in een rechtszaak. maar het belangrijkste in zijn objectiviteit jegens de verdachte!
© 2013 - 2024 Sakurai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Ovenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachipsOvenschotel, hapje of avondmaaltijd: Salsa met tortillachipsZin in een lekker snack, zoek je iets voor op een feestje of wil je eens wat anders eten vanavond? Houd je van burrito's…
Het verhaal achter tiramisuTiramisu is een uiterst populair dessert, afkomstig uit Italië. Karakteristieke ingrediënten van dit dessert zijn mascar…

Een krachtmeting tussen Noord- en Zuid-KoreaOoit, tot een eeuw geleden, was Korea een kluizenaarskoninkrijk. Inmiddels is het schiereiland opgedeeld in twee naties:…
Watergate: de inbraak die leidde tot het aftreden van NixonWatergate: de inbraak die leidde tot het aftreden van NixonZaterdag 17 juni 1972. Om half drie in de ochtend worden vijf mannen gearresteerd tijdens een inbraak. Hun doel is het n…
Sakurai (2 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.