Goelag: werkkampen in de Sovjet-Unie

Goelag: werkkampen in de Sovjet-Unie De Sovjet-Unie, onder leiding van Josef Stalin, onderdrukte een deel van haar bevolking jarenlang in werkkampen, goelags genaamd. Na de dood van Stalin in 1953 werd duidelijk wat voor gruwelijke taferelen zich hebben afgespeeld in de goelags. Dit artikel geeft een uitzetting over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Sovjet-Unie.

De beginjaren

In 1930 werd in de Sovjet-Unie een overheidsdienst opgericht die zorg moest dragen voor de 'opvoeding' van bepaalde groepen burgers. Deze dienst, goelag genaamd, moest deze groepen organiseren in speciaal ingerichte werkkampen, ver van de bewoonde wereld in de Sovjet-Unie. De belangrijkste doelen van deze kampen waren naast het opvoedkundige karakter:

  • De ontwikkeling van hulpbronnen voor de Sovjet-Unie.
  • Het graven van kanalen.
  • Het bouwen van steden.

Deze doelstellingen moesten worden behaald met behulp van dwangmatige arbeid. In de eerste jaren bestonden de goelags uit enkele honderdduizenden mensen. Deze mensen kwamen uit alle sociale groepen van de samenleving; boeren, gehandicapten, edellieden, arbeiders, ondernemers en staatvijanden die heulden met het Westen. Het Sovjet regime onder leiding van Josef Stalin had daarbij alle vrijheid om haar burgers naar de goelags te sturen. Artikel 58 gaf de regering het recht om alle 'staatsvijanden' naar de werkkampen te deporteren. Dit wetsartikel werd nogal ruim opgevat, aangezien er in totaal maar liefst 18 miljoen burgers in de kampen terecht zouden komen.

De oorlogsjaren (1940-1945)

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de mensen die gevangen zaten in de goelags ingezet voor het Rode Leger. De strijd tegen nazi-Duitsland kreeg in deze tijd alle prioriteit. De leiding van de goelags selecteerde daarbij alleen de sterke mannen die goed genoeg waren om de strijd aan te kunnen. De rest van de gevangenen bleef achter in de kampen en kreeg te maken met grote hongersnood, slechte kleding en zware mishandelingen. De goelags raakten in deze periode ook dermate vol dat de productiviteit sterk afnam. Het werd steeds moeilijker voor de leiding om de organisatie in de goelags te handhaven. Dit leidde ertoe dat er executies plaatsvonden om de zaak nog enigszins in de hand te kunnen houden.

1953: De afbouw

Na de dood van Stalin in 1953 werden de goelags langzaamaan afgebouwd. De nieuwe leider Chroejtsjov wilde het liefst zo snel mogelijk af van de werkkampen en benadrukte dat dit het werk van zijn voorganger was. In de periode 1930-1953 werden maar liefst 28 miljoen mensen in de werkkampen geplaatst. Er vonden 800.000 executies plaats en 3 miljoen mensen vonden de dood. De meeste overlevenden hielden lang trauma's en psychische klachten over als gevolg van de verschrikkingen in de goelags. Aleksandr Solzjenitsyn was één van de overlevenden en schreef hier een boek over. Zijn gruwelijke ervaringen heeft hij in zijn boek Goelag Archipel uiteengezet. Dit boek wordt tot op de dag van vandaag wereldwijd nog veel gelezen.
© 2013 - 2025 Franks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten kampen in Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog is de grootste oorlog van de laatste 100 jaar. Door de Duitsers werden er in ons land verschillen…
Theodore Dalrymple: Beschaving, of wat er van over isrecensieTheodore Dalrymple: Beschaving, of wat er van over is'Beschaving, of wat er van over is' door Theodore Dalrymple. De Britse psychiater Theodore Dalrymple werd in ons land be…
De Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan. De archipel behoort tot Portugal en is zowel ’s zomers als ’s winters…
Joodse werkkampenNamen als Sobibor en Auschwitz zijn bij vrijwel iedereen bekend als de kampen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer d…

De opkomst van het CommunismeDe opkomst van het CommunismeDe Rode Revolutie wordt het ook wel genoemd: De opkomst van de Communisme. Zo'n 90 jaar geleden maakte het Communisme zi…
Antonio Gramsci, het realisme en culturele hegemonieAntonio Gramsci, het realisme en culturele hegemonieAntonio Gramsci (1891-1937) wordt gezien als een van de belangrijkste Marxisten. Hij was een van de oprichters van de Co…
Franks (18 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.