10 tips om te zorgen dat je kind wél naar je luistert
Iedere ouder kent het wel. Je kind rent schreeuwend door de supermarkt, en je bent de controle even kwijt. Wanneer je je kind iets wil vertellen lijkt hij niet te luisteren. In dit artikel vind je 10 tips om beter door te dringen tot je kind.
Tip 1: Vraag de aandacht
Voor je je boodschap overbrengt aan je kind zorg je dat je op ooghoogte van het kind komt om zijn aandacht te krijgen. Vraag hem om je aandacht. Zorg dat het oogcontact niet zo intens is dat het kind het bedreigend kan opvatten. Open je vraag met de naam van je kind, "Jantje, wil je.."
Tip 2: Hou het kort!
Hou de boodschap kort en simpel. Teveel willen zeggen ineens is een veel gemaakte fout. Het geeft je kind het gevoel dat je niet precies weet wat je wil zeggen, en kind raakt dan snel afgeleid. Probeer je boodschap in één zin samen te vatten, en gebruik zoveel mogelijk woorden van één lettergreep.
Tip 3: Herhalen van de vraag
Vraag je kind om te herhalen wat je hebt gezegd. Gaat dit niet, dan was het te lang of te ingewikkeld, en ga je terug naar Tip 2.
Tip 4: Doe een goed aanbod
Je kunt in overleg met een kind van twee of drie jaar, om machtsstrijd te voorkomen. Geeft het kind een reden om het gevraagde te doen. Bijvoorbeeld: "als je je nu aankleed, kun je zo buitenspelen". Dit geeft het kind een reden om uit zijn machtspositie te komen en te doen wat je wil dat hij doet.
Tip 4: Begin je zinnen met "Ik wil"
Leg de boodschap bij jezelf. In plaats van "ga zitten" kun je zeggen "ik wil dat je gaat zitten". Dit werkt vooral goed bij kinderen die wel willen doen wat je zegt maar er niet van houden gecommandeerd te worden. Door te zeggen "Ik wil.." geef je een reden om je bevel op te volgen in plaats van alleen maar een bevel.
Tip 5: Geef keuzes
"wil je een boterham met jam of met kaas" of "wil je eerst je pyjama aan of eerst je tanden poetsen". Door je kind een keuze te geven tussen twee wenselijke dingen heeft je kind het gevoel inspraak te hebben en serieus genomen te worden.
Tip 6: Praat correct
Ook een twee jaar oud kind kan leren "alstublieft" te zeggen. Verwacht van je kind dat het beleeft is. Manieren zijn geen keuze. Praat met je kind zoals je zou willen dat het met jou praat.
Tip 7: Kies je moment
Wanneer je kind moe is of honger heeft is het niet het beste moment om belerende gesprekken te voeren. De concentratie is laag en niets van wat je zegt zal blijven hangen.
Tip 8: Herhalen
Jonge kinderen moet je soms 100 keer iets zeggen. Herhaal bij jonge kinderen steeds weer wat je wil. Bij oudere kinderen en pubers kan dit juist weer overkomen als zeuren, probeer dan niet teveel te herhalen.
Tip 9: Ga niet discussie
Probeer niet te verzanden in een "welles nietes" discussie met je kind. Als ergens niet over te discussiëren valt geef dan aan "ik verander niet van mening, hier moet je het mee doen". Laat met je stemgebruik merken dat het het meent.
Tip 10: Luisteren
Probeer goed te luisteren naar je kind en geef hem de ruimte om te vertellen. Neem je kind serieus als hij iets aangeeft.