Faalangst, een vervelend iets!

Faalangst is een angst, een angst om te falen. Heb je faalangst, dan ben je bang om te falen en blokkeer je helemaal. Wat is het precies, hoe herken je het en wat kun je eraan doen.

Wat is het?

Zoals gezegd is faalangst een angst om te falen, bang zijn om fouten te maken. Je blokkeert jezelf en je kunt niet meer helder nadenken. Faalangst kan op twee manieren geuit worden:
  • Passie faalangst: dit komt vooral voor in situaties die belangrijk zijn, bijvoorbeeld examens of een lastige opdracht op het werk. Op dat moment vergeet je dingen die je normaal wél zou weten. Je gaat transpireren, krijgt gekke gedachten, je hard gaat snel kloppen, je stelt vragen/ opdracht uit. Het kan ook voorkomen dat je gaat hyperventileren, er wordt namelijk veel adrenaline aangemaakt in je lichaam, waardoor je weg wilt uit de situatie, dit gaat meestal niet en blokkeert dus.
  • Actieve faalangst: dit kun je vergelijken met positieve faalangst. Dat houdt dus in dat je juist beter functioneert dan in normale situaties.

Hoe herken je het

Je hebt een examen/ test en je hebt je heel goed voorbereidt, alles ken je uit je hoofd, je hebt opdrachten geoefend en behaalde steeds goede resultaten. Vlak voor het examen neem je alles nog even door. Op dat moment merk je dat je niet meer alles weet. Je bent het ineens kwijt! Aan de mensen om je heen ga je vragen stellen, maar zij besteden geen aandacht eraan, zij zijn relaxed en snappen niet dat je zo zit te stressen. Je begint heel erg aan jezelf te twijfelen. Eenmaal in het lokaal neem je in je hoofd alles nog door, maar je kunt je nu niks meer herinneren. Je probeert je zelf rustig te krijgen. Het examen ligt voor je op tafel. Je begint als een gék te schrijven en kijkt af en toe in paniek om je heen, omdat je het gevoel hebt dat iedereen veel verder is als jou.

Eenmaal bezig blijkt dus dat je écht niks meer weet, zelfs de makkelijke vragen niet. Op dat moment ga je jezelf heel erg op lopen winden, je gaat zweten, gaat denken wat er zal gebeuren als je dit examen niet haalt… en ondertussen loopt de klok maar door! Als de examentijd is afgelopen, lever je het in. Leeg loop je het lokaal uit en vraagt je af waarom je niks meer wist. Thuis leg je de situatie uit en ineens weet je de antwoorden weer! Wat was er aan de hand met mij? Had ik een black out tijdens een belangrijk examen?

De soorten faalangst

De indeling van de soorten faalangst is gemaakt op basis van waar je bang voor bent.

Motorische faalangst

Motorische faalangst is een faalangst die voorkomt bij kinderen en volwassenen die bang zijn om hun lichaam te gebruiken. Bij gym bijvoorbeeld.
Je ondergaat veel angst, waardoor je je spieren samenspant en je bent dus niet in staat om ‘normaal’ te functioneren.

Sociale faalangst

Deze faalangst is vooral onder kinderen. Zij hebben problemen om contact te maken met medeleerlingen en angst om fouten te maken voor de ogen van klasgenoten. Bijvoorbeeld bij een spreekbeurt.

Cognitieve faalangst

Dit is de faalangst waar men het snelste aan denkt. De angst dus voor examens/ opdrachten. Je bent bang dat je het niet kan, je denkt dat je het examen niet zal snappen, je weet al zeker dat je een onvoldoende gaat halen. Tijdens het examen maak je adrenaline aan, hierdoor wordt alles chaotisch, krijg je haast en haal je ook een onvoldoende.

Wat kun je eraan doen/ Eigen ervaring

Sommige scholen organiseren faalangsttraining. Zelf heb ik dit ook gehad. In het begin vond ik het helemaal niet leuk en wilde ik eigenlijk op die dag niet naar school. Het is heel moeilijk om met faalangst geconfronteerd te worden. Eenmaal de eerste training gehad te hebben, vond ik het best leuk. Je zit daar met een kleine groep van 6 man. En je praat, heel veel. Niemand wil natuurlijk erover praten en iedereen wacht tot iemand anders iets zegt. Er wordt besproken in welke situatie je geen controle meer hebt en het gevoel hebt dat je niks meer kan. Dan kom je erachter dat vele hetzelfde hebben als jezelf en dat lucht toch wel op. Je krijgt diverse opdrachten voor thuis. Een opdracht waar je op moet schrijven wat jouw angsten zijn, wat je graag zou willen, wat je wilt veranderen en wat je de laatste tijd opvalt.

Na een week ga je die opdracht bespreken en wordt je met alles geconfronteerd. Dit doet wel pijn om te bespreken, iedereen luistert naar jou en de lerares vraagt jou dingen waar je eigenlijk geen antwoord op wilt geven. Maar er zijn ook leuke opdrachten. Je krijgt bijvoorbeeld een A-3 vel, hierop moet je plaatjes plakken die jouw aanspreken, waar je je goed bijvoelt en woorden erbij schrijven die in je opkomen. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar het is een zinvolle opdracht. Na twee weken worden alle A-3 vellen neergelegd en loop je rond om te kijken wat iedereen heeft gemaakt. Daarna ga je dit met de hele groep bespreken. Zo leer je iemand op een hele andere manier kennen en ga je meer open staan voor iedereen.

Tevens hebben we ademhalingsoefeningen gehad. In het begin denk je ‘Wat moet ik daar nou mee?’ Maar met zo’n oefening leer je je helemaal van top tot teen te ontspannen en te relaxen. Dit is dus heel zinvol tijdens een examen. Vlak voordat je begint doe je de oefening en je bent geheel ontspannen. Ik wist niet wat me overkwam. Maar ook de avond vóór het examen kun je het gebruiken. Als je niet kunt slapen, helpt een ademhalingsoefening ook zeker om rustig in slaap te vallen.

Er zijn ook hulpmiddelen die mensen kunnen gebruiken om rustig te worden. Degene die ik gebruikte waren druppeltjes: Bach Remedie. Dit zijn druppeltjes gebaseerd op kruiden, dus geheel natuurlijk en niets chemisch. En écht, het helpt.

Wat ik heb ondervonden van een faalangsttraining, is dat het heel zinvol is! Na 20 weken lang deze training te volgen (1 keer in de week) was ik van mijn faalangst af! Ik geef toe, het is heel confronterend en natuurlijk zijn er ook tranen gevallen tijdens de training. Maar het is een kwestie van doorzetten en geloof me, je wílt er wel van af als je het hebt! Dus voor de mensen die faalangst hebben, zoek iemand die faalangsttraining geeft en doe het! Een betere manier is er niet.

Mochten jullie nog vragen hebben, stel ze gerust. Graag wil ik vragen beantwoorden of tips geven.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bach bloesems bij huisdierenBach bloesems bij huisdierenBach bloesems zijn een zeer gekend gegeven in de wereld van de homeopathie. Deze Bach bloesems pakken emotionele en fysi…
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst, hoe ga je er mee om?Faalangst kan diverse oorzaken hebben. Het wordt pas echt een probleem wanneer faalangst een verlammend effect op iemand…

Communicatie met kinderen met gedragsstoornissenCommunicatie met kinderen met gedragsstoornissenKinderen met gedragsstoornissen hebben behoefte aan duidelijkheid in de taal. Ze vinden het moeilijker om instructies te…
Zindelijkheidstraining voor kinderenZindelijkheidstraining voor kinderenWanneer leer je je kind op het potje gaan? Hoe krijg je je kind uit de luiers? Is het normaal dat je kind nog niet zinde…
Reacties

Yasmin, 28-10-2008
Hallo,
ik ben Yasmin, en heb zelf wel een beetje last van faalangst, ik ben er in de eerste voor geholpen, en ik deed die ademshalingsoefeningen, maarik weet niet meer zo goed hoe ik dat moet doen, kunt u mij dit doorgeven? Reactie infoteur, 05-11-2008
Dag Yasmin,

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen.
Als je bijvoorbeeld een examen hebt en je bent onrustig, kan je deze oefening doen:
Ga op je stoel zitten en sluit je ogen. Span je tenen aan, concentreer je hierop, houd het even vast en ontspan dan. Span daarna je kuiten aan, concentreer erop, houd even vast en ontspan dan. Zo doe je dit tot je je armen ook hebt gedaan.

Dit vond ik een goede oefening.

Ik had ook een bandje met muziek erop en daarbij deed ik ook oefeningen. Maar dit was specifiek gericht op het bandje, dus dat is een beetje lastig.

Succes ermee!
Als je nog andere oefeningen wilt, zal ik ze geven.

Groetjes Jootje

Ramon, 25-08-2008
Heey, ik hb ook last van faalangst (nog steeds). Ik zit nu in de 4e. In de 1e heb ik zo'n training gevolgd op school. Het hielp de afgelopen jaren erg goed, maar nu moet ik naar een andere school en krijg ik er weer last van. Ik praat er wel over en dat lucht wel op, maar haalt het niet helemaal weg. Soms wil ik al niet eens meer alleen thuis zijn omdat ik dan bang ben dat ik niets of te weinig an mijn huiswerk ga doen of dat ik weer zo'n reactie krijg. Ik heb het meestal alleen na de vakanties, maar ik weet niet hoe dit verder gaat. Ik ben bang dat het de hele tijd terug blijft komen en na iedere vakantie weer zoeits heb. Misschien dat jij wat tips voor me hebt? Reactie infoteur, 31-08-2008
Hey Ramon,

Bedankt voor je reactie!
Lastig dat het weer een beetje terug komt. Het is inderdaad goed om er over te praten, zo weten de mensen in je omgeving wat er aan de hand is. Is er bij jouw op school (op je nieuwe school) ook zo'n vertrouwenspersoon, of iemand die faalangsttraining geeft? Zoja, ga met diegene om tafel zitten en probeer uit te leggen wat er aan de hand is. Zij hebben daar veel ervaring mee en weten wat je het beste kunt doen.

Ik wens je heel veel succes en het komt allemaal goed! Geloof me.

Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.