Als je peuter niet wil eten

Als je peuter niet wil eten Kinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een probleem als er andere symptomen optreden. Lees hier ook hoe je handig gebruik kunt maken van snacks bij kinderen.

Hoeveel moet mijn kind eten?

De hoeveel voedsel dat je kind per keer eet, kan per dag zeer verschillend zijn. Maak je geen zorgen als het lijkt erop dat je kind niet genoeg eet tijdens een maaltijd. Kinderen compenseren dit vaak bij de volgende maaltijd. Als uw kind veel energie heeft en groeit, dan in hij of zij het waarschijnlijk gezond. Praat met uw arts als zorgen heeft over het tempo waarmee je kind groeit of als je bang bent dat kieskeurig eten, de groei van uw kind vertraagd heeft.

Wat kan ik doen als mijn kind een kieskeurige eter is?

Zolang uw kind voedzame voedingsmiddelen kiest, kunt u hem of haar laten kiezen wat hij of zij wil eten. Soms lust uw kind wilt een bepaald product wel en een tijdje later weer niet. Probeer uw kind smaken te laten verkennen in zijn eigen tempo. Het zal niet helpen om te eisen dat uw kind de smaak van nieuwe producten gelijk lekker vind.

Serveer producten voor uw peuter apart

Het kan nodig zijn om de verschillende maaltijdcomponenten los van elkaar aan te bieden. Dit is handig om er voor te zorgen dat het kind voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Bijvoorbeeld, als je een rundvlees stoofpot voor het diner hebt en je kind alleen aardappelen en wortelen lust, moet je sommige van deze groenten apart van de stoofpot koken, zodat je kind ze zal eten.
Je moet ook het goede voorbeeld geven aan je kind. Als hij of zij ziet dat je een verscheidenheid van gezonde voedingsmiddelen eet, zal hij of zij eerder geneigd zijn om deze producten eens te proberen.

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te eten?

Biedt uw kind eten aan dat lekker is en er goed uit ziet, en bied hem de juiste hoeveelheid aan. Een goede vuistregel is het aanbieden van 1 eetlepel van elk soort voedsel voor elk jaar van de leeftijd van uw kind. Als uw kind nog steeds honger heeft, kunt u van altijd meer geven. Forceer uw kind niet om zijn bord leeg te eten. Zodra hij of zij geen trek meer heeft, moet je het kind toestaan om te stoppen met eten.

Omkopen van je kind

Probeer om je kind niet om te kopen. (zoals het aanbieden van dessert als beloning). Bedreigingen of straffen zijn geen goede ideeën. Als uw kind niet wil eten kun je de weigering het beste gewoon accepteren. Ga ook geen strijd aan als een kind zijn bord niet leeg eet.

Hoe zit het met snacks bij kinderen en peuters?

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen maaltijden en snacks. Geef u kind wat te eten als hij trek heeft maar doe dit niet vlak voor een maaltijd. Een snack hoeft immers geen maaltijd te vervangen. Als uw kind hongerig aan tafel gaat, heeft hij of zij meer kans om de maaltijd op te eten.
Als uw kind geen eten bij de maaltijd heeft genomen, kunt u hem een voedzame snack bieden, zoals vers fruit, groenten of crackers. Doe dit ongeveer een uurtje na de maaltijd. Een kind zal meestal eten bij de tweede maaltijd. Met deze aanpak kunt u er zeker van zijn dat uw kind niet hongerig zal zijn.
© 2010 - 2020 Bastiaan271, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan eetproblemen bij jonge kinderen?Eetproblemen bij jonge kinderen, in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, zijn een veel voorkomend verschijnsel. De eetproblemen…
Aan tafel! Eetproblemen bij peutersIn het begin lijkt je kindje alles te eten, maar na ongeveer 1,5 jaar kan er iets veranderen. Veel kinderen beginnen dan…
Het opvoeden van peuters - peuters die niet willen etenEr is soms veel fantasie, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig om een peuter aan het eten te krijgen. Voor vele oud…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…

Waarom kinderen liegenWaarom kinderen liegenKinderen liegen wel eens. Niet alle kinderen doen dit opzettelijk. Liegen bij kinderen kun je eenvoudig verhelpen, door…
Een zwemdiploma halenEen zwemdiploma halenZwemles voor kinderen, hier kun je vinden wat je moet kunnen voor het A-diploma, op welke leeftijd kinderen met zwemles…

Reageer op het artikel "Als je peuter niet wil eten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pepijn Leupen, 11-09-2010 14:34 #1
Waarom is het erg als je kind niet eet eigelijk alleen omdat je je als ouder zorgen maakt 70% van de kinderen tussen de 4 en 7 jaar lijd aan neofobie ja ze hebben er zelfs een echte naam voor. Ik ben hetzelfde als de meeste ouders je bent met kind lief de hele dag bezig met de maaltijd die je 's avonds gaat eten. Je pakt het kookboek van Jamie Oliver kinder editie je gaat samen met je kind boodschappen doen koken toetje uitzoeken en eten nou ja alles behalve eten. Ik heb alles geprobeerd maar niets hielp nu is het wel zo dat mijn dochter niet heel mager of ziek is en dus wel genoeg binnen krijgt. je kind eet over de hele dag meer dan dat je denkt schrijf het maar eens op en probeer die hoeveelheid zelf ook eens in verhouding en kijk dan of je nog honger hebt bij het avond eten. Ik heb voor onze gezelligheid aan tafel een spelletje bedacht dit werkte zo goed dat we het spelletje in productie hebben genomen en we zijn de verkoop gestart met groot succes het ligt nu al in zo'n 26 winkels en we zijn nog maar 3 weken bezig het is ook te koop op onze webshop. Ik weet niet of ik reclame mag maken google anders even op mangigi dan kom je er vanzelf er staat ook een heel leuk filmpje op dan kan je goed zien hoe het werkt. We hebben het ook voorgelegd bij het voedingscentrum en ook zij waren reuze enthousiast. Ik hoop dat het jullie allemaal helpt het is gewoon niet leuk als je je zorgen maakt over je kind op wat voor manier dan ook.

Infoteur: Bastiaan271
Gepubliceerd: 06-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Reacties: 1
Schrijf mee!