Verstandelijke handicap: Het Syndroom van Down

Veelal zijn er oorzaken aan te wijzen voor een verstandelijke handicap. Zo kan het voor de geboorte, tijdens en na de geboorte op allerlei manieren mis gaan. Bij syndromen is het heel duidelijk waar de oorzaak ligt, er is iets misgegaan in het lichaam van de baby voor dat deze geboren is. Een syndroom is een vaste combinatie van een aantal symptomen waarbij de oorzaak voor de geboorte ligt.

Oorzaken van het syndroom van down

De meest voorkomende vorm van het down- syndroom is de trisomie- 21. Het 21e chromosoom is niet in tweevoud, maar in drievoud in iedere lichaamscel aanwezig. De oorzaak is dat de cellen voor of vlak na de bevruchting zich anders zijn gaan delen. Soms zijn er naast de cellen met trisomie- 21 ook normale cellen in het lichaam aanwezig, dit heet mosaïcisme. Als materiaal van een chromosoom afbreekt en vast raakt op een ander chromosoom heet dit translocatie. Bij ongeveer 4% van de gevallen met het down- syndroom is dit gebeurd. Bij translocatie gaat het om een erfelijke vorm van het syndroom van down. In de andere gevallen is het syndroom niet erfelijk.

De kans op het krijgen van een kind met down- syndroom stijgt met de leeftijd van de ouders. Bij vrouwen die ouder zijn dan 40 is de kans ongeveer 1%. Bij vrouwen die ouder zijn dan 45 is de kans ongeveer 2%. Het is echter niet uitgesloten dat jonge moeders geen kindje met het down- syndroom kunnen krijgen.

Kenmerken van mensen met het down- syndroom

  • Kleine gestalte
  • Brede neusrug
  • Plooi aan de binnenkant van het oog
  • Dikke en gegroefde tong
  • Vaak openhangende mond
  • Huidplooi over de breedte van de handpalm
  • Hartgebrek (in 50% van de gevallen)
  • Gezichts- en gehoorproblemen
  • Verhoogde kans op leukemie
  • Spierslapte waardoor meer kans op spraakproblemen
  • Op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer

Het down syndroom vroeger

Vroeger werden mensen met het down syndroom mongooltjes genoemd. Dit kwam omdat ze dachten dan het ging om een stap terug in de evolutie. Van het superieure ras (blond haar, blauwe ogen etc.) naar de Aziaten. Ze leken namelijk erg op de Aziaten vanwege de stand van de ogen. In die tijd werden de Aziaten nog mongolen genoemd. Nu spreken we alleen van mongolen als we de inwoners van Mongolië bedoelen. Het woord mongool is een veelgebruikt scheldwoord geworden in Nederland. Toch is het nog wel eens zo, ondanks dat de term Downsyndroom bijna bij iedereen wel bekend is, dat een kindje met down een mongooltje genoemd wordt. Sommige ouders vinden dit helemaal niet erg, maar het is te begrijpen dat veel ouders dit helemaal niet fijn vinden.

Hoe vaak komt het voor

Het Down syndroom komt ongeveer bij 1 op de 550 kinderen die geboren worden voor.

Onderwijsmogelijkheden, voordelen en nadelen van een gewone school

Sommige kinderen met het syndroom van down kunnen naar een gewone basisschool. Anderen kunnen dat niet en moeten naar het speciaal onderwijs. Als ze wel naar een gewone basisschool gaan heeft dit een aantal voordelen en nadelen:

Voordelen:

  • Andere kinderen leren omgaan met een kind met een handicap
  • Het kind kan meerwaarde bieden voor de rest van de klas omdat het veel structuur nodig heeft. Hier hebben veel kinderen baat bij
  • Zo gewoon mogelijk, het kind wordt niet in een hokje geplaatst maar doet mee in de gewone maatschappij
  • Minder kans op een sociaal isolement, het krijgt op school vriendjes en vriendinnetjes die in de buurt wonen, op een speciale school komen vaak kinderen die niet dichtbij elkaar wonen.
  • Het kind kan leren door voorbeeldgedrag dat hij overneemt van de andere kinderen
  • Het gehandicapte kind doet ervaring op in de omgang met gewone mensen, waar het op latere leeftijd veel mee te maken krijgt.
  • Integratie in het gezin, het kind krijgt geen uitzonderingspositie

Nadelen:

  • Gehandicapte kinderen worden vaker gepest
  • Er is extra begeleiding nodig wat vaak extra kosten met zich meebrengt
  • Kans op een negatief zelfbeeld omdat het gehandicapte kind vaak minder presteert dan de andere kinderen
  • Geen contact met kinderen die dezelfde problemen hebben (lotgenoten)
  • Soms zijn er aanpassingen in het lesmateriaal nodig, dit is er niet altijd en om dit te maken kost het veel tijd voor de leraren om dit te maken
  • Het speciaal onderwijs beschikt over meer deskundigen om leerlingen met leerproblemen, gedragsproblemen of stoornissen in hun ontwikkeling te helpen.

Verstandelijke handicap voor meer informatie over de oorzaken van een verstandelijke handicap.
© 2007 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat en hoe van het downsyndroomHet syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zi…
Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Downsyndroom en het gehoorKinderen met het Syndroom van Down hebben vaker gehoorproblemen dan normaal ontwikkelende kinderen van dezelfde leeftijd…
Interessante informatie over het syndroom van DownHet syndroom van Down komt veel voor in Nederland. Maar wat is het eigenlijk precies voor soort aandoening?

Zindelijkheidstraining voor kinderenZindelijkheidstraining voor kinderenWanneer leer je je kind op het potje gaan? Hoe krijg je je kind uit de luiers? Is het normaal dat je kind nog niet zinde…
Gedragsproblemen bij lichamelijke handicapMensen met een lichamelijke handicap hebben soms veel moeite om hun handicap te accepteren. Sommigen zijn hier toe nooit…
Reacties

Ivanka, 18-09-2014
Hallo ik moet een verslag maken over gehandicapten mensen voor biologie, zou ik sommige stukje mogen kopieren?
p.s: mijn verslag word uitgeprint dus komt niet op het internet.

groetjes mij Reactie infoteur, 02-10-2014
Beste Ivanka,

Bedankt voor je reactie en vraag. Je mag het artikel en stukjes daarvan gebruiken voor je verslag, als het niet gepubliceerd wordt heb ik daar geen problemen mee. Let er wel op dat overnemen van stukjes hoe dan ook onder plagiaat valt, al dan niet op internet gepubliceerd of uitgeprint voor een verslag. Ik weet niet hoe streng jouw school hiernaar kijkt maar door het in eigen woorden te omschrijven en een bronvermelding te geven is altijd prima!
Succes met je verslag!

Jaap, 02-02-2011
Hallo,

waarom worden mensen met het syndroom van down minder oud?
Ik vind dit een hele informatieve site! Reactie infoteur, 02-02-2011
Hallo Jaap,

Bedankt voor de reactie op het artikel.
Waarschijnlijk hebben mensen met het syndroom van Down een lagere levensverwachting vanwege de bijkomende medische problemen zoals een hartafwijking en verhoogd risico op Alzheimer bij het ouder worden. De gemiddelde leeftijdsverwachting van iemand met het Downsyndroom ligt rond de 58 jaar.

A. van Rassel, 21-04-2009
Ik zie een hele lijst negatieve kenmerken. Het zou fair zijn als u ook de positieve kenmerken toevoegd.
De term verstandelijk beperkt is namelijk lelijk, vooral ook omdat het niet een volledig beeld geeft van het beeld van het Syndroom van Down. Ik ken redelijk veel mensen met het down syndroom en zij hebben mij geleerd liefde te tonen naar een ander. En dan niet de aandacht, maar vooral de onvoorwaardelijkheid van de liefde. Veel gewone mensen weten niet eens wat het betekent om onvoorwaardelijke liefde te tonen. (Zie cijfers
mbt. echtscheidingen), dan vraag ik me af wie er gehandicapt is… Reactie infoteur, 27-04-2009
Hallo A. Van Rassel,

Allereerst bedankt voor uw reactie.
Helaas deel ik uw mening die u beschrijft niet, het artikel heb ik geschreven op een zo objectief mogelijke wijze.
De kenmerken die ik beschrijf van het syndroom van Down is niet bedoeld om een lijst te geven met negatieve kenmerken zoals u beschrijft in de reactie maar om de kenmerken te noemen die nu eenmaal bij dit syndroom horen.
Welke positieve kenmerken toegevoegd zouden moeten worden is mij onduidelijk.

Met vriendelijke groet,

M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 27-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.