Een leuke opendeurdag organiseren op de middelbare school

Een leuke opendeurdag organiseren op de middelbare school Begin maart tot eind mei begint de zoektocht naar nieuwe leerlingen weer. Scholen zetten hun beste beentje voor. Ze willen kost wat kost nieuwe leerlingen overhalen om voor hun school te kiezen. Hoe overtuig je ouders en leerlingen om te kiezen voor jouw school? Hoe laat je de ouders kennis maken met zo veel mogelijk richtingen en mogelijkheden? Kortom, hoe organiseer je een leuke opendeurdag op je school? Op een opendeurdag wil je vooral informeren en in tweede instantie ook nieuwe leerlingen inschrijven. Je wil nieuwe leerlingen aantrekken en ook je bestaande leerlingen informeren over hoe het verder moet. Je moet dus zowel een boeiende opendeurdag organiseren voor je bestaande leerlingen als voor potentiële nieuwe leerlingen.

Publiciteit

Iedereen moet weten dat er een opendeurdag is op de school. Je organiseert de opendeurdag vooral voor nieuwe mensen. Families waarvan er reeds één kind op je school zit, zijn meestal overtuigd en tevreden over de school en de volgende kinderen zullen waarschijnlijk wel naar dezelfde school komen. Wat je dus vooral moet doen, zijn nieuwe families aantrekken. Het is dus belangrijk dat deze nieuwe families weten dat er een opendeurdag is op de school. Adverteer dus zo veel mogelijk in lokale bladen. Deel eventueel folders uit in het laatste jaar van naburige lagere scholen. Hang posters uit in lokale winkels. Vermeld duidelijk datum, uur en plaats en vermeld eventueel de documenten die nodig zijn voor de inschrijving.

Nieuwe leerlingen over de streep trekken

Hoe overtuig je nieuwe leerlingen om naar jouw school te komen? Door te focussen op je uitgebreid aanbod, door je leerkrachten voor te stellen en door de sfeer op de school zo goed mogelijk weer te geven.

Focussen op het aanbod

Mensen weten graag wat de verschillende mogelijkheden op een school zijn. Niet alleen in het eerste jaar, maar ook in het laatste jaar. Het is dus ook belangrijk om de evolutie tussen de verschillende jaren weer te geven. Wordt er Latijn gegeven? Kan men Grieks volgen? Wat zijn de taalmogelijkheden? Hoeveel uren wiskunde worden er geven? Is er plaats voor creatieve vakken? Hoe evolueren al deze vakken door de jaren heen? Wat kan men onderweg laten vallen als het te zwaar wordt? Door wat wordt het vervangen? Welke mogelijkheden heeft men na welke studierichtingen? Misschien is het handig om ergens een schema op te hangen van de verschillende vakken in de verschillende jaren. Uurroosters bijvoorbeeld. Met begeleiding van een leerkracht of een student. Zo hebben de ouders een overzicht van de verschillende mogelijkheden en kunnen ze de nodige vragen stellen.

Leerkrachten voorstellen

Ouders en nieuwe leerlingen plakken graag een gezicht op de leerkrachten. Let er dus op dat er zo veel mogelijk leerkrachten aanwezig zijn. Let er ook op dat ze een duidelijk en groot genoeg geschreven naamplaatje ophebben en dat hun naam ook nog eens op de deur van de klas staat. Het is nogal genant om je als ouder steeds naar de borst(en) van een leerkracht te buigen om de naam te kunnen lezen. Misschien een ludiek idee: een t-shirt in een leuke kleur per vak met op de rug de naam van de leerkracht in grote letters. Laat de leerkrachten ook de ouders enthousiast aanspreken. Laat ze een beetje uitleg geven over de werkwijze en over het leerplan. Een leerkracht die daar stokstijf in zijn klas staat en niets zegt is ook niet leuk voor de ouders. Ook irritant is een leerkracht die de ouders observeert en een beetje staat te grijnzen zonder zijn mond open te trekken.

Inrichting klaslokalen

De scholen willen aan potentiële nieuwe leerlingen tonen wat ze zoal in de klas doen en uitleggen hoe ze dit doen. Een tafel vol saaie boeken inspireert echt niemand. Beter is het om de kaft of de naam van het gebruikte handboek ergens te leggen of op te hangen. De naam van een handboek zal bij sommige mensen wel een belletje laten rinkelen, bij anderen dan weer helemaal niet. Een leuke manier om mensen te laten kennismaken met de inhoud van de leerstof is met een kleine kwis per vak. Een blad met vragen allerhande waar ouders en kinderen op moeten antwoorden. Vreugde wanneer men het weet, nieuwsgierigheid naar het antwoord wanneer men het niet weet. Erkenning van de ouders en trots omdat men het (nog) weet. Wil je dat mensen nog een kijkje nemen in de leerboeken? Leg of hang dan ergens een blad uit de cursus met de antwoorden op de vragen. Zo gaan de mensen aan den lijve ondervinden dat het antwoord wel degelijk in de cursus vervat zit en dat de leerlingen wel degelijk iets gaan leren. Als er een kwis aan vasthangt, met een prijsje op het einde, verplicht je de ouders om alle klaslokalen te doorlopen, op zoek naar goede antwoorden. Ze gaan dan ook attenter zijn op de handboeken en wat er aan de muren hangt. Vergeet ook niet de naam van het vak op de deur te hangen. Niets vervelender dan een ouder die zich afvraagt bij welk vak hij nu belandt is.

Bij wetenschappelijke vakken als fysica, biologie of chemie is het iets makkelijker. Geen saaie handboeken, maar een aantal proefjes die de interesse en de nieuwsgierigheid opwekken. Dat er ook een hoop (saaie) theorie aan vast hangt, komen de leerlingen later wel te weten. Wat nu telt, is dat de nieuwe leerlingen enthousiast worden gemaakt voor de vakken.

Bij het vak plastische opvoeding kan men tekeningen en creaties laten zien van leerlingen uit hogere jaren. Wat wordt er aangeleerd en op welke manier. Een kleine workshop maakt het geheel interactief.

Naast leerkrachten die uitleg geven, kan men ook leerlingen inschakelen. Zij kunnen enthousiast vertellen over hun lievelingsvak en wat ze al allemaal geleerd hebben dit jaar. Ze kunnen ook leuke weetjes over sommige leerkrachten vertellen.

Sfeer op school

Eveneens een belangrijk punt is hoe de sfeer op school is. Hoe gaan leerlingen met elkaar om? Hoe wordt er omgegaan met pesten? Hoe wordt de vrije tijd ingedeeld? Wat zijn de buitenschoolse activiteiten? Worden er uitstappen georganiseerd? Ook hier kunnen de huidige leerlingen het best een beeld schetsen van de situatie. Posters, foto's, power points, etc. van allerlei activiteiten en uitstappen kunnen een duidelijk beeld schetsen van hoe het er op school echt aan toe gaat. Er kunnen eventueel ook demonstraties worden gegeven van turnen, dansen, toneel, etc. Actieve workshops zijn ook een mogelijkheid, vooral voor vakken als plastische en / of muzikale opvoeding.

Eetbare extraatjes

Ook de innerlijke mens moet vertroeteld worden. Je kan aan ouders vragen om taarten en cupcakes te bakken. Je kan snoep- en/of fruitstokjes maken. Ook allerlei drankjes mogen niet ontbreken. De opbrengst is natuurlijk voor de school, dus hoe meer er verkocht wordt, hoe beter.

Aparte hoek of klas voor inschrijvingen

De bedoeling van een opendeurdag is natuurlijk om nieuwe leerlingen aan te trekken. En die nieuwe leerlingen moeten zich natuurlijk kunnen inschrijven. Daarvoor is het best een aparte hoek of klas in te richten. Ook is het belangrijk om duidelijke pijlen te zetten, zodanig dat de ouders weten waar ze moeten zijn om hun zoon of dochter in te schrijven.

De bestaande leerlingen en hun ouders informeren over verdere mogelijkheden

Uurroosters uithangen

Wat bestond toen ouders twee of drie jaar geleden hun kinderen inschreven is misschien geëvolueerd door de jaren heen. Het is dus ook belangrijk deze mensen een beeld te geven van wat er in de laatste jaren gaat gebeuren. Misschien kan men nu Spaans of Duits volgen terwijl dit vroeger niet mogelijk was. Misschien wordt er een cursus bedrijfsbeheer gegeven die uitmondt in een interessant attest of zelfs een volwaardig diploma. In sommige scholen werkt men met keuzevakken en modules. Vele ouders zijn hiervan niet op de hoogte omdat het nog niet bestond toen hun kinderen begonnen en zullen maar wat blij zijn om hierover geïnformeerd te worden.

Werkstukken leerlingen ten toonstellen

Kinderen zijn best trots wanneer ze hun ouders kunnen rondleiden en kunnen laten zien wat ze gepresteerd hebben. Denk daarom aan tekeningen, gedichten, werkstukken, etc. Niet alleen de goede leerlingen moeten tentoonstellen, ook de anderen moeten aan bod komen. Ieder kind blinkt wel in iets uit, dus probeer zo veel mogelijk werkjes uit te stallen.

Naar een nieuwe school gaan is best spannend. Je moet kennismaken met nieuwe leerkrachten, je moet nieuwe regels leren aanvaarden, een nieuw gebouw verkennen, enz. Hoe positiever de opendeurdag verloopt, hoe geruster de leerlingen zullen zijn bij de start van het nieuwe schooljaar.

Lees verder

© 2012 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Verschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijsVerschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijsAls je niet de havo gaat doen, nadat je het vmbo hebt afgerond, moet je een vervolgopleiding kiezen. Jongeren die na hun…
Wat kost de middelbare school?Wat kost de middelbare school?Middelbaar onderwijs is in principe gratis voor alle Nederlandse leerlingen. Er zijn echter wel een aantal uitzonderinge…
Hoe is het onderwijs in de onderbouw opgebouwd?Hoe is het onderwijs in de onderbouw opgebouwd?De eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs wordt de onderbouw genoemd. Er bestaat een voorgeschreven structuur voo…

Kind van gescheiden oudersKind van gescheiden oudersEchtscheidingen zijn aan de orde van de dag. Twee mensen die niet meer door één deur kunnen, om wat voor reden dan ook.…
Scheiden en kinderenAls ouders besluiten te gaan scheiden, hangt het van veel factoren af, of kinderen zich daarvan bewust zijn. Zo wordt er…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Een leuke opendeurdag organiseren op de middelbare school"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Special: School
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!