Denk eerst na, als jouw kind een hond, kat of konijn wil

Denk eerst na, als jouw kind een hond, kat of konijn wil Peuters houden van huisdieren. En een huisdier is ook goed voor de opvoeding en ontwikkeling van je kleintje. Er zijn ook enkele belangrijke zaken, waar je goed over moet nadenken met je partner, voordat je die jarenlange relatie met zo'n levende knuffel in gang zet. En realiseer je dat door huisdieren ook je vaste lasten stijgen, soms aangevuld met hoge rekeningen van de dierenarts.

Een knuffel die leeft

Kinderen zijn gek op een huisdier als kameraadje. Opgroeien met zo地 levende knuffel is zowel goed voor de geestelijke als lichamelijke ontwikkeling je kind. Het stimuleert hun verantwoordelijkheidsgevoel en sociale gedrag enz. Het kind moet natuurlijk wel wennen aan kat, hond, konijn e.d. Maar dat geldt andersom ook.

Aandachtspunten

Realiseer je dat je als ouder extra tijd kwijt bent om het kind met het dier te leren omgaan. Zoals respect voor het beest bijbrengen, in de verzorging te betrekken etc. En uiteraard ben je als ouder ook tijd kwijt met de verzorging, onderhoud, uitlaten van het dier, enz.

En wees ook (liefst vooraf) alert op allergische reacties, want menig kind of volwassene kan bijvoorbeeld niet tegen kattenharen en krijgt daarvan astmatische symptomen.

Dan is er nog het financiële aspect. Want velen onderschatten de kosten die het houden van een huisdier met zich meebrengt. het gaat daarbij niet alleen om goede voeding, maar ook om het geld van dierenarts en vakantie-opvang. Want die kosten kunnen soms hoog oplopen. Een huisdier is duurder dan je denkt.

Huisdier moet ook wennen

Behalve de kleine, zal ook het nieuwe huisdier aan z地 omgeving en het gezin moet wennen. Een hond dient bijvoorbeeld te leren dat het kind hoger in rang staat. Maar dat neemt niet weg dat de hond een kind toch snel als lager geplaatst ziet, zodra er geen volwassene in de buurt is. Dus als je de kamer verlaat, zorg dan dat kind en hond gescheiden zijn, door hem bijvoorbeeld even in z地 bench te plaatsen.

Keuze van huisdier

Een dier moet natuurlijk passen bij de leefomgeving en levensstijl. Als je dus graag en vaak naar buiten gaat, is het uitlaten van een hond geen belasting. Hou je niet van gelijk vroeg in de ochtend, en ook in de late avond nog naar buiten gaan, begin dan niet aan een hond. Een kat of cavia zijn dan misschien geschiktere keuzes. Realiseer je ook dan een hamster in feite een nachtdier is en overdag veel slaapt. Is dat wel leuk voor het kleintje? Is er ook aan vakanties gedacht, want een huisdier moet ook dan verzorgd worden. Is er voldoende leefruimte voor een grote hond in huis, anders is een klein exemplaar wellicht geschikter. Als je een konijn neemt, is eentje niet genoeg want een konijn is alleen erg eenzaam. Dan is er ook weer verschil in karakter tussen alle rassen en soorten, waarmee je rekening moet houden of in ieder geval aan moet denken. Is je kleintje allergisch of iemand van de andere gezinsleden, wees dan extra voorzichtig want veel personen worden bijvoorbeeld behoorlijk ziek van kattenharen of kippenveren.

Natuurlijk is zo地 keuze niet eenvoudig, leg je oor daarom bijtijds te luister bij anderen met huisdieren voor meer informatie. Praat met familie, buren, vrienden, moeders op school die een vergelijkbare situatie hebben. Want bedenk dat je voor heel lang aan het beest vast zit. Realiseer je ook dat een ouder dier uit onbekende omgeving, zoals een hond uit asiel of van een vreemde, misschien gedrag vertoont dat je niet graag wilt. Een hond die vroeger gepest is door kinderen bijvoorbeeld, kan in nabijheid van kinderen onberekenbaar zijn. Of angstig of bijterig worden als hij zich door kinderen bedreigd voelt. Dat is het laatste wat we in huis willen halen in een omgeving met kleuters, peuters en ander opgroeiende kinderen. Raadpleeg ook dierenbescherming.nl (huisdierentest)

Spelregels voor de peuter

Leer de kleine:
  • Het huisdier met rust te laten, zodra het in z地 mand ligt of bezig is met eten.
  • Verklaar gedrag van het beest, dus rechtopstaande oren van de hond is geïnteresseerdheid, maar een zwiepende staart van de kat is geïrriteerdheid, wat een uitslaande poot tot gevolg kan hebben. Dus wegblijven! Als de kat spint heeft hij het naar z地 zin en mag dan wel benaderd en gestreeld worden.
  • Niet rennen achter weghollende dieren om ze vast te pakken. Eerst wachten tot het dier naar de kleine komt.
  • Leg uit en leer ze veel over het beest: waarom snuffelt de hond, waarom krabt de kat in z地 bak, waarom knaagt het konijn. Ook door kijken en observeren kun je genieten.
  • Niet aan bepaalde plaatsen van het dier komen, dus wegblijven van ogen, oren, bek, achterwerk.
  • Leg uit dat dieren, net als kinderen en mensen, verschillend zijn. Niet elke hond of kat van de buren vindt misschien alles leuk. Sommigen kunnen krabben of geërgerd raken.
  • Je kind kan ook leuk spelen met je huisdier. Een kat speelt graag met een dingetje aan een touwtje, dat je wegtrekt. Een hond zoekt graag verstopte brokjes. Dat is genieten voor kind en dier (en toekijkende ouders).

Populairste huisdieren

Kat, hond, knaagdieren, vissen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is mijn huisdier ziek?Soms weet je niet zeker of er iets aan de hand is met je huisdier. Is hij ziek? Is hij chagrijnig? Wat is er aan de hand…
Een huisdierenverzekering: een goed of slecht idee?Steeds meer mensen verzekeren hun huisdier. In 2014 verzekerden naar schatting zo'n 1 op de 10 Nederlanders hun huisdier…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…

Baby Einstein, een educatief programmaBaby Einstein, een educatief programmaBaby痴 moeten tijdens het eerste levensjaar zoveel mogelijk van de buitenwereld zien. Een eenzijdig en beperkt aanbod va…
De peuter/kleuter verjaardagDe peuter/kleuter verjaardagDe verjaardag waar de papiertjes om de cadeautjes weggescheurd worden om te zien wat de jarige nog meer krijgt en dit ve…
Bronnen en referenties
  • Boodschappen nr 1-2012
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.